İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Robotlar Günlük Hayatımızın Neresinde?

Son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkan robotlar günlük hayatın neresinde ve farkına bile varmadan hangi robotlardan hizmet alıyoruz, biliyor musunuz?

1970’li yıllardan beri bilim kurgu filmlerinin vazgeçilmez konuları arasında yer alan robotlar, artık gerçekten de günlük hayata girmeye başlıyor. Otomasyon sistemlerinde, IoT teknolojilerinde ve hatta elektronik küçük ev aletlerinde bile sıklıkla karşımıza çıkan robot teknolojisi, yapay zekâ çalışmalarının gelişmesiyle birlikte her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Peki, robotlar günlük hayatın neresinde ve farkına bile varmadan hangi robotlardan hizmet alıyoruz, biliyor musunuz? Günlük işleri kolaylaştıran robotlar hakkında merak ettiğiniz tüm detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Robotik Ev Yardımcıları ve Akıllı Ev Sistemleri

Son dönemde robot denince akla gelen ürünlerin başında, robot süpürgeler geliyor. Son 5 yılda popüler hâle gelen ve hemen her eve girmeye başlayan robot süpürgeler, hayatın yapay zekâ ile kolaylaşması konusunun en önemli örneklerinden birini oluşturuyor. Özel yazılımları sayesinde bulundukları mekânı algılayabilen, haritalandırabilen ve temizlik stratejisi oluşturabilen robot süpürgeler, bu sayede manuel temizlik işlemlerini önemli ölçüde azaltıyor.

Günlük hayatta en sık kullanılan robotik teknolojiler arasında, akıllı ev sistemleri de bulunuyor. Elbette akıllı ev sistemleri filmlerde görmeye alıştığınız robotlardan fiziksel olarak farklı, ancak teknoloji açısından aynı kaynaktan besleniyor. IoT; yani nesnelerin interneti teknolojisi sayesinde internete bağlanabilen ve internete bağlı cihazlarla her yerden komut alabilen akıllı ev sistemleri, evinizin sıcaklığını istediğiniz zaman istediğiniz yerden değiştirebilmenize, kapınızı kilitleyebilmenize, alarm sisteminizi çalıştırıp devre dışı bırakabilmenize imkân tanıyor. Evinizde olmadığınız zamanlarda bile istediğiniz pek çok ev işini rahatça gerçekleştirebilmenizi sağlayan akıllı ev sistemleri, aynı zamanda evinizdeki güvenlik kamerasını telefon ya da bilgisayar üzerinden her yerden görüntüleyebilmenize de yardımcı oluyor.

Chatbox ve Akıllı Asistan Teknolojileri

Robot kelimesi, pek çok insanın zihninde insansı bir görünüme sahip olan, fiziksel olarak bir varlığı bulunan ve hareket edebilen cihazları çağrıştırıyor. Oysa teknolojinin son derece geliştiği bu günlerde herhangi bir fiziksel varlığı bulunmayan dijital robotlar da çok sayıda alanda kullanılıyor. Dijital robotların en çok kullanıldığı sektörler arasında e-ticaret, hizmet ve finans başı çekiyor. E-ticaret ve hizmet sitelerinde bulunan chatbox’ların önemli bir bölümü, yapay zekâyla kodlanıyor ve akıllı tasarımları sayesinde müşterilerin çok sayıda sorununu kısa sürede çözüme kavuşturabiliyor.

Finans kuruluşlarının vazgeçilmezleri arasında yer alan sanal asistanlar ise hayatı kolaylaştıran zengin fonksiyonları sayesinde “asistan” ifadesinin hakkını fazlasıyla veriyor. Sanal asistanlar, çeşitli borçların ödeme günlerini hatırlatıyor, ödemeleri kategorize edebiliyor, finansal hareket önerisinde bulunabiliyor ve müşterilerin çeşitli sorularına yanıt verebiliyor. Sanal asistanların kullanıldığı sektörler arasında e-ticaret, internet hizmetleri, turizm, dijital içerik ticareti gibi farklı alanlar da bulunuyor.

Otomasyon ve Üretim Sistemleri

Robot teknolojisi, üretime dayalı tesislerde de sıklıkla kullanılıyor. IoT teknolojisiyle dijitalleştirilen ve robotik kodlamayla otomatik hâle getirilen otomasyon ve üretim sistemleri, fabrikaların üretim maliyetlerini azaltmaları ve ürün kalitelerini yükseltmeleri sayesinde yoğun bir ilgi görüyor. Fabrikalarda kullanılan otomasyon sistemleri, eskiden insan gücüyle gerçekleştirilen pek çok işlemin makineler tarafından yapılabilmesine olanak tanıyor. Bu sayede üretim hiç durmuyor ve çalıştırılan personel sayısının azalması, imâlat maliyetlerinin azaltılmasını sağlıyor.

Otomasyon ve üretim sistemleri, insani hataları en aza indirmeleri ve böylece kaza ve kayıp oranının azalması gibi faydalarıyla da işletmelerin verimliliğini artırıyor. Robotik teknolojilerden güç alan otomasyon sistemleri; otomotiv, cam, tekstil, plastik, demir döküm gibi pek çok farklı alanda kullanılabiliyor. Otomasyon sistemleri tarafından imâl edilen ürünler, parça başı kalitesini de yükseltiyor. Böylece son kullanıcıya daima en kaliteli ürünün ulaşmasına yardımcı olan otomasyon sistemleri, dijital dönüşüm işlemlerini tamamlamış firmaları tercih eden müşterilerin satın aldıkları üründen daha fazla memnun kalmasına da katkıda bulunuyor.