İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Nesnelerin İnterneti Hayatımızı Nasıl Değiştirecek?

Nesnelerin interneti teknolojisinin hayatın her alanında rahatlıkla kullanılabileceği öngörülüyor.

Son 25 yılda dünyanın çehresi hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde değişirken bu farkı oluşturan temel etmenlerin başında internet yer alıyor. Önce şirket sistemlerine, sonra kişisel bilgisayarlara, en sonunda da cep telefonlarına giren internet; teknoloji çağının inanılmaz bir hız kazanmasına ve farklı coğrafyaların birbirine kolayca bağlanmasına yardımcı oluyor. Peki günlük yaşamı büyük oranda değiştiren internetin bir sonraki durağı hakkında neler biliyorsunuz? Yakın tarihin en büyük teknolojik yeniliği olarak kabul edilen "nesnelerin interneti" kavramı hakkında bilmeniz gereken tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Nesnelerin İnterneti Nedir?

Nesnelerin interneti, İngilizcedeki ismiyle "Internet of Things", elektrikle çalışan tüm cihazların robot bilincine ve sistemine sahip olmasını sağlayan yeni nesil teknolojilerin başında geliyor. Elektrikli cihazların akıllı hâle getirilmesini ve otomatikleştirilmesini sağlayan nesnelerin interneti teknolojisi, aynı zamanda farklı elektrik devrelerini internet aracılığıyla uzaktan denetleyebilmenizi ve kontrol edebilmenizi de mümkün kılıyor. Günümüzde aktif olarak kullanılan ve çeşitli yazılımlarla tüm elektrikli cihazların internete bağlanabilmesine olanak tanıyan teknolojinin gelecek yıllarda daha da gelişeceği öngörülüyor. Nesnelerin interneti sayesinde buzdolabı, çamaşır makinesi, kilit, alarm, elektrikli süpürge, aydınlatma sistemi gibi pek çok unsur internet üzerinden kontrol edilebiliyor ve dünyanın bir ucundan dahi evinizdeki cihazları çalıştırmanız mümkün hâle geliyor. Kısaca "IoT" olarak da bilinen teknoloji, aynı zamanda iş yaşamına da büyük yenilikler getirerek hayatınıza eşsiz bir kolaylık sağlamaya hazırlanıyor.

Nesnelerin İnterneti Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

Nesnelerin interneti teknolojisinin hayatın her alanında rahatlıkla kullanılabileceği öngörülüyor. Uzmanların üzerinde çalıştığı IoT sistem türleri bulunuyor. Bunlardan ilki otomatik sistemlerken ikinci tür teknoloji ise uzaktan kontrol amacına hizmet ediyor. Otomatik sistemlerde internet üzerinden birbirlerine ve çeşitli yazılımlara bağlanan cihazların farklı durumlara anında tepki gösterebileceği tahmin ediliyor. Üzerinde çalışılan otomatik IoT sistemleri arasında kapalı alanlardaki teknolojik cihazların birbirleriyle iletişimi de bulunuyor. Bir diğer deyişle IoT sayesinde evinizdeki kapı alarmı, buzdolabı, fırın, aydınlatma sistemi, klima, musluk gibi unsurlar; elektrik ve internet sayesinde birbirine bağlanıyor ve yangın, eve hırsız girmesi, deprem gibi durumlarda gerekli aksiyonu otomatik olarak alabiliyor. Elektrikli cihazlar, gerekli durumlarda kendilerini aktif ya da pasif konuma getirebiliyor ya da polis, itfaiye, ambulans gibi merkezlere sinyal göndererek acil durumlara derhal müdahale edilmesini sağlayabiliyor.
Uzaktan kontrol amacıyla geliştirilen nesnelerin interneti sistemleri ise son derece pratik. Tatile giderken ışıkları ya da muslukları açık mı unuttunuz? Ütüyü fişte mi bıraktınız? Kapınızı kilitlediğinizden emin değil misiniz? Uzaktan kontrol amacıyla geliştirilen IoT sistemleri, tüm bu sorulara akıllı telefonunuzdaki uygulamalar üzerinden rahatlıkla yanıt alabilmenizi ve tüm ev sisteminizi uzaktan kolayca kontrol edebilmenizi sağlıyor. Nesnelerin interneti ile akıllı hâle getirilen evlerde elektrikli ve elektriksiz cihazların tamamını uzaktan açıp kapatmak ya da farklı çalışma seviyelerine getirmek mümkün oluyor.

Nesnelerin İnterneti İş Yaşamını Nasıl Etkiler?

Nesnelerin internetinin etkileyeceği birinci iş kolu, şüphesiz ki teknoloji üretimidir. IoT teknolojisi üzerine çalışan şirketler, geleceğin en önemli kuruluşları arasında gösteriliyor. Ayrıca finans sektörünün de nesnelerin interneti sayesinde önemli bir gelişim yaşayacağı tahmin ediliyor. Amazon'un akıllı asistanı olan ve pek çok finans kuruluşu tarafından benzerleri tasarlanan Alexa, günümüzde kullanılan IoT örneklerinin başında geliyor. İnternetin nesnelere ve eşyalara daha çok dahil olmasıyla finans işlemlerinin son derece kolay bir hâle geleceği, bugün şubeye gitmeyi gerektiren işlemlerin dahi uzaktan rahatlıkla gerçekleştirilebileceği öngörülüyor. Ayrıca finans sektörü için tasarlanacak IoT uygulamaları sayesinde doğru yatırımları yapmanın, doğru bir ekonomik plan takip etmenin ve yatırımlardan en uygun zamanda çıkarak maksimum seviyede kazanç elde etmenin herkes için son derece kolay bir hâle geleceği tahmin ediliyor.