İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Ramazan Bayramı'nda Ücretsiz Yerler

Ramazan Bayramı günden güne yaklaşıyor. Peki bu uzun süreli tatil için halka hangi hizmetler ücretsiz olarak sunulacak?

Ramazan Bayramı günden güne yaklaşıyor. Bu sene Ramazan Bayramı’nın ara tatille birleşmesiyle herkesi uzun bir dinlenme zamanı bekliyor. Özellikle yoğun iş temposuna sahip olanlar bayramı iple çekiyor. Hatta pek çok kişi henüz Ramazan Bayramı gelmeden tatil planları yapmaya başladı bile. Peki 2024 yılında Ramazan Bayramı ne zaman? Bayramda kaç gün tatil olacak? Uzun süreli tatil için halka hangi hizmetler ücretsiz olarak sunulacak? Bayram için tatil planları yapmadan önce merak ettiğiniz tüm detaylara gelin, birlikte bakalım.

Ramazan Bayramı Ne Zaman?

2024 yılı Ramazan Bayramı bu sene Nisan ayının 2.haftasına denk geliyor. Bayramla birlikte 11 Ayın Sultanı Ramazan’a veda edilirken herkesi de uzun sürecek bir tatil bekliyor. Bu sene arefe 9 Nisan Salı, Ramazan Bayramı da 10 Nisan Çarşamba günü olacak. 2024 yılı Ramazan Bayramı takvimi ise şu şekilde gerçekleşecek:
  • Arefe Günü: 9 Nisan Salı 2024
  • Ramazan Bayramı’nın 1. Günü: 10 Nisan Çarşamba 2024
  • Ramazan Bayramı’nın 2. Günü: 11 Nisan Perşembe 2024
  • Ramazan Bayramı’nın 3. Günü: 12 Nisan Cuma 2024

Ramazan Bayramı’nda Kaç Gün Tatil Olacak?

Ramazan Bayramı 2024 Nisan ayının 2.haftası Çarşamba, Perşembe ve Cuma günlerine denk geliyor. Ancak tatil bayramdan daha uzun bir süreyi kapsıyor. Bu durumun en önemli sebeplerinden biri de okul ara tatili ile Ramazan Bayramı’nın bir araya gelmesi olabilir. Nisan ayı okul ara tatili 8 ile 12 Nisan arasında tarihleri arasında gerçekleşecek. Dolayısıyla öğrenciler ve kamu çalışanları için Ramazan Bayramı ve ara tatil ile birlikte yaklaşık 9 günlük bir tatil söz konusu. 9 günlük tatil mevcut takvime göre 6 Nisan Cumartesi günü başlıyor, 15 Nisan Pazartesi sona eriyor. Kamu çalışanları ve öğrenciler için 9 gün sürecek tatil takvimi şu şekildedir:
  • 6 Nisan Cumartesi ve 7 Nisan Pazar (hafta sonu tatili)
  • 8 Nisan Pazartesi (idari izin)
  • 9 Nisan Salı Arefe Günü (yarım gün idari izin)
  • 10 Nisan Çarşamba, 11 Nisan Perşembe ve 12 Nisan Cuma (Ramazan Bayramı tatili)
  • 13 Nisan Cumartesi ve 14 Nisan Pazar (hafta sonu tatili)
Özel sektörde çalışanlar için durum kamu personeli, memur ve öğrencilerden biraz daha farklı. Özel sektörde çalışanlar 8 Nisan Pazartesi ve 9 Nisan Salı Günü mesai yapacak. Özel sektör çalışanlarının Ramazan Bayramı ile birleşen hafta sonu tatili ile birlikte toplamda 5 gün tatil yapması bekleniyor. 5 günlük tatil Ramazan Bayramı’nın 1.Günü 10 Nisan Çarşamba başlarken, 15 Nisan Pazartesi günü sona eriyor.

Ramazan Bayramı Tatili’nde Hangi Hizmetler Ücretsiz Olacak?

Ramazan Bayramı ile birlikte normalde ücretli olan etkinlik, otoyol ve müzeler gibi pek çok hizmetin halka ücretsiz açık olması bekleniyor. Ramazan Tatili’nde ücretsiz ve ücretli olacak otoyol ve köprü listesi şu şekildedir:
  • Ücretsiz otoyolları ve köprüler: Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Anadolu Otoyolu (Çamlıca - Akıncı), 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Avrupa Otoyolu (Mahmutbey - Edirne istikameti), İzmir - Çeşme ve İzmir - Aydın Otoyolu, Adana Çukurova Otoyolu’nun iki istikameti (Adana - Şanlıurfa, Niğde - Mersin - Adana), Kocaeli ve Sakarya bağlantı otoyolları
  • Ücretli otoyolları ve köprüler: Osmangazi Köprüsü, Çanakkale 18 Mart Köprüsü, Avrasya Tüneli, Ankara - Niğde Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu, Menemen Aliağa Çandarlı Otoyolu

Ramazan Bayramı’nda Ücretsiz Gezilebilecek Müzeler

Ramazan Bayramı’nın ilk günü hizmet veren tüm müze ve saraylar kapalı olur. Ancak bayramın 2. ve 3.günü ise ziyaretçiler açık olan bazı müzeleri ücretsiz olarak ziyaret edebilir.
  • Hababam Sınıfı Müzesi
Hababam Sınıfı Müzesi Üsküdar yakınlarında Validebağ Korusu içerisinde yer alır. Müze 2014 yılında Adile Sultan Kasrı’nda Hababam Sınıfı’nın anısını hatırlatmak amacıyla açılmıştır. Hababam Sınıfı Müzesi bayramda ziyaret edilebilecek müzeler arasındadır.
  • Sait Faik Abasıyanık Müzesi
Sait Faik Abasıyanık Müzesi ünlü edebiyatçıyı anmak amacıyla 1959 yılında açılarak günümüze değin hizmet vermiştir. İstanbul Burgazada’da yer alan müze tarihi bir yapı içerisinde bulunur. Sait Faik Abasıyanık’ın içerisinde yaşadığı ev ölümünden sonra müzeye çevrilerek korunmuştur.

İstanbul’da Haldun Taner Müze Evi, Demiryolu Müzesi, Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi, Enerji Müzesi, Uçurtma Müzesi, Atatürk Müzesi, Kazım Karabekir Paşa Müzesi gibi mekanları ücretsiz gezebilirsiniz.
İstanbul’da yer alan diğer milli saraylar ve müzeleri de bayramın ilk günü kapalı olmasından ötürü 11 Nisan Perşembe, 12 Nisan Cuma günü ziyaret edebilirsiniz. Diğer müze ve milli sarayların ücret durumu ise bayramdan bir hafta önce Resmi Gazete’de yayınlanan genelge ile kamuoyuna duyurulur.