02.08.2019
Türkiye’nin birçok okulunda kodlama eğitimi veren Kuveyt Türk çalışanları, İstanbul’daki kanser tedavileri süresince KAÇUV Aile Evi’nde kalan ortaokul çağındaki çocuklarla bir araya geldi. Çocuklar, sokak lambalarının yanma prensibinden sensörlü arabaların mesafe kontrol uyarılarına kadar birçok alanda uygulamalı kodlama eğitimi aldı.
Türkiye’nin öncü katılım bankası Kuveyt Türk, Kızılay ile işbirliğine giderek hayata geçirdiği 1010 Kâşif Projesi kapsamında, eğitim-öğretim döneminde Türkiye’nin dört bir yanındaki okullara kodlama ve robotik eğitimi hizmeti götürüyor. Okulların yaz tatiline girmesine rağmen projeye ara vermeyen banka, ortaokul çağındaki öğrencilerle buluşmaya devam ediyor. Bu kapsamda, Türkiye’nin farklı şehirlerinden kanser tedavisi için İstanbul’a gelen ve Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) Aile Evi’nde kalan ortaokul çağındaki çocuklara Kuveyt Türk çalışanları tarafından kodlama ve robotik eğitim verildi. Temel kod yazımı eğitiminin yanı sıra çocuklara verilen kod senaryolarıyla sokak lambalarının yanma prensibinden sensörlü arabaların mesafe kontrol uyarılarına kadar birçok alanda uygulamalı kodlama yapıldı.
“Öğrencilerin ilgisi ve yeteneği dikkat çekici boyutta”
Proje ekibiyle birlikte KAÇUV Aile Evi’ni ziyaret eden isimler arasında Kuveyt Türk İK, Strateji ve Dijital Dönüşümden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aslan Demir de yer aldı. ‘Hayallerimizdeki geleceği değerlerimizle kodluyoruz’ anlayışıyla hareket ederek Türkiye’nin birçok şehrinde meraklı kâşiflerle buluştuklarını hatırlatan Aslan Demir, “1010 Kâşif Projesi ile yeni nesillerde, geleceğin mesleklerine yönelik farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz. Geleceğin mesleklerinde teknoloji, teknolojide ise robotik ve kodlama büyük önem teşkil edecek. Gittiğimiz her okulda ve son olarak bizim için çok özel bir yere sahip KAÇUV Aile Evi’nde gördük ki, çocuklarımızın kod yazmaya yönelik ilgileri ve bu alandaki yetenekleri dikkat çekici boyutta. Bu ilgi, ne denli doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor” dedi.
“Teknoloji bağımlılığının önüne geçmeyi hedefliyoruz”
Teknolojinin doğru kullanımının önemine dikkat çeken Aslan Demir, “Teknoloji bir taraftan hayatımızı kolaylaştırırken diğer taraftan ölçüsüz ve sınırsız kullanıldığı takdirde zamanla bağımlılık yapıyor, kontrol kayboluyor. Özellikle çocuklarımız teknoloji bağımlılığı konusunda risk alanında. Biz 1010 Kâşif Projesi ile çocuklarımıza çağımızın gerekliliği olan kodlama ve robotik eğitimini verirken aynı zamanda teknolojiyi bilinçli ve ölçülü kullanma yeteneklerinin gelişimine katkı sunmayı hedefliyoruz. Sadece tüketilen değil üreten ve yöneten bir teknoloji anlayışının yaygınlaşmasını önemsiyoruz” diye konuştu.
“Kodlama eğitimi umudu artırır”
Kodlama eğitimine katılan KAÇUV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Öncer ise “Türkiye’de her yıl 3 bin 500 çocuğa kanser teşhisi konuluyor. Çocukluk çağı kanserlerinde hızlı tanı ve tedavi çok önemli. Özellikle İstanbul dışında yaşayan aileler tanı ve tedavi sürecinde büyük sıkıntılar çekebiliyor. Bu süreçte bizler çocuklarımızın ve ailelerimizin yanında oluyoruz ancak desteklerin artması bizim için çok değerli. Kuveyt Türk, 2013 yılından bu yana Umuda Destek Projemize katkı sağlıyor, kanserli çocuklarımızın ve ailelerinin yanında olabilmek için her yıl 23 Nisan haftasında bağış kampanyası düzenliyor. İlgileri her geçen yıl artıyor. Bu sefer de yine çok değerli bir proje olan 1010 Kâşif’e bizi dahil ettiler. Kanser nedeniyle hayatlarında birtakım değişiklikler olan çocuklarımızın hayallerindeki geleceği kodlamalarına destek oldular. Çocuklarımızın kodlama eğitimine ilgisi ve başarısı bizleri çok mutlu etti. Moral ve motivasyonlarının artmasına şahit olmak ise ayrıca mutluluk verici. Vakfımıza maddi manevi desteğini esirgemeyen Kuveyt Türk’e teşekkür ediyor, değerlerimize sahip çıkan kurumların sayısının artmasını umuyoruz” diye konuştu.
Eğitime katılan öğrencilerin projeyi yaygınlaştırması hedefleniyor
Kuveyt Türk tarafından eğitimin sonunda hediye edilen 1010 Kâşif Kodlama Kiti ile kanser tedavisi gören çocuklar yazdıkları tüm kodları, maketler üzerinde de hayata geçirerek kodlama ve robotik eğitimlerini sürdürecek. Proje kapsamında KAÇUV’a iki bilgisayar bağışlayan Kuveyt Türk, bu sayede eğitimin devamlılığını sağlamayı amaçlıyor. Eğitim alan öğrencilerin okullarındaki diğer öğrencilere kodlama eğitimi vermesi üzerine kurgulanan projeyle kodlama eğitiminin yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Kuveyt Türk geride bıraktığımız eğitim - öğretim yılında Ankara, Afyonkarahisar, Bursa, Hatay, İstanbul ve Konya’daki 11 ortaokulda öğrencilerle bir araya geldi. 1010 Kâşif projesi, 2019-2020 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte Türkiye genelindeki okullarda devam edecek.
1010 Kâşif Projesi nedir?
“Değerlerimizle büyüyoruz” söylemiyle toplumsal ve temel değerleri koruyup geliştirmeyi hedefleyen Kuveyt Türk, 30’uncu yılında 1010 Kâşif Projesi ile bilime destek vermek üzere çalışmalarını sürdürüyor. Türk Kızılayı ile iş birliğine gidilen proje kapsamında Türkiye’nin dört bir yanındaki okullara kodlama ve robotik eğitimi götüren Kuveyt Türk, sağladığı eğitim ve donanım desteğiyle yeni nesilleri geleceğin mesleklerine hazırlamayı amaçlıyor. 10-14 yaş arasındaki (5’inci sınıftan itibaren) meraklı kâşifleri kapsayan kodlama ve robotik eğitimiyle bu yıl en az 1010 Kâşifin oluşturulması ve meraklı kâşiflere bilimi anlama ve uygulama fırsatı verilmesi hedefleniyor. 1010 Kâşif Projesi’nde ana hedef kitleyi, devlet okulları ve başta YİBO’lar (Yatılı İlköğretim Bölge Okulları) olmak üzere ortaokul çağındaki çocuklar oluşturuyor.