İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Tarımsal ürün sahipleri için birçok açıdan avantaj kazandıran ELÜS yani Elektronik Ürün Senedi, tarım ile uğraşan kişilerin lisanslı depolarda bulunan ürünlerini temsilen çıkarılan elektronik belgedir.

ELÜS yani Elektronik Ürün Senedi, tarım ile uğraşan kişilerin lisanslı depolarda bulunan ürünlerini temsilen çıkarılan elektronik belgedir. Ticaret Bakanlığı’nın denetimi altında faaliyet gösteren depoların sunduğu hizmet ve olanaklar tarımsal ürünlerin sahipleri için birçok açıdan avantaj kazandırmaktadır. Elektronik Ürün Senedi’ne sahip olan çiftçi ve tüccarlar, işletmelerinin ihtiyaçlarının karşılanması için ellerinde bulundurdukları ürün senetlerini teminata vererek finansman kullanabilirler. ELÜS’e sahip olan kişiler senetlerini teminat göstererek finansman ya da kredi başvurusu yapabilir ve ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde tamamlayabilmektedir. Peki Elektronik Ürün Senedi’nin önemi ve özellikleri nelerdir?

ELÜS Nedir?

Elektronik Ürün Senedi (ELÜS), lisanslı depolara teslim edilen tarım ürünleri karşılığında düzenlenen ve depolanan ürün detayını gösteren; Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) nezdinde elektronik olarak saklanan, yetkili ticaret borsalarında satışa çıkarılabilme özelliği bulunan bir senet türüdür. ELÜS Teminatlı Finansmanı ise firmaların sahip olduğu elektronik ürün senetlerini teminata vererek finansman ihtiyaçlarını sağlayabildikleri bir üründür.

Elektronik Ürün Senedi’nin Avantajları

Elektronik Ürün Senedi, çiftçi ve kurumlara pek çok açıdan avantaj sağlamaktadır. Bu sistemin getirdiği avantajlar kısa ve uzun vadede de etkilidir. ELÜS sistemi ile birlikte gelen avantajlardan bazıları şu şekildedir:
  • Ticaret Bakanlığı’nın denetimi altında çalışan depolarda muhafaza edilen ürünler depolama süresi tamamlandıktan sonra aynı tonaj ve kalitede olacak şekilde ürün sahiplerin tarafından teslim alınır.
  • ELÜS sayesinde Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen tarım ürünleri yatırım aracı olarak kullanıma uygun hale getirilmektedir.
  • Çiftçi ve tüccarlar için birçok açıdan kazanım sağlayan ELÜS’te kullanılan depolar sayesinde ürünler güvenilir ve sağlıklı koşullarda saklanmaktadır.
  • ELÜS sistemi ile ürünün sahibi olan çiftçi veya kurumlar haklarına ilişkin kayıtları kolay bir şekilde izleyebilmektedir.
  • Tarım ürünlerinin sınıflarına uygun olarak düzenlenmesini kolaylaştırarak ticarette kolaylık sağlar.
  • ELÜS sistemi sayesinde üretici ve tüccarlar tarımsal ürünlerin düşük fiyatta olduğu dönemde satmak yerine yükselişe geçtiği dönemlerde satışı gerçekleştirebilir.
  • Ürünlerin depolanma sürecinin sistemli yapılması sayesinde çiftçi ve kurumların nakit ihtiyacı kolaylaşmaktadır.
  • Tarım ürünlerinin sahibi malları hakkında doğru bilgilendirme ve kontrol imkanına sahiptir.

Yatırım Aracı Olarak ELÜS Neden Önemli?

ELÜS sisteminin tarımsal ürün sahiplerine pek çok açıdan kolaylık sağlamanın da ötesinde önemli bir yatırım aracıdır. Çiftçilerin üretimini tamamladıkları fındık, buğday, arpa, buğday, mısır gibi tarım ürünü bu sistemle birlikte borsada alım satımı gerçekleştirilebilen bir yatırım aracı haline büründü. Türkiye’deki sermaye piyasalarında işlem gören tüm değerlerde olduğu gibi ELÜS sistemindeki ürünler de Elektronik Kayıt Kuruluşu veritabanlarında saklanmaktadır. Elektronik Kayıt Kuruluşu diğer değerlerden farklı olarak ELÜS ürünleri için depo gün sayısını da kontrol altında tutmaktadır. ELÜS sisteminde kayıtlı olan tüm ürünler Ürün İhtisas Borsası’nda el değiştirmekte ve işlem görmektedir. Yatırımcılar alım ve satım emirlerini bu borsa aracılığıyla tıpkı Borsa İstanbul’da olduğu gibi gerçekleştirmektedir.

ELÜS’ün Geleceği Nasıl Şekillenmektedir?

ELÜS’ün gelecekteki düzenlemeleri ve sistemin işleyişi birçok farklı duruma bağlı olarak şekillenmektedir. Bununla birlikte gelişen teknoloji sayesinde işlem hızı ve kapasitesinin artacağı, ürünlerin daha uzun süreli depolanacağı beklenmektedir.

Kuveyt Türk Çiftçi ve Yatırımcılara ELÜS ile Destek Veriyor

Tarım sektörüne özel ürün ve hizmetlerini hayata geçirmeye devam eden Kuveyt Türk, Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) ile iş birliğine gitti. Sektörde derinleşmeyi amaçlayan Kuveyt Türk, çiftçilere ve yatırımcılara ELÜS teminatıyla uygun koşullarla finansman desteğinde bulunuyor. Kuveyt Türk, TÜRİB ile yaptığı iş birliği kapsamında, Elektronik Ürün Senetlerinin (ELÜS) tamamını marjsız olarak teminata kabul ederek çiftçi ve yatırımcılara finansman desteğinde bulunmasının yanı sıra Kendinden Teminatlı ELÜS Finansmanı ile de tarım sektörünü desteklemeye devam ediyor.
ELÜS Teminatlı Finansman hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Kuveyt Türk ile TÜRİB arasındaki anlaşmanın detaylarını ise buradan inceleyebilirsiniz.