İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

NFC ve Hayatımıza Getirdiği Kolaylıklar

Kablosuz ve yakın alan teknolojisi NFC hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevabını burada bulabilirsiniz.

Yaşadığımız teknoloji çağında her geçen gün hayatımıza yeni bir inovasyon giriyor. Bu inovasyonlar, günlük yaşantıda insan hayatını önemli ölçüde kolaylaştırıyor. Bilgisayar ve mobil cihazlarla entegre olan yenilikler; haberleşme, ödeme yöntemleri ve otomat gibi günlük yaşamı yakından ilgilendiren alanlarda kullanılıyor.
Bu yeniliklerden biri olan NFC, bulunduğumuz milenyum çağının başından beri hayatımızda yer alıyor. Birçok kolaylığı hayatımıza sunan NFC, temassız veri aktarımına olanak tanıyor.

NFC Nedir?

İngilizce “Near Field Communication” kelimelerinin baş harflerinin birleşiminden oluşan NFC kelimesi, Türkçe karşılığı olarak “Yakın Alan İletişimi” anlamında kullanılıyor. Elektronik cihazların kısa mesafede hızlı iletişim kurmasını sağlayan NFC, basit ve güvenli veri paylaşım şansı tanırken, aynı zamanda ödeme sistemlerinde getirdiği kolaylık ile insan müdahalesi olmadan bir takım işlemlerin gerçekleşebilmesini sağlıyor.
Temassız çalışma prensibi ile NFC, kullanım alanı olarak en çok ödeme sistemlerinde kullanılıyor. Mobil cihazlara entegre edilen kartlar ile ödeme imkânı tanıyan teknoloji, terminale telefonun yaklaştırılması ile ödemeyi gerçekleştiriyor. Özellikle yeni nesil NFC etiketi entegrasyonu ile kullanım alanı artan teknoloji, kullanıcılarına günlük yaşamda birçok kolaylık sağlıyor.

NFC Kullanım Alanları Nelerdir?

  • NFC teknolojisi temassız tüm ödemelerde kullanılabiliyor. Mobil cihazlarda oluşturulan cüzdanlara tanımlanan kart bilgileri, NFC teknolojisi ile ödeme yapılmasına olanak tanıyor. Mobil cihaz ekranlarından seçtiğiniz kart ile yapabildiğiniz ödeme, temassız ve güvenli bir seçenek oluşturuyor.
  • NFC teknolojisi, ülkemizde yeni kimlik kartları ile birlikte bu teknolojiye sahip akıllı telefonlardan bankacılık işlemlerini uzaktan da güvenli bir şekilde gerçekleştirmeyi sağlıyor. Bu sayede uzaktan hesap açılışı ve şifre yenileme işlemleri gerçekleştirilebiliyor.
  • NFC kullandığı yakın alan iletişimi sayesinde otomatik bir şekilde turnikelerden geçebilmenizi sağlıyor. Kart taşıma zorunluluğunu bitiren teknoloji, NFC uyumlu mobil cihazlar ile temasa gerek kalmadan terminal geçişi sağlıyor.
  • Konser, spor müsabakaları gibi eğlenceli aktivitelerde de kullanım kolaylığı sağlayan NFC, biletleri elektronik tabanda oluşturuyor. Biletleri mobil cihaz içerisinde tutan teknoloji, telefonun terminale okutulması ile zahmetsiz bir kullanım seçeneği sunuyor.
  • NFC teknolojisi, otomat ödemelerinde de rahatlıkla kullanılıyor. Telefonun otomatlara yaklaştırılması ile otomatik tamamlanan ödeme sayesinde, başka bir işleme ihtiyaç duyulmuyor.
  • Toplu taşıma ödemelerinde de kullanılan teknoloji, banka hesabından yapılan transfer sonrası terminale dokundurularak ulaşım kartı ödemesi imkânı tanıyor. Ulaşım noktasında da kullanılan teknoloji, temassız bir şekilde toplu taşımaya binilmesini sağlıyor.

NFC Etiketleri Ne İşe Yarar?

NFC etiketleri, harici bir güç kaynağı ve kablo bağlantısı olmadan mobil cihazlardan verilen komutları gerçekleştiriyor. Bu özelliği sayesinde etiketler, birçok alanda kullanım kolaylığı sunuyor. NFC etiketlerinin günlük yaşama getirdiği bir takım kolaylıklar şunlardır:
  • Hızlı şekilde Wi-Fi bağlantısı ve paylaşım: Kompleks Wi-Fi şifresini paylaşırken veya yazarken zorlanmaya çözüm olan NFC etiketleri, Android 5.0.1 üstü modellerde şifreyi kişiselleştirmenizi sağlıyor. NFC etiketine dokunan kullanıcılar, ağa otomatik bir şekilde bağlanıyor.
  • NFC ile akıllı giyim: NFC etiketleri, kıyafetlerin üzerine yerleştirilebiliyor. Kol düğmesi, üst cep ve kemer gibi noktalara yerleştirilen etiket, telefon ekranının bu kısımlara okutulmasıyla komutları gerçekleştiriyor. Örneğin; üst cebinizde bulunan etiket telefona okutularak ekran kilidi açılabiliyor.
  • Dijital kişiselleştirilmiş kartvizitler: Kart içerisinde barındırılabilir NFC etiketi; sosyal medya hesapları, telefon numarası ve kişisel web sitesi gibi bilgileri başka cihazlara temassız aktarabiliyor.
Bu ve bunun gibi birçok kullanım kolaylığı, NFC etiket ve teknolojisi sayesinde insan hayatında bulunuyor. Entegrasyon sağlanan uygulamalar ile çalışan etiket, çok daha fazla zaman ve emek harcanan işlemleri mikro dakikalarda gerçekleştiriyor. NFC ve hayatımıza getirdiği kolaylıklar, bu teknolojinin kullanımını her geçen gün arttırıyor. Mobil cihazlarda dahili bulunan teknoloji; birçok işlemde güvenli, temassız ve kablosuz bağlantı seçeneği sunuyor.