İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Birikmiş paranızı değerlendirmek için başvurabileceğiniz alternatiflerden olan yatırım fonları hakkında detaylı bilgi almak için yazımıza göz atabilirsiniz..

Maddi birikimleriniz, geleceğe daha güvenli bakabilmek için özenle değerlendirmeniz gereken varlıklarınızdır. Birikmiş paranızı değerlendirmek için başvurabileceğiniz alternatiflerden biri de yatırım fonlarıdır. Katılım prensiplerini benimsemiş finans kuruluşlarının aracılık ettiği yatırım fonları katılımcıların birikimlerinin verimli bir biçimde değerlendirilmesine yardımcı olmaktadır.
Birçok kişi yatırım fonunun tanımı ve türlerinin yanı sıra yatırım fonu nereden alınabilir ve vergilendirme uygulaması nasıldır sorularını merak eder. Eğer siz de birikimlerinizi yatırım fonları ile değerlendirmek isterseniz konu hakkındaki detayları ve Kuveyt Türk’ün yatırım fonu aracılık hizmetlerini inceleyerek öğrenebilirsiniz.

Yatırım Fonu Nedir? Neleri Kapsar?

Yatırım fonu; katılımcıların fona aktardığı tasarruflarının toplandığı havuzdaki birikimin profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilmesidir. Yatırım fonlarının yöneticileri, bu tasarrufları fonun kuruluş amacına göre çeşitli yatırım enstrümanları arasında belirli bir dengeye göre dağıtırlar. Yatırım fonlarındaki birikimler, fonun izahnamesinde belirtildiği şekilde hisse senedi, kira sertifikası vs. gibi çeşitli yatırım enstrümanlarına yönlendirilir. Fon üzerinden kazanç miktarı, katılım miktarı ile doğru orantılı bir biçimde gerçekleşir. Yatırım fonu, kuruluş amacına uygun şekilde uzman yöneticiler tarafından yönetildiği için riskin mümkün olduğunca dağıtıldığı bir yatırım olanağı sunar. Kolay bir şekilde nakde çevrilebilen yatırım fonları, fon kurucusu ve yöneticilerinden ayrı olarak Takasbank güvencesi ile saklanır. Yatırım fonlarına katılan kişiler, diğer yatırım araçlarından farklı olarak finansal gelişmeleri yakından ve anlık olarak takip etmek veya yatırım alanında üst düzey bilgi birikimine sahip olmak durumunda değildir.

Yatırım Fonu Türleri Nelerdir?

Yatırım fonları, içerdikleri yatırım araçlarının türlerine göre farklı başlıklarda kategorilendirilir, bunlar:
  • Borçlanma araçları şemsiye fonu
  • Para piyasası şemsiye fonu
  • Kıymetli madenler şemsiye fonu
  • Hisse senedi şemsiye fonu
  • Değişken şemsiye fonu
  • Katılım şemsiye fonu
  • Serbest şemsiye fonu
  • Karma şemsiye fonu
  • Yabancı fon sepeti
Bütün fon türlerinde, portföydeki varlıkların toplam değeri birim pay adedi üzerinden fiyatlandırılır. Dolayısıyla katılımcılar yatırım fonlarından elde ettikleri getiriyi sahip oldukları pay adedine göre alırlar.

Yatırım Fonu İşlemlerinde Vergilendirme Nasıldır?

Yatırım fonlarından elde edilen getirilerin vergiye tabi tutulması, Gelir Vergisi Kanunu’ndaki Geçici 67. Maddeye dayanır. 1 Ekim 2006’dan beri yürürlükte olan yasal kesinti (stopaj) uygulaması gereğince yatırım fonlarından kişilerin elde ettiği gelirler, %10 oranında bir vergi kesintisine tabi tutulmaktadır. Yatırım fonlarından kesilen stopaj, portföy kazancından değil yatırımcının elde ettiği gelir üzerinden hesaplanır. Yatırım fonlarının vergilendirilmesinde istisnai bir husus vardır. O da bir yıldan fazla süreyle elde tutulup daha sonra satılan ve bu süreçte, sepetinde en az %51 oranında hisse senedi bulundurmuş olan fonların katılma belgelerinden elde edilen getiri, stopaja tabi değildir. Yatırım fonu stopaj kesintileri pay satışı gerçekleştirildiği anda yapılır.
Menkul kıymet yatırım fonu katılma belgelerinden elde edilen kar payları Anonim, Komandit ve Limited şirketler için %0 stopaja tabi olup kurumlar vergisine tabiidir.

Not: 23 Aralık 2020, 31 Mart 2021, 29 Temmuz 2021 ve 1 Ekim 2021 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 3321, 3755, 4311 ve 4561 sayılı kararlar ile, 23.12.2020-31.12.2022 tarihleri arasında satın alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile ünvanında 'döviz' ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 stopaj uygulanacaktır. 23.12.2020 tarihi öncesi satın alınan fonlarda, bu oran %10 olarak devam edecektir.

*KPC-Katılım Hisse Senedi fonumuzda stopaj halihazırda olduğu gibi %0 olarak uygulanmaya devam edecektir.
 

Yatırım Fonları Nereden Alınabilir?

Yatırım fonu alım satım işlemlerini aracı kuruluşlar üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Tabii bunun için o kuruluşta hesabınız olması gerekir. Kuveyt Türk bünyesinde bir yatırım hesabı sahibi açarak fon alım satım işlemlerine başlayabilirsiniz. Kuveyt Türk’ün %100 iştiraki olan Kuveyt Türk Portföy tarafından yönetilen fonlar, tüm fonlarda olduğu gibi belli saatler içinde talimat oluşturarak alınıp satılabilir. Kuveyt Türk’ün aracılık ettiği fonlar faizsiz finans anlayışı ile yönetilir.
 
Kuveyt Türk üzerinden yatırım fonu alım satımı yapmak için Kuveyt Türk Mobil veya İnternet Şube üzerinden online olarak yatırım hesabı açabilir ya da size en yakın Kuveyt Türk şubesini ziyaret edebilirsiniz. Yatırım hesabınızı açtıktan sonra yatırım fonu almak istediğiniz tutarı, açtığınız yatırım hesabına transfer ederek işlemlerinize hemen başlayabilirsiniz. Dijital ortamda hızlı, güvenilir ve kolay bir şekilde yatırım fonu yatırımı yapmak isterseniz, Kuveyt Türk’e ait TradePlus ve Kuveyt Türk Mobil uygulamalarını indirilebilirsiniz.