İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Siber Güvenliğiniz İçin Almanız Gereken Önlemler

Siber güvenlik, teknoloji çağında dikkat edilmesi gereken en önemli konular arasında yer alır.

Siber güvenlik, teknoloji çağında dikkat edilmesi gereken en önemli konular arasında yer alır. Finansal konularda ve kişisel bilgileri içeren alanlarda pek çok işlemin bilgisayarlar ve cep telefonları aracılığıyla gerçekleştirilmesi, bu cihazlardaki güvenlik önlemlerinin maksimum seviyeye çıkarılması zorunluluğunu da beraberinde getirir. Peki, siber saldırılar hangi alanlarda mümkündür, siber güvenlik nasıl sağlanır, biliyor musunuz? İşte, tatsız sürprizlerle karşılaşmamak adına almanız gereken tedbirler...

Siber Güvenlik Nedir, Neden Önemlidir?

Siber güvenlik kavramı, dijital ortamda gerçekleştirilen işlemlerin üçüncü şahıslar tarafından gözlemlenebilmesini ve müdahaleye uğramasını engellemek amacıyla alınabilecek tedbirleri tanımlamak için kullanılır. Cep telefonunuzdaki banka uygulamalarının emniyetini sağlamanız, kişisel bilgilerinizi içeren sosyal medya hesaplarınızı güvende tutmanız, ticari işletmenizin dijital ortamdaki faaliyetlerinin kötü niyetli kişilerin erişiminden korumanız gibi konular, siber güvenlik kavramının içinde değerlendirilir. Siber güvenlik, internet üzerinden haksız kazanç elde etmeye çalışan dijital korsanların ve sanal hırsızların size zarar vermesini önleme noktasında da son derece önemlidir. Finansal işlemlerinizi tedbir almadan gerçekleştirmeniz, size ait bilgilere kötü niyetli kişiler tarafından erişilmesi ve banka hesaplarınızın onayınız olmaksızın kontrol edilmesiyle sonuçlanabilir. Kişisel verilerinizi içeren hesaplarınızı denetimsiz bırakmanız da size ait bilgilerin kötü amaçlarla kullanılmasına yol açabilir. Bu gibi kötü sürprizlerle karşılaşmamanız için, siber güvenlik tedbirlerini dikkatlice almanızda ve bu konuda farkındalığınızı arttırmanızda fayda var. Siber saldırılar, dünya genelinde zaman zaman yaşanmaktadır ve bu sebeple de internet üzerinden işlem gerçekleştiren herkesin gerekli güvenlik önlemlerine başvurması son derece önemlidir.

Şifre Kullanımı Neden Önemlidir?

Siber güvenlik sağlama konusunda en önemli nokta, doğru şekilde şifre oluşturmaktır. Dünya üzerinde gerçekleşen siber korsanlık ve hırsızlık olaylarının büyük bir bölümü, yetersiz şifrelerin hırsızlar tarafından tahmin edilebilmesiyle gerçekleşir. Bu sebeple de şifre oluştururken tahmin edilemeyecek kombinasyonları tercih etmenizde büyük yarar bulunur. Şifre oluştururken yapılan en büyük hata, kolayca akılda kalması için ardışık sayıları ya da doğum yılınızı kullanmanızdır. Bu iki şifre türü, siber korsanların ilk olarak denediği kombinasyonlar arasında yer alır ve kolayca kırılabilir. Eşinizin ya da çocuğunuzun doğum yılını şifre olarak kullanmanız da son derece güvensizdir. Şifrelerinizi bu tarz kombinasyonlardan seçmeniz durumunda, siber saldırganların hedefine girdiğiniz andan itibaren büyük kayıplar verme riskiniz yüksektir. Bu sebeple hakkınızda bilinen herhangi bir bilgiyle tahmin edilemeyecek zorlu şifre kombinasyonları oluşturmanızda yarar bulunur. Şifrelerinizi 3 ila 6 aylığına kullanmanız ve sonrasında yenileriyle değiştirmeniz son derece faydalıdır. Şifrelerinizi başkalarının ulaşabileceği dijital ortamlara not olarak yazmamanız da alabileceğiniz tedbirler arasındadır. 

Diğer Siber Güvenlik Önlemleri Nelerdir?

Siber güvenliğinizi sağlamanıza yardımcı olacak tedbirler arasında cep telefonlarınıza, tabletlerinize ve kişisel bilgisayarlarınıza yükleyeceğiniz uygulama ve programlara azami seviyede dikkat etmeniz de bulunur. Yayıncısını tanımadığınız ve güvenmediğiniz uygulamaları kullanmamanız, casus yazılımların dijital cihazlarınıza sızmasını ve kişisel verilerinizin çalınmasını önler. Ayrıca yükleme esnasında aygıtlarınızın tüm alanlarına erişim yetkisi isteyen uygulamalardan kaçınarak da güvenliğinizi sağlayabilirsiniz. Güvenilir bulduğunuz uygulamaları düzenli olarak güncellemeniz, yazılımcılar tarafından alınan en güncel güvenlik tedbirlerinden faydalanabilmenize imkân tanır. Telefon, tablet ve bilgisayarlarınıza IP filtresi uygulamalarından da yükleyebilir ve güvenlik önlemlerinizi maksimum seviyeye çıkarabilirsiniz. İnternet bağlantısının hangi konumdan gerçekleştiğini tespit eden ve dilediğiniz gibi yönetilebilen IP filtreleri sayesinde, cihazlarınıza yalnızca izin verdiğiniz modemlerin ve cep telefonlarının bağlanabilmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede filtreye tanımlamadığınız herkesi cihazlarınızdan uzak tutarak sanal korsanların size siber saldırı gerçekleştirmesi riskini en aza indirebilirsiniz. Dijital cihazlarınızı belirli aralıklarla sıfırlamanız da güvenlik açısından önemli bir tedbir olarak öne çıkar. Cihazlarınızın hafızasını tamamen temizlemeniz, telefon ve bilgisayarlarınıza gizlice sızmış veri hırsızı uygulamalardan kurtulmanıza yardımcı olarak güvenliğinize katkı sağlar.