İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

NFT Nedir? Nasıl Alınıp Satılır?

Sunduğu avantajlı özelliklerin yanı sıra teknoloji dünyasının ve ünlülerin talep göstermesi ile NFT teknolojisi kısa sürede popüler olmayı başardı.

Son yıllarda kripto piyasasının ve blok zincirin yükselişinin örneklerinden biri olan NFT teknolojisi, birçok eserin, yüksek fiyatlarla dijital ortamdan satışının yapılmasını sağladı. Teknolojinin günlük hayatın önemli bir parçası olmasıyla birlikte etkileri de her geçen gün arttı. Sosyal medyada karşılaşılan içeriklerin üreticileri NFT sayesinde satış gerçekleştirme imkanına ulaştı. Peki NFT teknolojisi nedir ve nasıl bu kadar popülerleşti?

NFT Nedir?

NFT’nin açılımı Non-Fungible Token. Türk Dil Kurumu, NFT’nin Türkçe karşılığını Nitelikli Fikri Tapu şeklinde belirlemiştir. NFT, dijital işlerin internet üzerinden alım satım işleminin gerçekleştirilmesini sağlayan teknolojidir. Dijital sertifika olarak da adlandırılan NFT, dijital içeriklerin gerçekliğinin temsil edilmesini sağlamaktadır. NFT alışverişleri blok zincir teknolojisi üzerinden takip edilmekte ve kayıt altına alınmaktadır. Bu sistem, NFT’lerin içerisindeki verilerin değiştirilmesini engelleyecek şekilde şifrelenmektedir.
 
NFT’leri özel kılan durumlardan bir tanesi de her birinin benzersiz olmasıdır. Dijital varlıkların kopyalanamaz, silinemez ve benzetilemez olması onları eşsiz bir konuma taşımaktadır.
NFT sertifikası, satıcılara olduğu kadar alıcılara da pek çok avantaj kazandırmaktadır. NFT sistemi sayesinde alıcı ve satıcı arasındaki alıcılar ortadan kalkarak iki taraf direkt olarak iletişim kurabilmektedir. Bu sistemin avantajlarından bir diğeri ise eserlerin mülkiyet hakkının kimde olduğunun bilinmesi ve piyasa değerinin takip edilebilmesidir.

NFT Nasıl Popüler Oldu?

NFT teknolojisi kısa sürede popüler olmayı başardı. Bu teknolojinin sunduğu avantajlı özelliklerin yanı sıra teknoloji dünyasının ve ünlülerin talep göstermesi kısa sürede NFT’yi trendlere sokmayı başardı. NFT teknolojisini popüler yapan etkenlerden bazıları şu şekildedir:
  • NFT geliştiricilerinin ürettikleri token için bir sınır bulunmaması sanatçıların beğenisini toplayan noktalardan bir tanesidir.
  • NFT’lerin bölünemez yapıya sahip olması değerlerinin de yüksek kalmasını sağlamaktadır.
  • Blok zincir sistemi üzerinden yapılan işlemlerin güvenilir olması NFT piyasasının önemli özelliklerindendir.
  • NFT eserlerinin mülkiyetleri hakkındaki bilgilere kolay bir şekilde ulaşılabilir ve böylece üçüncü taraftan doğrulama yapılmasına gerek duyulmamaktadır.
  • NFT eserlerinin bölünemez, kopyalanamaz ve silinemez yapıda olmaları bu teknolojinin yoğun ilgi görmesinin nedenlerinden birisidir.

NFT Nasıl Yapılır?

NFT oluşturmak için kripto endüstrisi hakkında kapsamlı bilgi gerekmemesi herkesin bu sistemde kendine yer bulabilmesini kolaylaştırmaktadır. NFT oluşturmaya başlamadan önce eserin hangi piyasada yayınlanacağına karar verilmesi gereklidir. Blok zincirlerinin her birinin kendi içerisinde standartları, pazarları ve uyumlu cüzdan hizmetleri mevcuttur. NFT, oluşturulan blok zinciri destekleyen platformların dışında satılamamaktadır. Bu nedenle pazar yerini doğru seçmek oldukça önemlidir. Pazara karar verdikten sonra sisteme oturum açıp dosya yüklemesi yapılmalıdır. Bu aşamada sistemde dosyanın özgünlük sorgulaması yapılır ve daha sonra fiyatlandırma tamamlanarak eser satışa hazır hale gelmektedir. Eserlerin basit bir şekilde sisteme yüklenebilmesi NFT teknolojisini hem satıcı hem de alıcılar için cazip kılmaktadır.

NFT Nasıl Alınıp Satılır?

Oluşturulan ve fiyatlanan NFT eserlerinin alım satım işlemleri pek çok farklı platform üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Bu noktada satıcı ve alıcıların platform tercihleri eserlerin tarzına bağlı olarak şekillenmektedir. NFT satın almak için alıcıların eseri kararlaştırdıktan sonra platformla uyumlu olan bir cüzdana sahip olması gerekmektedir. Bir sonraki aşama satın alınacak eserin fiyatın karşılığı kadar kripto paranın cüzdana yüklenmesidir.
 
NFT teknolojisine gösterilen ilginin bir sonucu olarak eserler genel olarak hızlı bir şekilde alıcıların karşısına düşmektedir. Alım yapmak isteyenlerin istedikleri eserlere ulaşması için öncesinde platforma kayıtlı olması ve cüzdanında bakiye bulunması avantaj sağlayan durumlardan bir tanesidir. NFT piyasasının gelişmesi ve genişlemesiyle birlikte eserlere duyulan ilgi de farklı alanların ve kesimlerin dikkatini çekmektedir. Bu nedenle NFT alışverişi sanatçıların yanı sıra pek çok markanın da gelir kaynaklarından bir tanesidir.
Kuveyt Türk’ün Fikr'inn Platformu üzerinden kamuoyu ile paylaştığı Metaverse ve NFT Araştırma Raporunu inceleyebilirsiniz.