İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Seyahat Sigortası Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Seyahatlerinizi planlarken en önemli sorulardan biri de Seyahat Sigortası oluyor. Seyahat Sigortası nedir, neden yaptırılır ve yaptırırken nelere dikkat edilmelidir gibi tüm sorulara cevapları blog yazımızda bulabilirsiniz.

İnsanlar iş, eğitim, tatil, kültürel gezi, tedavi gibi çok çeşitli sebeplerle seyahat edebilir. Seyahatinizin sebebi her ne olursa olsun seyahat boyunca karşılaşabileceğiniz risklere karşı sigorta yaptırmanız faydalı olur. Seyahat sigortası yaptırarak hem yurt içi hem de yurt dışı seyahatlerinizde karşınıza çıkabilecek olası riskleri teminat altına alabilirsiniz.

Seyahat Sigortası Nedir?

Seyahat sigortası seyahatleriniz süresince sizi çeşitli risklere karşı güvence altına alan bir sağlık sigortası türüdür. Seyahat sigortasının bir diğer adı da seyahat sağlık sigortasıdır. Fakat seyahat sigortasının kapsamı yalnızca sağlık riskleri ile sınırlı değildir. Genel olarak ayakta tedavi masrafları, yatarak tedavi masrafları, vefat durumunda sigortalı kişinin yaşadığı şehre nakli için yapılan masraflar seyahat sigortasının teminatı kapsamındadır. Bu sağlık teminatlarının yanı sıra bagaj kaybı ve seyahatin iptali nedeniyle uğranılan zararlar da seyahat sigortası dahilinde olur.
Belirtmek gerekir ki seyahat sigortasının kapsamı için poliçe detayları önemlidir. Seyahat sigortası genel anlamda yukarıda belirtilen riskleri teminat altına alır. Bununla birlikte ek teminatlarla poliçe kapsamını genişletilebilir. Örneğin aktarmalı uçuşun kaçırılması, ilaç temini, hukuki danışmanlık yardımı gibi durumların da teminat altına alınması mümkündür. Böyle bir durumda elbette ki sigorta primleri de farklılık gösterir. Seyahat sigortanızı yaptırırken teminat kapsamı ve şartları hakkında bilgi sahibi olabilmek adına poliçenizi detaylı bir şekilde okumanız faydalı olur. Böylece seyahatiniz sırasında herhangi bir sürprizle karşılaşarak mağduriyet yaşamazsınız.

Seyahat Sigortası Neden Yaptırılır?

Seyahat sırasında yaşanabilecek başta sağlık problemleri olmak üzere çeşitli sorunlar karşısında yabancı bir şehirde veya ülkede sıkıntı yaşamamak adına seyahat sigortası yaptırılır. Örneğin bir hastalık söz konusu olduğunda yabancı bir şehirdeyseniz ve özel hastane tercih etmek istiyorsanız en yakın hastaneye gitmek istersiniz. Bilmediğiniz bir yerde hastanelerin tedavi masraflarını araştırmak için vaktiniz olmaz.
Diğer bir sık yaşanan örnek bagaj kaybıdır. Bagajınızın kaybolması durumunda yine bilmediğiniz bir şehirde mağduriyet yaşayabilirsiniz. Seyahat sigortası sizi evinizden uzak yerlerde bu ve benzeri risklere karşı güvence altına alır. Sigortanız sayesinde seyahatinize güvenle devam edebilirsiniz.
Seyahat sigortası esasen yaptırılması isteğe bağlı bir sigorta türüdür. Bununla birlikte bazı ülkeler seyahat sigortası yaptırılmasını zorunlu tutabilir.

Seyahat Sigortası Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Seyahat sigortası yaptırırken dikkat etmeniz gereken noktaları şu şekilde sıralamak mümkün olur:
  • Seyahat sigortası yurt içi ve yurt dışı olmak üzere ikiye ayrılır. Yurt içindeki seyahat planlarınız için yurt içi seyahat sağlık sigortası yaptırmanız gerekir. Öte yandan ülke dışına gerçekleştireceğiniz seyahatler için yurt dışı seyahat sağlık sigortası paketlerini inceleyebilirsiniz.
  • Schengen ülkeleri ile ABD ve Kanada gibi ülkelere vize alabilmek için seyahat sigortası zorunlu tutulmuştur.
  • Seyahat sigortanızı seyahatiniz başlamadan önce yaptırmanız gerekir. Diğer bir deyişle sigorta priminizi seyahate başlamadan önce ödemeniz gerekir. Taksitli bir ödeme söz konusuysa vadesi gelen taksitler mutlaka zamanında ödenmiş olmalıdır. Aksi halde sigorta teminatı başlamaz. Eklemek gerekir ki yurt dışı seyahat sigortalarının teminatı ilgili ülkeye giriş yaptığınız tarih itibarıyla başlar.
  • Seyahat sigortasının süresini mutlaka seyahat süreniz kapsayacak şekilde ayarlamalısınız. Sigorta teminatı seyahatin başlangıç gününde aktif olacaktır. Bitiş tarihi ise ikametgahınıza döndüğünüz tarih olarak ayarlanmalıdır.
  • Seyahat sigortası poliçesini dikkatlice incelemelisiniz. Hangi risklerin hangi koşullarla teminat kapsamında olduğunu iyi bilmeniz gerekir. Talep ettiğiniz ek teminatlar varsa bunları sigorta şirketine bildirebilirsiniz.
  • Seyahat sigortaları genel olarak riskli sporlar nedeniyle yaşanan sakatlıkların tedavi masraflarını karşılamaz. Seyahatiniz sürecinde kayak, yamaç paraşütü, buz pateni gibi riskli kabul edilen sporları yapmayı planlıyorsanız poliçenizin bu riskleri kapsadığından emin olmalısınız.
Siz de Kuveyt Türk avantajlarıyla seyahat sigortası yaptırın, seyahatlerinizde yaşanabilecek sürprizlere karşı hazırlıklı olun!