İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

2024 Sürdürülebilirlik Trendleri yazısı, elektrikli araçlar, çevreci binalar, sürdürülebilir gıda ve yeşil enerji gibi öne çıkan konuları hızlı bir göz atışla sunuyor.

Dünyanın nüfusu ve endüstriyel alanların büyüklüğü her geçen yıl artış göstermeye devam ederken daha çevreci, sağlıklı ve sürdürülebilir bir dünya için sorumluluklarımız da artıyor.

Sürdürülebilirlik konusunda bireyler kadar büyük topluluklara, şirketlere ve devletlere de önemli sorumluluklar düşüyor. Sürdürülebilirlik alanındaki güncel trendleri de bu büyük organizasyonların attığı adımlar şekillendiriyor.

Uluslararası topluluklar, sözleşmeler, şirketler, denetim kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları sürdürülebilirlik trendlerini geliştirip bu konuda öncülük ederek bireyler için de farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

2024 yılında da yeni nesil teknolojiler, ihtiyaçlar ve beklentiler doğrultusunda birtakım sürdürülebilirlik trendleri öne çıkıyor. Bu yazıda 2024 sürdürülebilirlik trendlerini yakından inceleyeceğiz.

Elektrikli Araçlar Dönüşüyor

Sürdürülebilirlik konusunda etkili adımlar, insanların yaygın alışkanlıklarını dönüştürmekle mümkün hâle geliyor. Bu anlamda yakın geleceğe damga vuracağı öngörülen elektrikli araçların dönüşümü ve yaygınlığı, 2024 sürdürülebilirlik trendleri arasında öne çıkıyor.

Daha çevreci, sağlıklı ve gürültüsüz bir ulaşım alanı için işlevsel özelliklerinin yanı sıra çevreci nitelikleri ile de dikkat çeken yeni nesil elektrikli araçlar; yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı şarj sistemleriyle otomobillerin çevreye karşı olumsuz etkilerini minimum seviyeye indirme yolunda önemli bir adım niteliği taşıyor.

Yakın gelecek için planlanan lityum-ion batarya çalışmaları da elektrikli araçlar için kullanılan güç depolama sistemlerinin daha çevre odaklı niteliğe kavuşmasını amaçlıyor.

Akıllı, Verimli ve Çevreci Binaların İşlevleri Artıyor

İnsanların yaşam ve çalışma alanları olan evler, iş yerleri, alışveriş merkezleri, kamusal ve ortak mekânlar, etkinlik salonları gibi pek çok yapının sürdürülebilirlik adına dönüştürülmesi gerekiyor.

2024 yılında da bu hassasiyeti sürdüren Birleşmiş Milletler Çevre Programı, binaların ve inşaatların dünyadaki toplam karbon emisyonunun %39’una sebep olduğunu belirtirken bu oranın COVID-19 salgını öncesindeki zirve seviyelerden bile yüksek olduğunu ifade ediyor. Durum böyle olunca bu konu üzerindeki hassasiyet yeni sorumluluklar doğururken Paris Anlaşması çerçevesinde sürdürülebilirlik adımlarını geliştiren Birleşmiş Milletler, inşaat sektörü için sürdürülebilirlik eğitimleri gerçekleştirmeyi ve geliştirmeyi planlıyor.

İnşaat yapımı konusunda yeni nesil ve çevreci yöntemlerin gelişmesi için sürdürülen program ile hem karbon emisyonunun hem de inşaat yapım süresinin azaltılması hedefleniyor.

Sürdürülebilir Gıdalara Talep Artıyor

Sürdürülebilir gıdalar yalnızca yeme içme ile ilgili değil gıdanın sofralara ulaşana kadarki tüm süreçleri ile ilgili dönüşüm gerektiriyor. Gıdanın üretiminden tedarik ve dağıtım süreçlerine kadar tüm aşamalarda çevresel sürdürülebilirlik ilkelerine yönelik adımların geliştirilmesi gerekiyor.

2024 için ön plana çıkan bir trend olan sürdürülebilir gıda, geleceğe yönelik güvenli adımlar atmak için hayati önem taşıyor. Bu anlamda politika üreten pek çok devlet, uluslararası kuruluşların da desteği ile sürdürülebilir gıda projelerini destekleyerek kaynakların verimli kullanımı, çevreye zarar verilmemesi ve toplum sağlığının desteklenmesini amaçlıyor. Birçok şirket de bu anlamda güçlü çalışmalar sürdürüyor.

Sürdürülebilir gıda terimi; çevresel, sosyal ve ekonomik alanlarda sürdürülebilirlik faaliyetlerine katkı sağlarken yerel üretimlerin desteklenmesi, organik tarımın güçlenmesi ve yapay katkı maddeleri ile gıda atıklarının azaltılması gibi değerlere odaklanıyor.

Enerji Kullanımında Yeşil Adımlar Gelişiyor

İnsan yaşamının en temel ihtiyaçlarından biri olan enerji alanındaki dönüşümler de sürdürülebilirlik açısından önemli etkiler oluşmasını sağlıyor. Doğal kaynakların daha sorumlu tüketilmesini ve enerji sektöründe çevresel etkilerin minimuma indirilmesini amaçlayan sürdürülebilir enerji çalışmaları, pek çok alanda yeşil dönüşüme imza atılmasını gerektiriyor.

Yeşil enerji terimine uygun olan enerji kaynakları, çevre tahribatına ve yüksek maliyete yol açan enerji kaynaklarından farklı olarak sınırsız ve yenilenebilir kaynaklardır. Sürdürülebilir enerji kaynağı olarak yeşil enerjinin yaygınlaşmasına katkı sağlayan yenilenebilir enerji kaynakları; su, biyokütle, jeotermal, güneş ve rüzgardır.

Enerjide sürdürülebilirlik için yalnızca doğru kaynak kullanımı değil; bununla birlikte doğal olmayan enerji kaynaklarının verimli kullanılması ve bu kaynakların kullanımının yarattığı karbon salınımının minimum seviyeye indirilmesi hedefleniyor.

Sürdürülebilir bir gelecek için devletlerin ve şirketlerin politikaları ile birlikte bireylere de büyük sorumluluklar düşüyor. Siz de bireysel yaşamınızda veya aile hayatınızda su tasarrufu, düşük tüketim, atık yönetimi gibi ilkelere riayet ederek sürdürülebilir dönüşüme katkı sağlayabilirsiniz.