İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Podcast Serimizden Yetenek Programları Kuveyt Türk Blog'da!

"Yetenek denilince akla ilk başta bir sanat dalında ya da bilim alanında doğuştan yatkınlık gelebilir. Oysa ki yetenek birkaç alanla sınırlı kalamaz. Kimi insanın ikna kabiliyetinin yüksek olması, kiminin de çok güçlü bir hafızaya sahip olması onun yeteneğidir. Yetenek denilince akla aslında insanın güçlü olan yönü gelmelidir. Bu güçlü yön birçok farklı organizasyonda onu öne çıkaracak özellik olabilir. Yeter ki doğru şekilde yönlendirilsin ve fark edilsin.

Yetenek Yönetimi


Yetenek yönetimi özellikle kurumların insan kaynakları tarafından kullanılan bir stratejidir. En yetenekli çalışanları elde tutmak isteyen kurumlar bunun için özel bir strateji uygular. Birini işe alırken öncelikle boşalan pozisyonda nasıl birine ihtiyaç olduğu kapsamıyla belirlenir. Ardından bu kapsama uygun yeteneklere sahip biri işe alınır. İşe alım sonrasında çalışanın mevcut yeteneklerini ortaya koyması ve geliştirmesi için imkân sunulur.
Kuveyt Türk Katılım Bankası tam da bunun için bir yetenek stratejisi belirler. Çalışanları için oluşturduğu imkanların yanı sıra yeni yeteneklere de gelişme olanağı tanır.

Yetenek Programları Nelerdir?


Kuveyt Türk, sektöre ilgisi olan öğrencileri yetiştirdiği sosyal sorumluluk projesi Bankada Kampüs programına katılıp başarı ile tamamlayan 3. ve 4. sınıf öğrencilerine kariyer fırsatı sunar. Yarı zamanlı iş olanağı ile öğrenim sırasında maddi destek sağlar.
Kâşif programı ise kişisel gelişimine önem verenler için ideal. Finans ve ekonomi alanına meraklı ve bu alanda kendini geliştirmek isteyenler için hazırlanan programda, 3. ve 4. Sınıf öğrencilerine Kuveyt Türk Bankacılık Üssü’nde kamp düzenlenir. 2 gün süren eğitim sırasında öğrenciler değerlendirmeye tabi tutulur. Kampın en yetenekli öğrencileri farklı ayrıcalıklara sahip olarak Kâşif programına devam eder. Programı başarıyla bitirenlere Kuveyt Türk MT programı ve işe alımlarda öncelik hakkı tanınır.
Bilgi teknolojileri alanında kariyer planlayanların aradığı program Tekno Kampüs ile 3. ve 4. Sınıf öğrencilerine uzun dönem çalışma fırsatı tanınır. İş yarı zamanlı olduğundan eğitimi aksatmaz. Programa katılan öğrenciler çalışma ortamını yakından denetimler ve mentor sistemi ile yetenekleri gelişir. Kuveyt Türk Finans Kuruluşu'nun bilgi teknolojileri alanında kendi çalışanını öğrencilikten beri yetiştirdiği programdır.

Aday Deneyimi


Genç yeteneklerin hevesli ve azimli tavrı ile güncelliği yakalaması başarının anahtarlarından biridir. Yetenek programları genç adayların daha öğrenciyken işin içine girmesini sağlar. Mezun olduklarında iş hakkında çok daha fazla deneyim ve bilgileri olur. Bu sayede uzun zaman iş ararken kaybedilen motivasyon ve unutulan bilginin yerinde heyecan, tutku ve daha fazla fırsat onları bekler.

Çalışan Deneyimi


Sektörde fark oluşturmak için kaliteli iş çıkarmak ve trendi yakalamak gerekir. Bunun yolu da yetenekli ve alanında uzman deneyimli çalışma arkadaşlarına sahip olmaktan geçer. Çalışanın kazandığı her deneyim, sınırların dışına çıktığı her an gelişim demektir. Sahip olunan yeteneklerinin geliştirilmesi şirketin değerini de çalışanın değeri ile yükseltir.

Verimlilik


Başarı uzun saatler çalışmaktan çok verimlilik ile yakalanır. Önemli olan bir işe ne kadar vakit ayırdığınızdan çok onu ne kadar iyi tamamladığınız ve özümsediğinizdir. Verimlilik, gelişim, başarı ve anlamlı bir çalışma hayatının kapısını aralar. Yetenek programlarında yüksek verimlilik ile iş ortaya koyabilmek için özel kurallar uygulanır ve geleceğe yatırım yapılır.

Strateji


Yetenek yönetimi bir organizasyonun en önemli stratejilerinden biridir. Değeri yükselecek ve fark oluşturacak bir çalışanın masasının ardıyla sınırlı kalmamasını sağlar. Kendine güvenen, potansiyeli olan yetenekleri ortaya çıkarmakla yetinmez, geliştirmeyi hedefler. Programların planlaması baştan sona bir strateji üzerine kuruludur. Bu sayede yeteneğin en verimli şekilde değerlendirilmesi hedeflenir. Siz de Kuveyt Türk’ün yetenek programları sayesinde kariyer hedeflerinize yönelik birçok imkanı değerlendirebilirsiniz."

Yeteneği belli başlı özellikleri olan bir alana kısıtlamaktansa herkesi kendine has özelliğiyle yetenek kabul edecek ve o güçlü yönünden faydalanabilecek bir organizasyonun tanımlarını ve öne çıkan başlıklarını İK Uygulamaları ve İş Geliştirme Yöneticimiz Emre Kaya ile tartıştık. 

Siz de İyi Ki Anlattın podcast serimizi YoutubeSpotify ve diğer platformlardan dinleyebilirsiniz.