İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Yapay Zeka ve Kullanım Alanları

Yapay zeka sayesinde veriler daha hızlı işleniyor, algoritma ve hesaplamaların hacmi artıyor.

Teknoloji gün geçtikçe hayatı daha kolay hale getiriyor. Son dönemlerin en çok konuşulan konularından biri de yapay zeka teknolojisi. Pek çok sektörde kullanılabilen ve oldukça önemli hale gelen yapay zekanın ne olduğunu ve yapay zeka ile neler yapabileceğinizi merak ediyorsanız yazının devamını okuyabilirsiniz.

Yapay Zeka Nedir?

En yalın haliyle insan zekasını taklit edebilen ve edindiği bilgilerden yeni deneyimler öğrenen teknolojiye “yapay zeka” deniyor. Yapay zeka sayesinde veriler daha hızlı işleniyor, algoritma ve hesaplamaların hacmi artıyor.

Chatgpt Nasıl Ortaya Çıkmıştır ve Neler Yapabilmektedir?

Yapay zeka teknolojisinin son ürünlerinden biri olan Chatgpt, Open AI tarafından geliştirilen ve 30 Kasım 2022 tarihinde kullanıcıların hizmetine sunulan bir sohbet robotudur.
Kullanıcılar tarafından çoğunlukla sohbet robotu olarak bilinmesine rağmen Chatgpt’nin pek çok teknolojik özelliği bulunuyor. Bu özellikleri sıralamak gerekirse;
  • Metin özetleme konusunda kullanıcılara yardımcı oluyor.
  • Metin yazma ve çevirme işlemleri yapabiliyor.
  • Yazılım geliştirmeye yardımcı oluyor.
  • Matematik denklemlerini çözebiliyor.
  • Tavsiye isteme konularında yardımcı oluyor.
  • Dil çevirileri yapıyor.
Sohbet robotu olarak yaygınlaşan ancak daha pek çok yeteneği bulunan Chat Gpt’yi geliştiren ve kullanıma sunan OpenAI, merkezi Amerika’da bulunan bir yapay zekâ araştırma şirketidir. Şirket kurucuları arasında teknoloji girişimcisi Elon Musk da bulunuyor.

Yapay Zeka Hayatı Nasıl Etkileyecek?

Yapay zeka, 1950’li yıllarda geliştirilmeye başlanan bir teknoloji olmasına rağmen bugün geldiği noktada halen daha karmaşık ve gelişime açık bir konu. Teknolojinin dokunduğu her alanda ise yapay zekayı görmek mümkün.
Temelde insan gibi düşünen ve öğrendiği bilgileri deneyime çeviren bir teknoloji olan yapay zeka, insan zekası için zor olan problemleri ve algoritmaları çözerek hayatları pratik hale getirmeye devam ediyor. Sağlık sektöründen otomotive, elektronik sistemlerden ulaşım ve iletişime kadar pek çok alanda yapay zekayı görmek mümkün. Trafikte görülmeye başlanan sürücüsüz araçlardan, kargo teslimatı yapabilen robotlara kadar yapay zeka pek çok alanda günlük hayatlara dahil oluyor. Üstelik evlerde temizliğe yardımcı olan robot süpürgeler bile haritalandırma özellikleri sayesinde yapay zeka teknolojisine en iyi örnek olarak gösterilebilir.

Mevcutta Faal Olan Yapay Zeka Uygulamaları Neler?

Günlük hayatı kolaylaştıran, popüler hale gelen yapay zeka uygulamalarının başlıcaları; pek çok kişinin yakından bildiği Google, Apple, Amazon ve Microsoft’un asistanlık uygulamalarıdır.
Mevcutta faal olarak kullanılan Google, Apple, Amazon ve Microsoft’a ait yapay zeka uygulamaları ise şunlardır:
  • Google Assistant: Google’a ait Google Assistant ile kullanıcılar mobil cihazların yanı sıra ev aletleri ve otomobillerin bilgisayar sistemlerinde de yapay zekanın faydalarından yararlanabiliyor. Sesli komutla arama yapma, çevrimiçi ürün arama, uzaktan erişim gibi özellikler günlük hayatın pek çok alanında kullanılmaya devam ediyor.
  • Siri: Apple kullanıcılarının gayet iyi bildikleri Siri, sesli komut sayesinde iletişimi kolaylaştırıyor, akıllı ev aletleri ile uyumlu çalışabiliyor.
  • Alexa: Amazon’un yapay zeka teknolojisi ile çalışan uygulaması Alexa, kendisi ile uyumlu cihazlar ile beraber çalıştırılabiliyor ve ürün siparişi verme konusunda kullanıcılara kolaylık sağlıyor.
  • Microsoft Cortana: Microsoft tarafından kullanıma sunulan Microsoft Cortana, yapay zeka sayesinde kişiselleştirilmiş öneriler sunabiliyor, takvim yöneterek notlar tutabiliyor.
Bu en bilinen yapay zeka uygulamalarının yanında eğitim alanında Socratic, harcama yönetiminde Fyle, yabancı dil öğrenimi konusunda ise Elsa Speak gibi uygulamalar gün geçtikçe popüler hale gelmeye başlıyor.

Yapay Zeka Uygulamalarından Hangileri Ücretsizdir?

Yapay zeka teknolojisi ile kullanıcıların günlük hayattaki işlerini kolay hale getirmeyi hedefleyen Siri, Alexa ve Google Assistant ücretsiz uygulamalardır. Teknolojiyi yakından takip eden pek çok kişinin hayatı, yapay zeka ile kolaylaşmaya devam ediyor.