Hamilelikte Tüketilmemesi Gereken Besinler

Hamilelikte Tüketilmemesi Gereken Besinler

Geri Dön
22 Temmuz 2024
A +

Hamilelik, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için çok büyük öneme sahip süreçlerdendir. Bu süreçte annenin beslenme alışkanlıkları bebeğin gelişimini doğrudan etkiler. Dolayısıyla annenin beslenme düzenine mutlaka dikkat etmesi gerekir. Böylelikle kendisi ve bebeği için doğru şekilde hareket edebilir. Peki, sağlıklı bir hamilelik için hangi besinlerden uzak durmanız gerek? Siz de bu sorunun cevabını merak ediyorsanız içeriğin devamını mutlaka okuyun!

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hamilelikte annenin vücudu bebeğin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ekstra besinlere ihtiyaç duyar. Dolayısıyla annenin, doktor kontrolünde olacak şekilde dengeli bir beslenme planına uyması gerekir. Protein, karbonhidrat, sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller açısından zengin bir beslenme şekli oluşturmak oldukça önemlidir. Özellikle ikinci ve üçüncü trimesterlerde günlük ihtiyaçtan fazla kalori almak gerekebilir. Ne kadar fazla beslenmeniz gerektiğini doktorunuz sizinle paylaşacaktır.
Yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar gibi folat ve demir bakımından zengin besinlere planınızda yer verebilirsiniz. Bu besinler, bebeğin sinir sistemi gelişimi için son derece önemli. Bununla birlikte kalsiyum ve D vitamini açısından zengin besinler de tüketmelisiniz. Hamilelikte su tüketimi de önemli. Dolayısıyla vücudun hidrasyonunu sağlamak için ihtiyacınız kadar su içmelisiniz.

Hangi Besinleri Hamileyken Tüketmemelisiniz?

Hamilelerin kaçınması gereken besinlerin büyük çoğunluğu az pişmiş ya da pişmemiş et, yumurta, sakatat gibi yiyeceklerdir. Bununla birlikte işlenmiş gıdalardan, kafein alımından ve alkolden de kaçınmak gereklidir. Dolayısıyla eğer tüketmeyi seviyorsanız sushi gibi çiğ balık içeren yiyeceklerden, çaydan, kahveden, az pişmiş etten bir süre uzaklaşmalısınız.
Bebeğinizin gelişimini desteklemek için hamileliğinizde uzak durmanız gereken besinlerden bazıları şunlardır:

  • Salmonella, listeria ve toksoplazma gibi zararlı bakteri risklerinden kaçınmak için çiğ ve az pişmiş et ve balık tüketmemelisiniz.
  • Uskumru ve ton balığı gibi cıva içeriği yüksek balıklardan uzak durmalısınız.
  • Sosis, sucuk ve salam gibi işlenmiş etler yerine doğal olanları tercih etmelisiniz.
  • Listeria riski taşıdığından pastörize edilmemiş sütten ve bu sütten yapılan besinlerden kaçınmalısınız.
  • Salmonella riski taşıdığından çiğ ya da az pişmiş yumurtadan uzak durmalısınız.
  • Riskli olabileceği için istiridye, midye, karides gibi çiğ kabuklu deniz ürünlerini tüketmemelisiniz.
  • Yüksek kafein alımı çeşitli gelişim sorunlarına yol açabileceğinden kafein alımınızı doktorunuzun tavsiyesine göre sınırlandırmalısınız.
  • Hamilelik kaybı, ölü doğum ve fetal alkol sendromu risklerini artırabileceğinden hamilelik sırasında, hatta hamile kalmayı planladığınız andan itibaren alkol tüketiminden kaçınmalısınız.

Şeker, tuz ve katkı maddeleri içeren işlenmiş gıdalar gebelikte sağlıksız kilo alımına sebep olur. Bu nedenle mümkün olduğunca taze ve doğal gıdalar tüketmeniz gereklidir. Hamileliğinizde tüketmemeniz gereken besinlerden kaçınarak bebeğinizi kucağınıza alma sürecinizi daha sağlıklı hale çevirebilirsiniz.

İlk 3 Aylık Süreçte Hangi Yiyecekleri Tüketmek Sakıncalıdır?

Hamileliğin ilk üç aylık dönemine birinci trimester adı verilir. Birinci trimester, bebeğin organlarının ve temel yapılarının geliştiği süreçtir. Bu süreçte bebeğin anne karnına tutunabilmesi, düşük riskinin ortadan kaldırılabilmesi için beslenmeye ekstra dikkat etmek gerekir. Bu süreçte de tıpkı hamileliğin diğer dönemlerinde olduğu gibi çiğ besinlerden, alkolden, kahveden uzak durmak şart. Bununla birlikte eğer sık mide bulantıları yaşıyorsanız kıtır ekmekler, leblebi, galeta gibi midenizin suyunu emmeye yardımcı olacak besinleri tüketebilirsiniz. Aynı zamanda folik asit alımınıza da dikkat ederek bebeğinizi çeşitli deformasyonlara karşı koruyabilirsiniz. Hamilelik, büyük ölçüde annenin beslenme alışkanlıklarıyla şekillenen bir süreçtir. Sağlıklı ve dengeli beslenme düzeni benimseyerek bu süreci daha sorunsuz atlatabilirsiniz. Bebeğinizi beklerken yapacağınız hazırlıklar ve masraflar için ihtiyaç duyduğunuz finansal hizmetler için Kuveyt Türk’ü tercih edebilirsiniz.

Öne Çıkan Yazılar

b Yaşam Size Uygun Bisikleti Nasıl Seçebilirsiniz?
Bisiklet çeşitleri, kullanım amacına göre farklılık gösterirken, doğru modelin seçimi büyük önem taşır. Bisikletlerin çeşitleri ve seçim kriterleri hakkında detaylı bilgi almak için blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Yaşam 20 Kasım 2024 5 dk.
ksm Yaşam Kasım Ayı Ara Tatilinde Gidilebilecek Rotalar
Kasım ara tatilinde yoğun ders temposuna ara veren çocuklarınızla ailece keyifli bir tatil yapmaya ne dersiniz? Ara tatilde gezebileceğiniz birbirinden güzel rota önerileri için blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Yaşam 25 Ekim 2024 5 dk.
küçük değişiklikler Yaşam Küçük Değişikliklerle Hayat Kalitenizi Artırın
Hayat kalitenizi artırmak için yapabileceğiniz pratik ve kolay önerileri sizin için derledik.
Yaşam 16 Ekim 2024 5 dk.