İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Temassız Ödeme Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Geçmiş yıllarda nakit para ve para üstü takasıyla ya da kartlarla gerçekleştirilen ödemelerde artık temassız işlemler öne çıkıyor.

Teknoloji, her geçen gün biraz daha gelişiyor ve günlük hayatta sıklıkla gerçekleştirilen pek çok işlemi benzersiz şekilde kolaylaştırıyor. Gelişen teknolojiyle birlikte kolaylaşan işlemler arasında, ödeme yöntemleri de yer alıyor. Kartlarla ya da cep telefonlarıyla kolayca uygulanabilen temassız ödeme işlemi, kullanıcılar için büyük avantajlar sağlaması sayesinde her geçen gün biraz daha yaygınlaşıyor.

Temassız Ödeme Nedir?

Temassız ödeme, son teknolojiyle üretilmiş kartlar ya da NFC özelliğine sahip cep telefonlarıyla kolayca gerçekleştirilebiliyor. Temassız ödeme yapılabilmesi için kart ya da mobil uygulamadaki temassız ödeme özelliğinin aktif hâle getirilmesi ve işlem esnasında ürünün satıcıdaki POS cihazına yaklaştırılması yeterli oluyor.
Temassız ödeme, kart ya da cep telefonunu POS cihazına fiziksel olarak temas ettirmeden gerekli miktarın satıcı kasasına aktarılmasına olanak tanıyor ve satın alma işleminin bu sayede hem hızlı hem de güvenli bir şekilde tamamlanmasını sağlıyor.
Temassız ödeme işlemlerinde belirli üst limitlere kadar olan tutarlarda provizyon imzalama, şifre girme gibi zorunluluklar bulunmuyor. Kartın ya da cep telefonunun cihaza yaklaştırılması ve bağlantı kurulması, ödemenin tamamlanması için yeterli hale geliyor. Bu durum da hem satıcılara hem de müşterilere son derece ciddi avantajlar sağlıyor.

Temassız Ödeme Nasıl Gerçekleşir?

Temassız ödeme, gelişmiş bir teknolojiyle üretiliyor ve bu sayede son derece güvenli bir yapı sergiliyor. Kartla yapılan temassız ödemelerde POS cihazı, temassız işlem özelliği olan kartı okuyarak işlemi ilerletiyor.
Wi-Fi sembolüne benzeyen dört çizgili temassız işlem sembolü, POS cihazının kartın bağlı olduğu para hesabıyla iletişim kurmasını sağlayarak ödemenin hesaplar arasındaki transferini gerçekleştiriyor. Radyo frekansı üzerinden iletişim kuran kart ve cihaz, bağlantı ve ödeme işlemini son derece hızlı bir şekilde tamamlayarak kullanıcılara avantaj sağlıyor.
Cep telefonu üzerinden gerçekleştirilen temassız işlemlerde ise NFC ismi verilen bir bağlantı yöntemi kullanılıyor. Tıpkı bluetooth ve kızılötesi bağlantı seçenekleri gibi cihazların birbiriyle iletişim kurabilmesini sağlayan NFC teknolojisi, telefonun ödeme noktasına yaklaştırıldığı anda gerekli miktarın satıcı hesabına transfer edilmesine olanak tanıyor.

Temassız Ödemenin Önemi ve Kolaylıkları Nelerdir?

Temassız ödeme yöntemi, özellikle sağlık açısından son derece büyük önem taşıyor. 2020 yılında tüm dünyaya damga vuran koronavirüs salgınından korunma konusunda da temassız ödemenin büyük katkısı bulunuyor. Marketlerde, mağazalarda, benzin istasyonlarında ve benzeri pek çok ticari işletmede kullanılabilen temassız ödeme, bu sayede satın alma işlemleri esnasında gün boyunca çok sayıda insanın temas ettiği yüzeylere dokunma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor ve müşterilerin virüsle karşılaşma ihtimalini en aza düşürüyor. Eve yapılan teslimatlarda da kullanılabilen temassız ödeme, virüsten korunma sürecine katkıda bulunuyor.
Temassız ödeme, kasa işlemlerine büyük bir hız kazandırmasıyla da ön plana çıkıyor. Hem müşteri hem de satıcı açısından büyük bir avantaj olan sürat, müşterilerin mağaza ve dükkanlarda daha az vakit geçirmesini sağlayarak pandemi sürecinin güvenliğini artırıyor. Kasada uzun kuyruklar oluşmasını önleyen temassız işlemler, satıcıların kısa sürede daha fazla hizmet verebilmesini mümkün hâle getirerek ticari işletmelerin işlem hacmini de artırıyor.
En güvenli ödeme yöntemleri arasında yer alan temassız ödeme işlemleri, kasiyerlerin bulunmadığı, müşterilerin kendi ürünlerini paketlediği ekspres kasaların kullanımını da artırıyor ve böylece ticareti her zamankinden daha kolay bir hâle getiriyor.