İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Her yatırım aracı gibi yatırım fonlarının da farklı riskleri vardır. Size en uygun yatırım fonunu belirlerken bilmeniz gereken riskleri bu yazımızda inceledik.

Yatırımcıların yatırdıkları para ile fon izahnamesine uygun varlıklar satın alınarak yönetilen varlık havuzlarına yatırım fonu denir. Fon izahnamesinde, yatırım fonunun hangi varlıklara yatırım yapacağı belirtilmiştir. Yatırım fonu toplamak için Sermaye Piyasası Kurulu’nca yetkilendirilmiş olmak gerekir. Yatırım fonları kuruluş amaçlarına göre döviz, kıymetli maden, kira sertifikası ve hisse senedi vs. gibi yatırım enstrümanlarının bir veya birkaçının belirli oranda bir araya getirilmesinden oluşabilir.
Her yatırım belirli oranlarda risk faktörü taşır. Finansal piyasalar da bu risk faktöründen muaf değildir. Dolayısıyla yatırım fonlarının risk derecesini göstermek ve yatırımcıları bilgilendirmek için bir puanlama sistemi oluşturulmuştur. Bu puanlama sistemi Sermaye Piyasası Kurulu’nca belirlenmiş olup 1 ile 7 arasında değişmektedir. Yatırım fonu almak isteyen yatırımcılar fonların risk derecesini öğrenerek kendi risk tercihlerine göre yatırım yapabilirler. Puanlamada 1 en düşük risk ve 7 en yüksek risk seviyesini gösterir.

Yatırımcı Kendi Profilini ve Tercihine En Uygun Fonu Nasıl Belirler?

Yatırım fonu alırken sadece getiriye bakmak doğru değildir. Çünkü dönem dönem yüksek getiriler sağlayabilen hisse senedi, altın içeren fonlar, içerisindeki varlıklar sebebiyle bazı dönemlerde yüksek değer kayıplarına yol açabilir. Bu sebeple önce yatırım süremizi ve paramızı hangi piyasada/piyasalarda değerlendirmek istediğimizi, mevcut koşulların yatırım tercihimize uygunluğunu belirlemeliyiz. Sonrasında yatırım fonlarının içeriğine bakarak yatırım süremiz ve alabileceğimiz riske uygun yatırım fonunu seçip yatırım yapabiliriz.
Yatırım fonlarına etki eden bir çok risk faktörü olsa da biz en bilinenlere kısaca değinelim;

Piyasa Riski

Fon portföyünde bulunan döviz ya da getiri endeksli varlıklar, piyasa koşullarının etkilerine açıktır. Diğer bir deyişle döviz kuru değiştiğinde, örneğin kur düştüğünde diğer tüm değişkenlerden bağımsız olarak fon değer kaybedecektir.

Karşı Taraf Riski

Karşı taraf riski, belirli bir sözleşme hükmünce kurduğunuz tüm ilişkilerde geçerlidir. Yatırım fonu söz konusu olduğunda bu risk, fonu finans piyasasına arz eden kuruluşun gerekli sorumluluklarını yerine getirmediği durumlarda ortaya çıkar.

Likidite Riski

Likidite riski sahip olduğunuz fon portföyündeki varlıkları nakde çevirmek istediğiniz zaman karşılaştığınız risklerdir.

Kaldıraç Riski

Kaldıraç, sahip olduğunuz varlıklarla misliyle işlem yapmanıza olanak tanıyan bir sistemdir. Bu sistemden faydalanarak yüksek kazanç elde edilebileceği gibi çok ciddi kayıplar yaşanabilir.

Operasyonel Riskler

Yatırım fonları ile ilgili operasyonel süreçlerde karşılaşabileceğiniz riskleri ifade eder. Örnekse altyapı eksiklikleri, hatalı işlemler ya da teknik alt yapıdan kaynaklanan sorunlar bu risk gurubuna dahildir.

Yasal Riskler

Yatırım fonlarının hukuki düzenlemesi ilgili kamu otoritesince “Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği” ile yapılmıştır. İlgili mevzuatta yapılacak güncellemeler yatırım fonlarına dair işleyişi etkileyebileceğinden yapılan değişikliklerin dikkatlice izlenmesi gerekmektedir.
Yatırım Fonlarında vade yoktur. Yani almış olduğunuz bir fonu, hisse senedi gibi yüksek riskli bir fon olsa dahi ertesi gün satabilirsiniz. Ancak finansal varlıkların fiyatı düz bir çizgi şeklinde artmaz ve azalmaz. Özellikle yüksek riskli varlıklar (hisse senedi, altın vb.), dönem dönem iyi getirler sağlarken sonrasında düşüşler gerçekleşebilir. Bu sebeple yatırım yapılacak varlık ve fonun riski arttıkça, yatırım süresinin de uzun tutulabilir olması, olası kayıpların önüne geçebilecektir.
 
Kuveyt Türk üzerinden yatırım fonu alım satımı yapmak için Kuveyt Türk Mobil veya İnternet Şube üzerinden online olarak yatırım hesabı açabilir ya da size en yakın Kuveyt Türk şubesini ziyaret edebilirsiniz. Yatırım hesabınızı açtıktan sonra yatırım fonu almak istediğiniz tutarı, açtığınız yatırım hesabına transfer ederek işlemlerinize hemen başlayabilirsiniz. Dijital ortamda hızlı, güvenilir ve kolay bir şekilde yatırım fonu yatırımı yapmak isterseniz, Kuveyt Türk’e ait TradePlus ve Kuveyt Türk Mobil uygulamalarını indirilebilirsiniz.