Yatırım Fonu; yatırımcılara ait olan tasarrufların pay (hisse) senedi, kira sertifikası, katılma hesabı vb. sermaye piyasası araçlarında değerlendirilmek üzere bir havuz içerisinde toplanması ve profesyonel yöneticiler tarafından yönetilmesi esasına dayalı kolektif bir yatırım aracıdır.
- Yatırım Fonlarının sağlamış olduğu avantajlar nelerdir?
Profesyonel Yönetim: Yatırım fonları alanında uzman fon yönetimi birimleri tarafından piyasa koşulları değerlendirilerek dinamik olarak yönetilmektedir. Yönetim Kolaylığı: Fon varlıklarına ilişkin tüm operasyonlar Portföy Yöneticisi Kuruluş tarafından takip edildiğinden, yatırımcının operasyonel işlemlerle uğraşmasına ve takip etmesine gerek kalmamaktadır.
Vade şartı olmadan yatırım yapabilme imkanı: Yatırım fonları vade şartı ve kısıtı olmadan dilediğiniz zaman nakde çevirebilme ve satış sonrası birikmiş getiriyi alabilme imkanı sunar.
Kolayca Nakde Çevrilebilme: Fon portföyündeki değer değişimleri fon fiyatına günlük olarak yansıtıldığı için fon tutarı, güncel değeri ile birlikte gerek kısmen gerekse tamamen herhangi bir vade beklenmeksizin istendiği vadede nakde çevrilebilmektedir. İşlemler, içerisindeki varlıklara ve fon türüne bağlı olarak T+1, T+2 gibi farklı takas ve fiyat valöründe gerçekleşebilmektedir.
Büyük Ölçekli Yatırım: Yatırım ölçeği büyüdükçe, yatırım alternatifleri artmakta ve maliyetler azalmaktadır. Yatırım Fonları ile küçük tasarruf sahiplerinin de büyük ölçekli yatırımcıların sahip olduğu avantajları elde etmesi mümkün olabilmektedir. Özellikle bireysel yatırımcıların erişiminin zor ve maliyetli olduğu uluslararası varlıklara yatırım yapması mümkün olmaktadır.
Güvenilirlik: Yatırım Fonlarının içerisindeki varlıklar, kurucu ve yöneticisinin malvarlığından ayrı olarak Türkiye’nin resmi Takas ve Saklama Bankası olan Takasbank güvencesi altında saklanmaktadır. Satın alınan yatırım fonu katılma payları ise yatırımcının adına Merkezi Kayıt Kuruluşu’nda (MKK) saklanmaktadır. Ayrıca SPK Kanunu uyarınca, fon malvarlığı rehin edilememekte, teminat olarak gösterilememekte ve üçüncü kişiler tarafından hacz edilememektedir. Fon içerisindeki varlıkların korunması kanun ile güvence altına alınmaktadır.
Denetim ve Gözetim: Yatırım Fonlarının kurucu, yönetici ve saklayıcısının fon ile ilgili tüm hesap ve işlemleri, SPK denetimi altındadır. Ayrıca bağımsız denetim kuruluşları periyodik olarak yatırım fonlarının denetimini gerçekleştirmektedir.
Stopaj Avantajı: Yatırım fonlarında yatırım süresine bakılmaksızın gerçek kişiler için %10, tüzel kişiler için %0 stopaj uygulanmaktadır.
- Yatırım Fonu alım satımı için gerekli ön koşullar nelerdir?
Yatırım fonu alıp satabilmeniz için Kuveyt Türk bünyesinde açılmış bir Yatırım Hesabı sahibi olmak gerekmektedir. Yatırım hesabınızı Kuveyt Türk
Mobil Şube (şimdilik sadece bireysel müşterilerimiz) ve
şubelerimiz aracılığıyla açarak Yatırım fonu işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
- Yatırım Fonlarında komisyon ve vergilendirme nasıl olmaktadır?
Yatırım fonu işlemlerinizden, işlem hacmi ve kanalından bağımsız olarak milyonda 5 + BSMV oranında komisyon alınmaktadır. Yatırım fonları stopaj vergisine tabidir. Yatırım fonlarından elde edilen kardan %10 olmak üzere stopaj kesilmektedir. Elde edilen kar FIFO (İlk alınan ilk satılır.) kuralına göre hesaplanarak tahsil edilmektedir.
- Yatırım fonu emirlerimi iptal edebilir miyim?
Yatırım fonu emir iptal taleplerinizi, emir iptal son saatine kadar
şubelerimiz ve
Mobil &
İnternet Şube aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. İptal son saati geçen emirler için işlem yapılamamaktadır. Emir iptali, Mobil şubedeki Yatırım – Yatırım Fonu – Yatırım Fonu Emirlerim adımları takip edilerek yapılabilmektedir
13:30’a kadar verilen emirler aynı gün saat 13:30’a kadar, 13:30 sonrası girilen emirler ise ertesi gün 13:30’a kadar iptal edilebilmektedir.