İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır? Nasıl Hesaplanır?

Sigortalı işçilerin belirli şartları karşılaması halinde aldığı işsizlik maaşı nasıl alınır? Tarafınıza ödenecek işsizlik ödeneği nasıl hesaplanır?

Sigortalı işçilerin belirli şartları karşılaması halinde aldığı ödenek işsizlik maaşı olarak adlandırılıyor. İşsizlik maaşı ödeneği sadece belirli durumlarda alınabiliyor. Peki işsizlik maaşı nasıl alınır? Tarafınıza ödenecek işsizlik ödeneği nasıl hesaplanır?
İşsizlik maaşı, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında belirtilen tüm şartlara uygunluk sağlayan kişilerin, işsiz kalmaları sonucunda aldığı ödenektir. İşsizlik ödeneğinin amacı işsiz kalan bireylere ve ailelerine bu süreçte destek olmaktır.
İşsizlik maaşı almak için gerekli şartları sağlayanlara ödeneğin yanı sıra genel sağlık sigorta primlerinin ödenmesi, meslek edinme ve yerleştirme eğitimleri, kişinin sahip olduğu niteliklerine göre yeni bir iş bulma gibi hizmetler de sağlanır. Genel sağlık sigortasından sadece işsizlik ödeneği alan kişi değil, bu kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişilere de yararlanabilir.

Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir?

Türkiye’de yürürlükte olan 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre aşağıda yer alan koşulları karşılayan kişiler işsizlik ödeneğinden faydalanabilir:
  • Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
  • Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
  • Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
  • Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

Son 4 ayda asgari ücretle çalışan bir kişi işsizlik maaşı olarak 5 bin 325 TL alırken son 4 ayda 30 bin TL ile çalışan bir birey 10 bin 650 TL maaş alacaktır. Hesaplamalara göre son 4 ay 15 bin TL ile çalışan kişiler ise 5 bin 954 TL işsizlik ödeneği alabilir. Peki işsizlik maaşı nasıl hesaplanıyor? Hep birlikte bakalım.

2023 İşsizlik Maaşı Hesaplama Örneği

İşsizlik maaşı hesaplanırken günlük işsizlik ödeneği, sigortalı çalışanın son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanır. Hesaplama yaparken çalışanın günlük ortalama brüt kazancının %40'ı ele alınır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik maaşı aylık asgari ücretin yüzde 80'ini geçemez. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

İşsizlik Maaşı Başvuruları Ne Kadar Sürede Açıklanır?

İŞKUR'a yapılan başvurular, başvuru yapılan ayın sonuna kadar sonuçlandırılır. Eğer işsizlik maaşı almaya hak kazandıysanız ödemeler başvuru yaparken belirtilen kuruma Banka Hesap numaraları (IBAN) aracılığıyla yapılır. İşsizlik ödeneği her ayın beşinde aylık olarak yatırılır. Hesap numarasının eksik ya da yanlış yazılması durumunda en yakın PTTBank'a gidip durumun düzeltilmesi gerekir.

İşsizlik Maaşını Yeniden Almak Mümkün Müdür?

İşsizlik maaşının yeniden alınması ve bir daha işsizlik maaşının tekrar ne zaman alınabileceğine dair hususlar ve yasal düzenleme 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun 50'nci maddesinde açıklanır.
Kanunun ilgili maddesine göre, sigortalı olarak çalışan bir kişi hak kazandığı işsizlik ödeneğinden yararlanma süresini tamamlamadan tekrar bir işe girer ve işsizlik maaşını almayı hak edecek esaslara uygun bir şekilde (süre şartı aranmaz) bir daha işsiz kalırsa daha önce hak ettiği süreyi doldurana kadar kendisine bir kez daha işsizlik maaşı bağlanır. Bir başka deyişle ikinci kez işsizlik maaşı hak edecek kadar süreyi yeni işinde geçirmese dahi daha önceden hak ederek alması gereken işsizlik maaşlarını alabilir. Bir önceki işsizlik maaşı haklarının tamamını almadan yeni bir işe girer ve bu iş yerinde bir kez daha maaş alacak kadar süre kalırsa; doğal olarak bir sonraki işsizlik ödeneğinden yararlanma hakkını elde etmiş olur. Bu durumda bir önceki dönemden almadığı işsizlik maaşı ödemelerini almak yerine yeni durumdan oluşan süre ve tutarlarda işsizlik maaşı bağlanır.