İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Tarım sektörü ve geleceğinde de önemli bir yere sahip drone teknolojisi, birçok avantajıyla beraber çiftçilerin ilgisini çekiyor.

Teknoloji çağı, insanın bulunduğu her alanda etkisini her geçen gün daha fazla hissettiriyor. Günlük yaşamdaki entegrasyona ek olarak en niş pazarlara da dâhil olan yeni nesil teknolojiler, üreticiden tüketiciye herkesin alışkanlıklarını değiştiriyor. İnovasyonların insanlara emek ve zamandan tasarruf sağlaması, son nesil teknolojilerin üretimde kullanılabilirliğini artırıyor. Bu inovasyonlardan biri olan drone’lar da yavaş yavaş her sektörde kendini göstererek kullanıcı dostu bir yenilik haline geliyor. Bu yazımızda tarım iştiraklerinde drone kullanımından ve son nesil teknolojinin sektöre sağladığı yararlardan bahsettik.

Tarımda Drone Ne İçin Kullanılır?

Tarım için drone kullanımı, haritalama ve ürün incelemesi için oldukça verimli bir seçenek oluyor. Çiftçinin belirlediği alanların krokisini veritabanına kaydeden drone, belirlenen alanlara göre uçuş rotası çiziyor. Bu rotalar sayesinde alanın tamamını analiz edip fotoğraflayan drone’lar, en net verileri kullanıcıya sunuyor.
GPS özelliği sayesinde alanın verilerini güncelleyen drone, birçok işlem için kullanılabiliyor. Haritalama, ürün kontrolü, hasat takibi gibi emek gerektiren işlemleri kolaylıkla halleden aygıtlar, çiftçiler için enerji tasarrufuna imkân tanıyor. Hava şartları ve fizyolojik ürün gelişiminin kontrolünde devrim niteliğinde yeniliğe yol açan drone, üründen alınan katma değeri gözle görülür biçimde artırıyor.

Drone Kullanımının Tarım İçin Sağladığı Kolaylıklar

Üreticinin tüm süreçlerde hayatını kolaylaştıran drone; yenilikçi yatırımlar ile orta ve uzun vadede verimi, maksimum performansla birleştiriyor. Erkek arı manasına gelen drone, ismini aldığı canlının görüşünü sağlayarak çiftçiye geniş bir perspektif sunuyor. Tarımda takibin oldukça önemli bir veri olması, drone’ların sektördeki önemini artırıyor. Drone teknolojisinin çiftçiye sunduğu en önemli avantajlardan birkaçı ise şu şekilde:
Gözlem için drone kullanım alanları:
  • Hasat edilecek ürünlerinizin gözlemlenmesi
  • Bina ve ekipmanlarınızın kontrolü için gözlemleme
  • İşçi ve çalışanlarınızı gözlemleme
  • Büyük arazilerde hayvanlarınızın takibi
Faaliyetler için kullanım alanları:
  • Belirlenen alanın haritalanması,
  • İlaçlama faaliyetlerinizin kontrolünün sağlanması
Analizler için drone kullanım alanları:
  • Hastalıkların belirlenmesi ve teşhisi
  • Ürün veriminizin kontrolü
  • Vahşi hayvanların meydana getirdiği hasarı tespit etme
  • Toprak erozyonu kontrolü
  • Su stresinin testi ve kontrolü
  • Değişken düzeye sahip gübre kontrol mekanizmalarında.

Toprağın Sürdürülebilirliği İçin: Drone

Drone teknolojisi, çiftçiye sağladığı yarardan fazlasını toprak ve doğa için de sağlıyor. Uzun süren teşhis ve işlemlerinizin süresini sadece dakikalara sığdıran drone’lar, herkes için en sağlıklı sonuçları sunuyor. Gübre planlaması için önemli olan drone, yazılımları sayesinde toprağın gübre ve vitamin eksiği olan bölgelerini size bildiriyor. Bu sayede çiftçi, önceden önlem alarak toprağın daha sağlıklı kalabilmesini sağlıyor.
Günümüz tarımının en büyük sorunlarından olan bitkinin tozlaşması, drone teknolojisi sayesinde kolaylıkla gerçekleşebiliyor. Tarımsal üretimin ve bitkinin üremesi için gerekli olan tozlaşma, drone ile daha kolay kontrol ediliyor. Kontrol mekanizması görevine ek olarak tozlaşmaya da yardım eden dronelar, bitkileri dölleyerek üretim ve canlılığın devamını sağlıyor.
Yabancı ot türlerinin kontrolü ve sebep oldukları hastalıklara engel olan aygıtlar, mahsullerin bulunduğu bölgeyi tarıyor ve verileri kendi yazılımına kaydediyor. Bölgelerde oluşan hastalıkları ve istenmeyen otları analiz eden drone, tedavi yöntemlerini size bildirerek toprak sağlığını koruyor. Meyve bahçesi olan üreticiler için önemli olan bu özellik, enfekte olmuş ağaçların tespit ve işaretlenmesi ile uzun vadeli sürdürülebilirlik sağlıyor.
Tüm bu donanımların yanında büyük arazilerde yapılan hayvancılıkta da kullanılan drone teknolojisi, takip sistemi geliştirerek sürülerin denetimini otomatik yapıyor. Geleceğin tarım modernizasyonu olan drone, uzun vadede maliyetlerinizin düşmesine, daha kaliteli mahsul alabilmenize, toprak ve bitki sağlığınızın korunmasına ve emekle zamandan tasarruf etmenize olanak tanıyor.