İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Gökyüzünün Muhteşem Gösterisi: Kuzey Işıkları

Dünya üzerindeki en etkileyici manzaralar arasında sayılan Kuzey Işıkları hakkında tüm detayları içeriğimizde bulabilirsiniz.

Dünya’da birçok şaşırtıcı güzellikten biri olan Kuzey Işıkları eşsiz görüntüsü ile her yıl insanları binlerce kilometre uzaklıktan bile kendine çeker. Kısaca “Aurora” olarak da adlandırılır ve görüldüğü bölge nedeniyle “Kutup Işıkları” olarak da bilinir. Yay, şerit, ark ve sütun gibi farklı şekillerde ve renklerde ortaya çıkabilen Kuzey Işıkları’nı görmek isteyenlerin yıl içerisinde kısıtlı bir zamanı olur.

Birçok insan Kuzey Kutbu’ndan görülen ışıkların popüler olması nedeniyle Güney Kutbu’nda da bu fenomenin gerçekleştiğinden habersizdir. Kuzey Işıkları (Aurora Borealis) ve Güney Işıkları (Aurora Australis) benzer görüntüler sergilemesine rağmen ulaşım imkanları farklıdır. Kolay gözlemlenebilmeleri sayesinde Kuzey Işıkları daha çok tanınır.

Yaşam, hayat insana her gün farklı mucizeler sunsa da bazı manzaralar insanın aklından silinmeyecek kadar etkileyicidir. Dünya üzerindeki en etkileyici manzaralar arasında da Kuzey Işıkları sayılır. Bu nedenle Kuzey Işıklarını görmek için bir tatil planlayan insanların uygun tarih ve yeri seçmesi gerekir.

Kuzey Işıkları Nasıl Oluşur?

Aurora oluşmasını sağlayan en başlıca etmen Güneş’in yaydığı radyasyon ve ışınlardır. Dünya’nın çevresindeki manyetik alan bu ışınların zararlı olanlarını ayrıştırmak ve uzak tutmak konusunda etkilidir. Güneş patlamaları sonucunda uzaya savrulan parçacıklar (plazmalar) hızla yolculuk edebilir. Güneş’in hareketleri neticesinde savrulan parçacıkların bir kısmı Dünya’nın çevresine ulaşır. Dünya’yı koruyan manyetik alan bu parçacıkların çoğunu uzaklaştırsa da bir kısmı atmosferden içeri girerek tepkimeye neden olur. Serbest dolaşan elektron ve protonların Dünya atmosferindeki gazlar ile çarpışması sonucu ortaya çıkan foton bu rengarenk görüntünün kaynağıdır.

Birçok farklı renk ve şekilde ortaya çıkan Kuzey Işıkları özelliklerini bağlı olunan moleküllerden alır. Oksijene bağlı ışıklar sarı, yeşil ve kırmızı görünür. Azota bağlı ışıklar mavi ve mor, morumsu kırmızı gibi farklı tonlar olarak ortaya çıkar. Soluk sarı ve yeşil renkli Kuzey Işıkları’nın kaynağı yerkürenin 96 kilometre yukarısındaki oksijen olduğu için en çok görülen tonlardır. Kırmızı Aurora oluşması için yerkürenin 320 kilometre yukarısında bulunan oksijenin etkileşime girmesi gerekir. Bu nedenle en nadir Kuzey Işığı rengi kırmızıdır.

Kuzey Işıkları Nereden ve Ne Zaman Görülür?

Kuzey Işıkları, Dünya’nın manyetik alanı yüksek olan kutup çevresinde halkalar şeklinde ortaya çıkar. Güney Kutbu’na yaklaşmak daha zor olduğu için genellikle turizm açısından daha gelişmiş olan Kuzey Kutbu’na yakın yerler bu fenomeni görmek için tercih edilir. Alaska, Kanada, Norveç, İsveç ve Finlandiya gibi İskandinav ülkeleri hem ziyaret etmek hem de Kuzey Kutup Işıklarını görmek için beklentiyi karşılar. Güney Kutup Işıkları’nı görmek isteyenler için de Avustralya ve Yeni Zelanda uygun olur. Kuzey Işıkları’nı görme şansınızı artırmak isteyenlerin kutuplara en yakın konumda olması gerekir.

Yılın her günü görülme ihtimali olsa da Ekinoks dönemleri eylül ve ekim arası ile mart ve nisan arası Kuzey Işıkları’nın en iyi görüldüğü zaman aralıklarıdır. Kasım ve şubat arası da karanlık olduğu için ışıkların daha net görünmesini sağlayabilir. 22.00 ile 03.00 arası yine Kuzey Işıkları’nı görmek için gecenin en zifiri ve uygun saat aralığı olarak bilinir. Ayrıca bulutlu günlerde ışıkların görünmesi zor olduğu için hava durumunun da iyi olduğu bir gün seçilmesi tavsiye edilir.

Kuzey Işıklarını Görmek İsteyenlere Tavsiyeler

Masalsı bir görüntü ile karşılaşmak için doğru zaman ve yer seçilmelidir. Firmalar tarafından Kuzey Işıkları Turu düzenlenirken bu nedenle kesin olarak görülebileceğinin teminatı verilmez. Gitmek isteyenlerin hava durumu ve yer araştırması yaparak doğru tarihi seçmeleri işine yarayabilir. Ayrıca tur yerine bireysel seyahat tercih ederek tatil süresi belirlenebilir. Bu şekilde Kuzey Işıkları’nı görmeye gittiğiniz zaman başarı şansı artar. Ayrıca soğuk, yağışlı, karlı ve buzlu ülkelere gidildiği için buna uygun bot, mont ve ekipman alışverişi yapılmalıdır. Standart bir ayakkabı ile gidildiğinde tatil zehir olabilir. Bu nedenle seyahat öncesi kaliteli ve güvenilir markalardan alışveriş yapılmalıdır.

Kuzey Işıklarını görmek için seyahat ederken ekstra avantaj kazanmak istiyorsanız Kuveyt Türk Miles&Smiles yanınızda. Her seyahatinizde kazandıran Miles&Smiles Kredi Kartı ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Miles&Smiles Debit Kartı şimdi inceleyerek her yolculuğunuzda fırsatlardan yararlanabilir, öncesinde doyasıya alışveriş yapabilirsiniz.