İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Rekabetçi ve yoğun tempolu iş dünyası içinde, yetkinliklerinizi gösterebilmeniz ve dikkat çekebilmeniz son derece önemlidir.

Öğrenim hayatınız sona erdiğinde, sizin için yepyeni ve heyecanlı bir dönem başlar. Artık kendinizi en iyi şekilde geliştirebileceğiniz, kendi branşınızı kapsayan ve başarı gösterebileceğiniz bir iş bulmak için arayışa koyulursunuz. Rekabetçi ve yoğun tempolu iş dünyası içinde, yetkinliklerinizi gösterebilmeniz ve dikkat çekebilmeniz için sizi en iyi şekilde yansıtan bir öz geçmiş hazırlamalı; eğitim hayatınızı, tecrübelerinizi, başarılarınızı ve becerilerinizi kısa ve öz şekilde anlatmalısınız. Bu sayede sizinle aynı işe başvuran diğer adaylar arasından sıyrılabilir, işe alım uzmanlarının dikkatini çekebilirsiniz. Peki, etkili ve özenli bir öz geçmiş hazırlamak için nelere dikkat etmelisiniz? Gelin, bu sorunun yanıtını birlikte bulalım.

Doğru Şablonu Belirleyin

Öz geçmiş hazırlarken odaklanmanız gereken ilk nokta, oluşturacağınız belgenin şablonu ve başlıklarıdır. Bu sayede değinmek istediğiniz tüm bilgileri düzenli ve sıralı bir şekilde belgenize yerleştirmeniz kolaylaşır. CV hazırlarken bağlı kalmanız gereken bir şablon kısıtlaması yoktur. Sayfa düzenini dilediğinizce ayarlayabilir, yazı tipi ve boyutunu kendiniz seçebilirsiniz. Ancak bazı ipuçlarını göz önünde bulundurmalısınız.
 Öncelikle, hazırladığınız şablonun okuyan kişinin gözünü yormayan ve anlaşılır bir formatta olması gerekir. Resmi belgelerde sıklıkla kullanılan ve kolay okunabilen bir yazı tipi seçmelisiniz. Belgenizde mutlaka satır aralıkları ve kenar boşlukları olmalı. Aksi takdirde göz yorucu ve okunaksız bir belge hazırlayabilirsiniz. Eğer sıfırdan bir şablon hazırlamak istemiyorsanız, internette ücretsiz ya da ücretli şekilde sunulan hazır CV şablonlarına göz atabilirsiniz.

Hakkınızdaki Bilgileri Hiyerarşik Yapıda Düzenleyin

Kendinizi anlatma aşamasına geçmeden önce başlıklarınızı belirlemekte fayda var. İletişim, staj ve eğitim bilgileriniz, iş tecrübeleriniz, ilgi alanlarınız, başarılarınız ve sertifikalarınız gibi pek çok başlık oluşturabilirsiniz. Peki, siz öz geçmişinizde hangi başlıkları ön plana çıkarmak istiyorsunuz? Başlıklarınızı önem sıralamasına göre konumlandırdığınızda, işe alım uzmanlarının dikkatini daha kolay bir şekilde çekebilirsiniz.
 Araştırmalar, işe alım uzmanlarının dikkatlerinin bir adayın öz geçmişi üzerinde yaklaşık 6 saniye boyunca yoğunlaştığını gösteriyor. Bu nedenle önem sıralamasını göz önünde bulundurmadan hakkınızdaki tüm bilgileri sıralamak, çok uzun bir CV hazırlamak ve laf kalabalığına girişmek; size hayalinizdeki işi kaybettirebilir. Örneğin, geçmişte katıldığınız tüm etkinliklerin sertifikalarını ya da bütün yeteneklerinizi öz geçmişinize kaydetmek zorunda değilsiniz. Öz geçmişinizin en fazla iki sayfa olması tavsiye edilir. Daha uzun bir CV hazırlamak yerine, değinmek istediğiniz bilgileri filtreleyerek bir eleme yapabilirsiniz.

Başvurmak İstediğiniz İşi Göz Önünde Bulundurun

Öz geçmişinizde yer alması gereken bilgileri belirlerken, göz önünde bulundurmanız gereken ana kriter, başvurmak istediğiniz iş olmalı. Başka bir deyişle, her iş başvurunuzda öz geçmişinizi yeniden düzenlemeniz size avantaj kazandırabilir. Başvurunuz öncesinde çalışanı olmak istediğiniz şirketle ilgili kısa bir araştırma yapabilir, talip olduğunuz pozisyona uygunluğunuzu gösteren sertifikalarınıza ya da staj deneyimlerinize yer verebilirsiniz. Başvurmak istediğiniz işle doğrudan ilintili olmayan bilgileriniz, işe alım uzmanlarının öz geçmişinizi kalabalık bulmasına neden olabilir. Bu nedenle her iş başvurusu için özelleştirilmiş bir öz geçmiş hazırlayabilirsiniz.

Özenli Bir Üslup Kullanın

Öz geçmişinizde başarılarınızdan ve yeteneklerinizden söz ederken fazla alçak gönüllü bir üslup kullanmak, kendinizi yeterince ifade edememenize yol açabilir. Ancak çok iddialı bir üslup kullanmak da itici görünmenize neden olabilir. Bu sebeple kullandığınız üslubun tonunu belirlerken dikkatli olmalısınız. Yalnızca gerçekliğini kanıtlayabileceğiniz bilgilere yer vermeli, kendinizi övmek yerine istatistiksel verilerden destek almalısınız. Örneğin geçmişte çalıştığınız şirkette ne kadar başarılı olduğunuzu belirtmek yerine, yönettiğiniz projelerin zamanından önce tamamlandığına dair verilerden söz edebilirsiniz. Bu sayede hem öz güvenli hem de ayakları yere basan bir üslup benimsemiş olursunuz. Son olarak, öz geçmişinizde referanslarınıza da yer vermeyi unutmamalısınız.