İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Öğrenci ve Yeni Mezunlara En Yaygın İş/Staj Mülakat Soruları

Öğrenci ve yeni mezunlara kariyer hayatlarında yardımcı olabilecek mülakat ipuçları için içeriğimize göz atabilirsiniz.

Yakın zamanda mezun olacak öğrenciler ya da yeni mezunlar için staj ve iş mülakatları oldukça önemlidir. Bu mülakatlarda adaylara pek çok soru yöneltilir. Aday hakkında detaylı bilgi alınarak ilgili işe ya da staja uygun olup olmadığına karar verilir. İş alanına göre bu mülakatların içeriği değişiklik gösterse de her mülakatta adaya yöneltilen standart sorular vardır. Bu soruları önceden bilmek ve hazırlıklı olmak adayların mülakatta daha özgüvenli olmasını sağlayabilir. İşte iş ya da staj mülakatlarında en sık sorulan sorular ve bunlarla ilgili detaylar.

 Kişisel Sorular

Adayı tanımaya yönelik daha bireysel sorulardır.

Bize Biraz Kendinizden Bahseder Misiniz?

Karşı taraftakilerin ilk izlenimi açısından çok önemli bir sorudur ve hemen her mülakatta sorulur. Bu soruya yanıt verirken ne kendinize gereğinden fazla güvenen ne de öz güvensiz bir profil çizmelisiniz. 2-3 cümlelik kısa ve yeterli bir cevapla kendinizden bahsedebilirsiniz.

Stres ve Baskıyla Nasıl Başa Çıkarsınız?

Bu soru, olası bir kriz döneminde şirket içinde nasıl bir tutum sergileyeceğinizi anlamaya yöneliktir. Stres ve baskı, yoğun iş temposunda karşınıza çıkabilecek unsurlardır. Bu süreci en iyi şekilde yönetebileceğinize dair karşınızdakileri ikna etmeniz gerekir. Mülakat esnasında stresli olabilirsiniz ancak stresinizi yönetip durumu en iyi şekilde idare etmeyi öğrenmelisiniz.

Akademik Kariyer Hakkında Sorular

Üniversitede okuduğunuz bölümü ve dolayısıyla mesleğinizi ne kadar sevdiğinizi, bu alanda ne kadar istekli ve becerikli olduğunuzu anlamak için akademik hayatınızla ilgili sorular yöneltilebilir.

Neden Bu Bölümü Okumayı Tercih Ettiniz?

Mezun olacağınız ya da mezun olduğunuz bölümle ilgili ne kadar bilgi sahibi olduğunuzu anlamak için size bu soru sorulabilir. Bölümünüzü neden tercih ettiğinizi, bölümde hangi dersleri daha çok sevdiğinizi, sınavlara hazırlanma sürecinizi bu soruya yanıt verirken anlatabilirsiniz.

Okuduğunuz Süre Zarfında Başka Bir İşte Çalıştınız Mı?

Eğitim hayatınız süresince eğitim dışında başka bir işle meşgul olup olmadığınızı öğrenmek için bu soru yöneltilebilir. Eğer öğrenci olduğunuz zamanlarda farklı bir alanda part time çalıştıysanız -hangi sektör ve iş olursa olsun- bundan bahsetmelisiniz.

Yabancı Dil Bilginiz Nasıl?

Hemen her mülakatta sorulan bu soru çok önemlidir. Çünkü günümüzde neredeyse bütün şirketler iyi derecede İngilizce bilenleri işe almak istiyor. Yabancı kaynaklar, şirketler ve müşterilerle olan iletişimi sağlıklı tutabilmek için yabancı dilin önemi çok büyük. Hatta bu soruyla birlikte mülakatı İngilizce olarak sürdürmek isteyebilirler.

Kariyer Hedefiyle İlgili Sorular

Geleceğe yönelik hedeflerinizi, planlarınızı ve hazırlıklarınızı anlatmanız için kariyer hedefinize dair sorular sorulabilir.

Kısa Dönem Hedeflerinizden Bahseder misiniz?

Yakın gelecekte hangi pozisyonlara gelmek istediğinizden ve neleri başarmak istediğinizden bahsedebilirsiniz.

5 Yıl İçinde Kendinizi Nerede Görüyorsunuz?

İş ve staj mülakatlarında en sık sorulan ve en önemli olan sorulardan biridir. 5 yıllık dönemde kendinizi nasıl bir pozisyonda gördüğünüzü ve kariyerinize yönelik ne kadar hırslı olduğunuzu bu sorudan anlamak isteyebilirler.

Hedeflerinize Nasıl Ulaşmayı Planlıyorsunuz?

Hedeflediğiniz ve başarmak istediğiniz planlara nasıl ulaşmak istediğinizi kısaca anlatabilirsiniz. Bu soru altında daha önceki başarılarınızdan da bahsedebilirsiniz.

Şirket ve Pozisyon Hakkında Sorular

Başvuruda bulunduğunuz şirket hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunuzu tespit etmek için şirkete ve pozisyona dair soruları içerir.

Şirketimizde Neden Çalışmak İstiyorsunuz?

Bu soruya yanıt verirken şirketin iyi yanlarını ön plana çıkarmanız gerekir. Şirkette alacağınız görevin size yönelik katkılarından bahsedebilirsiniz. İlgili pozisyonda neden çalışmak istediğinizi kısa bir şekilde anlatmalısınız.

Bize Ne Gibi Katkılarınız Olacağını Düşünüyorsunuz?

Kendi özelliklerinizi ön plana çıkaran kısa bir giriş yaparak bunların şirkete ne gibi faydalar sağlayacağını anlatabilirsiniz.

Başvurduğunuz iş yerinin nasıl bir çalışan aradığını ve ilgili pozisyonun gerekliliklerini iyi bilmek, mülakatlarda size avantaj kazandırır. Bu sayede kendinizi daha iyi ifade edebilir, başarılı bir görüşme gerçekleştirebilirsiniz. Bol şanslar…