Ekran süresi, akıllı telefonlar başta olmak üzere tüm dijital cihazlarda harcadığınız sürenin ölçümlenmiş halini ifade eder. Pek çok insan, gün içerisinde bilgisayar ve telefonların karşısında çok fazla zaman harcar. Özellikle telefonlar, dijital çağın en büyük getirisi olarak insan hayatının olmazsa olmazı haline gelmiştir. Ancak telefonunuzu bir parçanız haline getirir ve ona olması gerekenden çok daha uzun süre bakarsanız bu durum fiziksel ve mental olumsuzlukları beraberinde getirir.
Ekran Sürenizi Nasıl Hesaplayabileceğinizi Biliyor Musunuz?
Akıllı telefonlarınız size ekran süresini ayarlama imkânı verir ve bu süreyi aştığınız takdirde size bildirimler göndererek sizi uyarır. Ayrıca ekran süresini uygulama bazlı da kontrol altında tutabilirsiniz. Eğer bir uygulamada çok fazla vakit harcadığınızı düşünüyorsanız, bu uygulamada geçirdiğiniz süreyi de kısıtlayabilirsiniz.
Ekran sürenizi görmek için ayarlar sekmesi ardından “Dijital Denge ve Ebeveyn Denetimleri” ya da “Ekran Süresi” sekmesine tıklayarak grafiklere ulaşabilirsiniz. Bu sekmede gösterilen ekran süresi ise gün içerisinde telefonunuzda aktif kullandığınız uygulamaların açık kalma süresine göre yüzdesel olarak hesaplanmaktadır.
Ekran Sürenizi Kısaltmak İçin Tavsiyeler
Gün içerisinde telefonda ne kadar vakit geçirdiğinizi fark edemeyebilirsiniz. Bu durumda akıllı telefonunuz, ekran süresi özelliği ile size yardımcı olur. Böylece siz de telefon ile olan aktivitenizi sınırlayabilirsiniz. Bunun için şu adımları deneyebilirsiniz:
- Telefonunuza çeşitli uygulamalardan çeşitli bildirimler düşer. Bildirimler telefonunuza bakma sıklığınızı artırır. Bu sebeple uygulamalardaki bildirimleri kapatmak da ekran süresini kısaltmak için iyi bir yoldur.
- Telefonunuzu başka bir odada şarja takmak ve şarj süresince ondan uzak durmak da önemli bir adımdır. Bu noktada iradeniz devreye girer.
- Telefon ile olan bağınızı zayıflatmak için farklı aktivitelere yönelmeye çalışabilirsiniz. Örneğin telefonunuzu başka bir odaya bırakarak kitap okuyabilir, örgü örebilir, yürüyüşe çıkabilir veya arkadaşlarınıza yüz yüze zaman geçirmeyi teklif edebilirsiniz.
- Sosyal medya platformlarında yüzlerce içerik ile karşılaşırsınız. Çok fazla içerik ise çok fazla zaman harcamak demektir. Takip ettiğiniz kişilerde elemeler yaparak da ekran sürenizi azaltabilirsiniz.
Ekran Süresini Kısaltmak Hayatınızı Nasıl Etkiler?
Ekran karşısında olması gerekenden fazla vakit geçirmenin sağlık açısından olumsuz etkileri vardır; özellikle de göz sağlığı açısından. Bu yüzden, ekran süresini azaltarak öncelikle fiziksel olarak kendinize bir iyilik yapabilirsiniz. Bu iyilik için şu adımları deneyebilirsiniz:
- Telefonunuz ile ne kadar az ilgilenirseniz, aldığınız radyasyon miktarı da o kadar azalır. Bu durum da fiziksel ve mental sağlığınızı olumlu olarak etkiler.
- Ekran karşısında harcayacağınız gereksiz zamanı, hayatınızla ilgili yeni adımlar atmak için kullanabilirsiniz. Örneğin yeni bir dil öğrenebilir ya da daha fazla kitap okuyabilirsiniz.
- Ekran süresini azaltmak hobilerinize zaman ayırmanızı da kolaylaştırır. Tek başınıza ya da grup halinde olan hobilere daha fazla zaman ayırarak kendinizi geliştirebilirsiniz.
- Sabah uyandığınızda yataktan kalkmanızı ve gece uykuya dalmanızı telefon ile ilgilenmek geciktirir. Ekran sürenizi azaltarak sabah ve gece rutinlerinizde de bir rutin oluşturabilirsiniz.
- Arkadaşlarınızla buluşmalarınızda telefondan uzak durarak bu buluşmaları daha sağlıklı ve verimli bir hale getirebilirsiniz.
- Günün belirli bir bölümünü geçirdiğiniz sosyal medya bazen çok stresli bir ortam haline gelebilir. Telefon ile olan sürenizi kısıtlayarak hayatınızdaki stres oranınızı da azaltabilirsiniz.
- Özellikle sosyal medyanın hayatımıza geldiğinden beri her şey çok hızlı değişir bir hale geldi. Haliyle gündemi takip etmek de zorlaştı. Ekran sürenizi azaltarak yavaş yavaş, “gündemi kaçırma” korkunuzu da yenebilirsiniz.
- Sosyal medya özellikle gençler için özgüven eksikliği oluşturabilir. Farklı kişileri gören gençler, onların hayatlarının “ideal” bir hayat olduğunu düşünerek kendilerini kötü hissedebilir. Ekran süresini azaltarak kendilerini kötü hissedebileceğiniz sosyal medya dünyasından biraz olsun uzaklaşabilirsiniz.
Akıllı telefonlar kuşkusuz ki modern çağın en önemli icatlarından biridir. Hayatımıza pek çok fayda sağlayan bu telefonların zararlarından korunmak için bir zaman dengesi kurmak ve uygulamak oldukça önemlidir. Unutmayın ki güçlü bir irade sayesinde bu dengesi kurabilirsiniz.