İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Podcast Serimizden Kariyer Şekillendirmeye Dair İpuçları

"Hayatınızın büyük bir kısmında kariyeriniz için çabalarsınız. Bu uzun süreç için önceden birçok hazırlık ve planlama yapılır. Kariyer yolculuğunda emin adımlarla ilerleyebilmek adına bu planlama oldukça önemlidir. İyi bir eğitim almak veya yoğunlaşmayı düşündüğünüz sektörde deneyim kazanmak ileriye yönelik kariyerinize olumlu etki yapar. Peki sizce iyi bir kariyer ile kastedilen nedir? Bir lider olmak mı yoksa işini hakkıyla yapan bir ekip üyesi olmak mı?
Herkesin planına göre iyi kariyerin tanımı değişse de bu serüvende en önemli nokta işini en iyi şekilde yapmaktır. İşyerindeki unvanınız, sektörde geçirdiğiniz yıllar, bulunduğunuz şirketin adı gibi pek çok etkin unsur bulunur. Fakat kariyer yolculuğunuzda her daim dikkat etmeniz gereken, hangi konumda olursanız olun işinizi doğru şekilde ve güçlü bir iletişim ile gerçekleştirmenizdir.

Etkin Liderlik

Liderlik denildiğinde akla hemen müdür, ekip şefi veya CEO gibi unvanlar gelir. Fakat iyi bir kariyer hedefleyen biri için lider olma kavramı yalnızca unvanlara bağlı olmamalıdır. Gerçekten lider ruha sahip veya kendini bu alanda geliştiren biri, önemli olanın içinde bulunduğu ekibe yaptığı katkı olduğunu bilir. Unvanınız ne olursa olsun, işinizi hakkıyla yapmanız, ekip arkadaşlarınızın motivasyonuna katkı sağlamanız çok daha önemlidir. Gerçek bir lider, sorumluluk alma kabiliyetine sahip olandır. Bu nedenle unvanlara takılı kalmamalısınız.
Kariyer yolculuğunuzda bir diğer önceliğiniz de gelişimdir. Zamanla hızla akıp giderken değişen trendlere ayak uydurmak ve her zaman şartlara uyum sağlamak için gelişim kaçınılmazdır. Gelişim süreci hiçbir zaman durmaz, yaşam boyu öğrenim söz konusudur. Aynı zamanda iyi bir lider olmayı hedefleyen kişiler için de gelişimi benimsemek oldukça önemlidir. Ekip içerisindeki değişkenlere hızla adapte olabilmek adına kişisel ve mesleki gelişim göz ardı edilmemelidir.

İlham Veren Liderler

Zaman ve jenerasyonlar değiştikçe iş hayatındaki kurallar da yeniden şekillenir. İyi lider olmanın gereklilikleri de zamanla değişmiştir. Önceden bir liderden, yıldız kişi olması beklenirken, günümüzde ise liderlerin daha mütevazı ve ekibiyle aynı dili konuşması gerekir. Yalnızca emir vererek işleyişi sağlamak oldukça zordur bu nedenle artık ekibe inisiyatif hakkı sunmak ve iyi bir lider olarak rehberlik etmek önem kazanmıştır.
Empatiden uzak bir lider ekibini başarıya ulaştıramaz. İletişimi kuvvetli, yapılan işe hakim bir lider, ekip için çok daha teşvik edici biri konumundadır. Fırsat eşitliğine inanan, ekip içi her türlü ayrımcılığın önüne geçen, sorumluluk alabilen ve optimist liderler son yıllarda oldukça dikkat çeker. Günümüzde kadın erkek fark etmeksizin işe dair yetkinliği yüksek olan kişilere fırsat verilmesi de şirketler için önemli bir gündemdir. Dolayısıyla ilham veren bir lider olabilmek için ekip içi fırsat eşitliğinin korunması ve yapılan tüm değerlendirmelerin bu doğrultuda şekillenmesi gereklidir.
Kariyer serüvenini verimli şekilde değerlendirmek isteyen ve iyi bir plan yapmak isteyen kişiler, tüm bu özellikleri benimsemelidir. İş hayatında sizlere başarıyı getirecek özellikler ise şu şekilde sıralanabilir:
  • Sorumluluk sahibi olmak
  • Motive etmek
  • İyi bir dinleyici olmak
  • Gözlem yeteneğinizi geliştirmek ve fırsatları fark edebilmek
  • Ekip içinde olumlu veya olumsuz geri bildirimde bulunabilmek
  • Değişime açık olmak ve sürekli gelişmek
  • Empati yapabilmek
  • Emreden konumda değil, destekleyen kişi olmak
Bir kariyerin nasıl şekillendirilebileceğini öğrenmenin yolu kendinizi hem kişisel hem de mesleki olarak geliştirmenizden geçer. Böylece unvanların ötesinde, gelişmeye açık, sorumluluk alabilen, iyi bir ekip üyesi olabilir, doğru bir kariyer planlaması yapabilirsiniz."

İnsanları ortak bir amaç için bir araya getiren ve bunu sürdürülebilir kılan liderliğin altını Bireysel Müşteri Analitiği ve İçgörü Müdürümüz Seniha Zeynep Güran ile çizdik.

Siz de İyi Ki Anlattın podcast serimizi YoutubeSpotify ve diğer platformlardan dinleyebilirsiniz.

Kaynakça:
  1. https://www.odgersberndtson.com/tr-tr/ceox1day/g%C3%BCncel-haberler-ve-etkinlikler/10-maddede-yeni-nesil-liderlik
  2. https://www.uplifers.com/is-hayatinda-basariya-kosan-guclu-liderlerin-14-ortak-ozelligi/