İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Su Sanatı: Fotoğrafçılıkta Suyun Büyüsü

Su ile nasıl çekimler yapılabilir? Fotoğrafçılıkta suyun kullanımı nasıldır? Gelin bu yepyeni sanat hakkında merak edilenleri birlikte keşfedelim.

Son yıllarda sosyal medya kullanımının artış göstermesiyle özgün görseller daha çok ilgi çekmeye başlamıştır. Fotoğrafçılık alanında kullanılan yeni yöntemler ve teknikler kullanıcılara etkileyici görseller elde etme imkanı sunar. Bu tekniklerden biri de su ile çekilen fotoğraflardır. Su ile yapılan çekim teknikleri hayli fazladır. Su hareketlerini dondurma, su damlalarını çekme veya su hareketlerini yakalama gibi yöntemler fotoğraf tutkunları için dikkat çekici görseller elde edilmesini sağlar. Peki, su ile nasıl çekimler yapılabilir? Fotoğrafçılıkta suyun kullanımı nasıldır? Gelin bu yepyeni sanat hakkında merak edilenleri birlikte keşfedelim.

Su Damlası Çekme

Damla fotoğrafçılığı olarak da adlandırılan su damlası çekimleri son zamanlarda en çok kullanılan tekniklerden biridir. Su damlaları ile iyi fotoğraf kareleri yakalamak için öncelikle suyun özelliklerini bilmek ve fotoğrafçılık ipuçlarına hakim olmak gerekir. Su canlıların vazgeçilmez yaşam kaynağıdır. Su damlası çekiminde kar taneleri, camda oluşan yağmur damlaları veya çiçekler üzerindeki damlaların görünümü fotoğraflara aktarılır. Fotoğrafçılıkta yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanan su, yansıtma özelliği ve berrak görünümü ile fotoğrafçılara ilgi çekici stillerde çalışma imkanı sunar.

Su damlası fotoğrafçılığında suyu iten ve itmeyen maddeleri analiz etmekle işe başlamak gerekir. Örneğin ağaç dalları ve lotus çiçekleri suyu itme özelliğine sahiptir. Bu tür yüzeyler adeta bir lens işlevi görerek etkileyici kareler çekilmesine olanak tanır. Suyu itmeyen yüzeylerde yapılacak damla çekimleri için ise yüzey üzerine gliserin gibi özel maddeler sürülebilir. Farklı maddelerle kaplanan yüzeylerde top gibi duran damlalar veya yuvarlak damla şekilleri yakalamak mümkün olur. Bunun yanı sıra güneşli bir günde su damlası fotoğrafları çekmek için şırınga ile yüzeylere su püskürtmek veya suyla yüzeyi spreylemek gibi yöntemler tercih edilebilir.

Suyun Yansıma Özelliğini Kullanma

Su fotoğrafçılığında sık kullanılan mekanlardan biri de deniz ve okyanus kıyılarıdır. Uçsuz bucaksız, sınırsız su kaynakları olarak görülen denizlerde göz alıcı görseller yakalamak ve fotoğrafçılıkta gelişim kaydetmek mümkündür. Denizin dalgasız olduğu günlerde deniz suyunun yansımasından yararlanarak hoş fotoğraf kareleri çekilebilir. Denizin oldukça sakin olduğu günlerde iskelede yer alan küçük tekneler ve diğer nesneler fotoğraf karesine yansıtılabilir.

Bunun yanında göl veya nehir gibi sığ sular da suyun berraklığından faydalanarak yansıtma fotoğrafları çekmeye imkan tanır.

Yağmur sonrası sokakta oluşan su birikintileri de çevredeki mimari güzellikleri fotoğraf karelerine aktarmak için önemli zamanlardır. Yansıtma fotoğraflarında polarizasyon filtresi kullanımı yansıtma özelliğini azaltır. Bu sebeple çekimlerde filtre kullanımından kaçınmak gerekir. Ayrıca parlayan güneş fotoğrafları deniz üzerinde yakalanabilen ilginç kareler arasında yer alır. Güneşin parlak olduğu günlerde güneşle dalgaların bütünleşmesini ve güneşten yansıyan su sıçramalarını yakalamak çarpıcı kareler elde edilmesini sağlar.

Su Hareketlerini Yakalama

Su fotoğrafçılığında bir diğer yaygın yöntem ise su hareketlerini yakalamaktır. Su hareketlerini dondurmak veya yakından çekmek son yılların öne çıkan teknikleri arasındadır. Su hareketlerini dondurma çekimlerinde havada donmuş halde görüntülenen su damlacıkları odak noktasıdır. Söz konusu yöntem sudaki ayrıntıları ve havada asılı kalmış gibi duran su damlalarını çekmeye imkan sunar. Suyun havada donma hareketlerini yakalamak yüksek enstantane hızı ile çalışmayı gerektirir. Bu tip fotoğraf çekimlerinde 1/4000 deklanşör hızı ile çalışılır.

Havada donmuş gibi duran damlacıklar yerine su hareketlerini yakalamak için ise yavaş deklanşör hızı kullanılmalıdır. Deklanşör hızı suyun yavaşlığı ile doğru orantılı olarak değişebilir. Bu tür kareleri çekmek için ND filtresi, düşük ISO ve dar diyafram ayarlamalarını yapmak önem taşır. Ek olarak düşük deklanşör hızı çekimlerinde kamerayı korumak için tripod gibi araçlardan yararlanmak çekimi kolaylaştırmanın pratik yollarındandır.

Siz de fotoğrafçılık alanında suyun güzelliğinden yararlanarak özgün fotoğraf karelerine imza atabilirsiniz.