Yabancı bir ülkeye seyahat ederken gerekli olan vize nedir? Hangi amaçlarla alınabilir? Vize almak için hangi belgeler gerekir?
Yurtdışına seyahat edebilmek için geçerli bir pasaporta sahip olmak gerekir. Ancak yalnızca pasaport sahibi olmak bazı ülkelere seyahat edebilmek için yeterli değildir. Yalnızca pasaportla giriş yapabileceğiniz vizesiz ülkeler yanında, resmi bir seyahat izni olarak tanımlanabilecek vize isteyen ülkeler de bulunur. Peki vize nedir? Vize, yabancı bir ülkeye girmek için resmi makamlardan alınması gereken izne verilen addır. Bir ülkeye seyahat etmek isteyen kişi, o ülkenin belirlemiş olduğu prosedürleri tamamlayarak ve istenen belgeleri sunarak, giriş yapmak istediği ülkenin resmi makamlarına başvurur. Bu başvurunun kabul edilmesi durumunda kişiye vize, diğer bir ifadeyle ülkeye giriş izni verilir.
Kaç Tür Vize Vardır?
Kaç tür vize olduğu konusu “hangi amaç için hangi vize alınmalıdır?” sorusu ile doğrudan ilgilidir. Vize alma amacınız başvurmanız gereken vize türünü de belirler. Temelde beş tür vize bulunur.
- Turizm vizesi: Yabancı bir ülkeye turistik amaçlı seyahat etmek istiyorsanız, turizm vizesine başvurmanız gerekir.
- Öğrenci vizesi: Eğitim için yurtdışına çıkmak isteyen kişiler öğrenci vizesine başvurur.
- Çalışma vizesi: Çalışma vizesi, çalışmak amacıyla yurtdışına gitmek isteyenlerin başvurduğu vize türüdür. Yabancı bir ülkede çalışmak isteyenler çalışma izni olarak da bilinen çalışma vizesine başvurmalıdır.
- Transit vize: Transit vize ya da geçiş vizesi bir ülkeye seyahat etmek için başa bir ülke sınırında giriş yapmanız gerekiyorsa gereklidir. Transit vize ile gitmek istediğiniz ülkeye seyahat etmek için farklı bir ülkeye giriş yapmanız gerektiği durumlarda verilir. Bu nedenle transit vize kısa sürelidir.
- Resmi görev vizesi: Diplomatik bir görev için yurtdışına gitmek isteyen kişiler resmi görev vizesi almalıdır. Resmi görev vizesinin süresi görevin süresine bağlıdır.
Vize Alırken Gereken Belgeler
Vize alırken gerekli belgelerin hangileri olduğu hem seyahat edilmek istenen ülkeye göre hem de vize türüne göre değişir. Seyahat etmek istediğiniz ülke konsolosluklarından vize türünüz için hangi belgelerin gerekli olduğunu öğrenmeniz mümkündür. Ayrıca gerekli belgeler sahip olduğunuz pasaport türüne göre de farklılaşabilir. Vize başvurularında istenen temel belgeler ise şu şekilde sıralanabilir.
- Geçerli pasaport
- Biyometrik fotoğraf
- İkametgah belgesi
- Mesleki durum belgesi
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Gelir durumunuzu gösteren banka hesap dökümü
- Evli kişiler için evlilik cüzdanı
- Sağlık sigortası
Sayılan belgeler dışında ülke konsoloslukları ek belgeler talep edebilir.
Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Vize almak için ilk yapılması gereken, ülkeye, seyahat amacına ve pasaport türüne göre gerekli belgeleri hazırlamaktır. Daha sonra giriş yapılmak istenen ülke konsolosluklarına ya da vize başvurusu için aracılık yapan kurumlara başvuru yapmanız gerekir. Başvuruyu konsolosluğa giderek yapabileceğiniz gibi online kanallarla da yapabilirsiniz. Başvuru için ilgili ülkenin vize başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması ve istenen belgelerin eksiksiz olması önemlidir.
Başvurunuz tamamlandıktan sonra değerlendirme süreci başlar. Yabancı ülke konsolosluğu, sunmuş olduğunuz belgeleri ve başvuru formunu inceleyerek değerlendirme yapar. Bu değerlendirme sonunda vize başvurunuz kabul edilirse, vize verilir. Değerlendirme olumsuz sonuçlanırsa vize başvurusu yani ülkeye giriş izni reddedilir. Vize süresi ise, seyahat amacınıza ve istediğiniz vize süresine göre değişir. Vize başvurusunun kabul edilmesi durumunda vize belgesinde hem vizenin geçerli olduğu aralık, hem de gitmek istediğiniz ülkede bulunabileceğiniz süre bilgisi yer alır. Örneğin; 30 gün geçerli bir vizede, vize süresi 10 gün olarak belirlenebilir. Bu vizede belirlenen başlangıç ve bitiş tarihleri arasında vize başvurusu yaptığınız ülkede toplam 10 gün kalabileceğinizi gösterir.
Yabancı bir ülkeye seyahat etmek için vize başvurusunda bulunmak istiyorsanız yurtdışı seyahat sağlık sigortanızı Kuveyt Türk güvencesi ile yaptırabilirsiniz.