Arama Yapın

Kuveyt Türk’ün milli yazılımı BOA Bankacılık Platformu 20 ülkede kullanılacak

Türkiye’nin iki Ar-Ge merkezine sahip tek bankası olan Kuveyt Türk’ün kurduğu Architecht teknoloji şirketi, yalnızca üç yılda ülkemizin büyük bir teknoloji ihracatçısına dönüştü.

11.12.2018

Aralarında Nijerya, Malezya, Endonezya ve Mısır’ın da bulunduğu 20 ülkedeki 60’dan fazla bankada, Kuveyt Türk’ün geliştirmiş olduğu bankacılık yazılımı kullanılacak. Toplamda 120 milyon TL’lik yazılım ihracatı gerçekleştirilmiş olacak.

Teknoloji ve inovasyon yatırımlarıyla öne çıkan Kuveyt Türk, bu alanda yurt içinde imza attığı başarılarını yurt dışında da sürdürüyor. Banka, kendi bünyesinde geliştirdiği milli yazılımı ihraç ederek 20 ülkede 60’dan fazla bankada kullanılmasını sağlayacak.

Türkiye’de bankacılık sektörünün ilk Ar-Ge merkezini 2010 yılında kurduklarını, günümüzde ise iki Ar-Ge merkezine sahip tek banka olduklarını hatırlatan Kuveyt Türk Bilgi Teknolojileri Grup Müdürü Mücahit Gündebahar yazılım ihracatıyla ilgili bilgi verdi. Ar-Ge merkezinde geliştirdikleri projeleri ve ürünleri, yüzde 100 Kuveyt Türk sermayesiyle üç yıl önce kurdukları Architecht Bilişim Sistemleri ve Pazarlama Ticaret A.Ş adlı teknoloji firması aracılığıyla geliştirip satışa sunduklarını belirten Mücahit Gündebahar, “300’ün üzerinde mühendis kadrosuna sahip Architecht firmamızla finans, mobil ve güvenlik teknolojileri alanında yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Architecht, kısa bir süre içerisinde öncü ürünler geliştirmesinin yanı sıra yurt içi ve yurt dışında yürüttüğü büyük projelerle bir teknoloji ihracatçısına dönüştü. Bugüne kadar Ar-Ge merkezlerimizde üretilen bankacılık projelerinin ticarileştirilmesiyle birlikte, yurt içi ve yurt dışında milyon dolarlar seviyesinde satış yapıldı” dedi.

Kuveyt Türk’ün BOA’sı 60 bankada kullanılacak

Architecht’in son büyük anlaşmasını, Ar-Ge merkezlerinde tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve bankacılık süreçlerinin iyileştirilmesinde yeni bir dönem başlatan BOA Bankacılık Platformu üzerinden gerçekleştirdiğini ifade eden Mücahit Gündebahar, “Architecht, Kuveyt merkezli olup Mısır’da yazılım geliştirme merkezi bulunan ve bankacılık sistemleri satan yazılım firması ITS ile anlaştı. Şube otomasyon sisteminden mobil şubeye, ATM’den operasyon merkezine kadar tüm işlemlerin teknolojisi ihraç edildi. Aralarında Nijerya, Malezya, Endonezya ve Mısır’ın da bulunduğu 20 ülkede bulunan 60’dan fazla bankada, Kuveyt Türk’ün geliştirmiş olduğu teknolojiler kullanılacak.  Sistemlerin kullanımına proje bitiminde başlanacak ve birkaç yıl içinde tüm ülkelerde yaygınlaştırılacak. Üç yılın sonunda yaklaşık 120 milyon TL’lik yazılım ihracatı gerçekleştirmiş olacağız” diye konuştu.

“Yazılım ithalatının azaltılmasına katkı sağlıyoruz”

Şekerpınar Bankacılık ve Yaşam Üssü ile Konya’da yer alan Ar-Ge merkezlerinde hayata geçirdikleri ürün ve projelerin yurt içinde de tercih edildiğini vurgulayan Mücahit Gündebahar, “Vakıf Katılım Bankası ile kurulum çalışmaları devam eden Posta Katılım Bankası ve Emlak Katılım Bankası, milli yazılımımız olan BOA Bankacılık Platformu’nu tercih etti. Bunlara ek olarak, 2017’de Turkcell Finansman’a, 2018’de ise Posta Katılım Bankası’na gerçekleştirdiğimiz satışlarla finansal yazılım ithalatının azaltılmasına ve dövizin yurt dışına çıkışının önlenmesine katkıda bulunduk. Diğer yandan beyin göçünü engellemek ve milli entelektüel sermayemizi ülke içinde korumak adına doktoralı personel istihdamı sağlıyoruz. Öğretim üyeleri de sabbatical izinlerinde Ar-Ge merkezlerimizde geliştirilen projelerde yer alabiliyor” açıklamasında bulundu.

BOA Bankacılık Platformu nedir?

Kuveyt Türk tarafından geliştirilen BOA Bankacılık Platformu, kanallar dâhil tüm bankacılık sisteminin tek bir platform üzerinden çalışmasına olanak tanıyor. BT operasyon ve yatırım maliyetlerinin yanı sıra süreçlerin hızlanmasını sağlayan bu bütünleşik sistem, özellikle yeni ürün geliştirme açısından ciddi avantaj sunuyor.

BOA Bankacılık Platformu’nun yanı sıra Türkiye’de katılım bankacılığında bir ilk olan faizsiz dijital bankacılık platformu Senin Bankan, yine Türkiye’de bir ilk olan sukuk halka arz işleminin uygulama modülü, girişimciler ve FinTech geliştiricilerinin daha kolay ve daha hızlı şekilde yeni uygulamalar geliştirmesine imkân sunan API Market Platformu, Kuveyt Türk Ar-Ge merkezlerinde gerçekleştirilen çalışmalar arasında yer alıyor.