Arama Yapın

Kuveyt Türk’ün ilk yarıdaki dış ticaret işlem hacmi 10 milyar doları aştı

Kuveyt Türk, 2023 yılının ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Kullandırdığı fon büyüklüğü yüzde 45 artışla 287 milyar TL’ye ulaşan Kuveyt Türk’ün aktif büyüklüğü ise 557 milyar TL’ye yükseldi.

14.08.2023

Türkiye’nin öncü katılım finans kuruluşu Kuveyt Türk, 2023 yılının ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Kullandırdığı fon büyüklüğü yüzde 45 artışla 287 milyar TL’ye ulaşan Kuveyt Türk’ün aktif büyüklüğü ise 557 milyar TL’ye yükseldi. Kuveyt Türk’ün dış ticaret finansmanı yüzde 50 artışla 44 milyar TL’ye ulaşırken, ilk altı aydaki dış ticaret işlem hacmi 10 milyar USD’yi geçti. 2023’nin ilk yarısında 10 milyar TL net kâr elde eden Kuveyt Türk’ün öz varlıkları da 35 milyar TL’ye ulaştı. Katılım finans esasları doğrultusunda geliştirdiği yenilikçi ürün ve hizmetleriyle 34 yıldır müşterilerine hizmet veren Kuveyt Türk, 2023 yılının ilk yarısına dair finansal sonuçlarını kamuoyuna açıkladı. Kuveyt Türk’ün toplanan fon büyüklüğü yılbaşından bu yana yüzde 32 artışla 397 milyar TL olurken, kullandırılan fon büyüklüğü de yüzde 45 artış göstererek 287 milyar TL’ye yükseldi. Kuveyt Türk’ün dış ticaret finansmanı yüzde 50 artışla 44 milyar TL’yi aşarken, ilk altı aydaki dış ticaret işlem hacmi 10 milyar USD’yi geçti. Kuveyt Türk, yılın ilk yarısındaki net kârını ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 73 artırarak 10 milyar TL’ye çıkardı. Öz varlıklarını 35 milyar TL’ye, aktif büyüklüğünü ise 557 milyar TL’ye ulaştıran Kuveyt Türk, aktif büyüklük açısından bankacılık sektöründe 10. sıradaki yerini korurken, katılım finans kuruluşları arasında ilk sıradaki yerini sağlamlaştırdı.

“Reel ekonomiyi desteklemeye ve sürdürülebilir kârlı büyümeye devam ediyoruz”
Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, yaptığı değerlendirmede, “Katılım finans esasları doğrultusunda geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerimizle 34 yıldır müşterilerimize başarıyla hizmet veriyoruz. Üretime, ihracata ve yatırıma öncelik vererek reel ekonomiyi destekliyor, ivmesi artan şekilde sürdürülebilir kârlı büyümemize devam ediyoruz. En önemli stratejik odaklarımızdan biri olan dış ticaretin finansmanında sektör ortalamasının üzerinde performans göstererek yüzde 50 oranında bir büyüme sergiledik. İlk altı ayda 10 milyar USD dış ticaret işlem hacmine ulaşmamızı kıymetli buluyoruz. Yılbaşından bu yana yüzde 60’ın üzerinde büyüyen ihracat finansmanımızla hem ülkemizin kalkınmasına ve büyümesine katkıda bulunuyor hem de yabancı para kaynağımızı etkin biçimde değerlendirerek bilanço risklerimizi azaltıyoruz. Aktif kalitesi ve likidite açısından ihtiyatlı yaklaşımımızı yeni yılda da sürdürerek bu alanda sektörden olumlu yönde ayrışıyoruz. Temel stratejimizi, müşterilerimizi odağa alarak geliştiriyoruz. Müşterilerimizin beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamak için yenilikçi ürün ve hizmetler geliştiriyor, süreçlerimizi bu yönde iyileştiriyoruz. 2025 yılına ulaştığımızda en iyi müşteri deneyimini 10 milyon müşterimize sunmayı hedefliyoruz. İşinde uzman, özverili, genç ve dinamik çalışanlarımızın tüm çaba ve çalışmaları başarılarımızın taşıyıcı gücü olup finansal sonuçlarımıza yansımıştır. 2023 yılının geri kalan döneminde de sektörümüz için örnek ve öncü adımlar atmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

2023 ikinci çeyrek itibarıyla rakamlarla Kuveyt Türk

  • Reel ekonomiye nakdi ve gayrinakdi fon kullandırımlar aracılığıyla 335 milyar TL destek sağladı.
  • 2023’nin ilk 6 ayında kullandırılan fon büyümesi %45,5 düzeyinde gerçekleşti.
  • Dış ticaret finansmanı yılın ilk 6 ayında %50,6 oranında büyüme performansı göstererek 44 milyar TL hacme ulaştı.
  • İlk altı aydaki dış ticaret işlem hacmi 10 milyar USD’yi aştı.
  • Yüksek aktif kalitesi odağıyla donuk alacaklar oranı %1,29 düzeyinde gerçekleşti.
  • 6 aylık toplanan fon büyümesi %31,8 oranında gerçekleşerek toplamda 397 milyar TL toplanan fon hacmine ulaşıldı.
  • Yılbaşından bu yana %37,7 Türk Lirası toplanan fon büyümesiyle fonlama tabanı içerisindeki TP’nin payı artırıldı.
  • Cari hesabın toplanan fonlar içerisindeki payı %50,4 olarak gerçekleşti.
  • Yıllıklandırılmış ortalama öz kaynak kârlılığı ise %63 düzeyinde gerçekleşti.
  • Yasal limiti yüzde 12 olan sermaye yeterlilik oranı %23,85 seviyesine ulaştı.