İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Midjourney Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

Reklamcılıktan tasarıma kadar pek çok alana destek veren yapay zeka uygulaması Midjourney'i bu yazımızda detaylarıyla inceliyoruz.

Midjourney, bağımsız bir araştırma laboratuvarı tarafından geliştirilmiş olan ve metinleri resimlere dönüştüren yapay zeka (AI) hizmetidir. Kullanıcıların hem gerçekçi metinleri hem de soyut stilleri görüntülere dönüştürmesi için çalışır. Yapay zeka, metne dayalı görüntüleri oluşturmak için makine öğrenimini kullanan etkileşimli bir bota sahiptir. Temel olarak Midjourney’e ne görmek istediğinizi yazarak tanımlamanız gerekir. Yapay zeka botu, açıklamanıza uyan resimler bulur ve bunları sanatsal şekilde birleştirerek sizin için tamamen yeni bir görsel meydana getirir.

Midjourney Nasıl Kullanılır?

Midjourney, Discord sunucusunda çalışır. Bu nedenle Discord’u bilgisayarınızda açmanız gerekir. Bilgisayarın yanı sıra uygulama üzerinden akıllı telefonunuzdan da çalıştırmanız mümkün olur. Ardından aşağıdaki adımlar izlenir:
  • Midjourney web sitesini ziyaret ettikten sonra “Join the Beta” düğmesine tıklayın. Buradan açılacak ekranda Midjourney’in Discord sunucusuna katılma daveti size ulaşır.
  • Daveti kabul ettikten sonra Discord’da yeni başlayanlar için olan “newbies” kanallarını bulun ve buralara katılın.
  • Kanallardan birine katıldıktan sonra “/imagine” komutunun hemen arkasına istediğiniz görüntünün açıklamasını yazın.
  • Yapay zeka, isteğinizi işleyecek ve yazdığınız açıklamaya uygun olan bir görüntüyü size sunar.
Midjourney, oluşturduğu görselin birden fazla varvasyonunu size gösterir. Mevcut düğmeler kullanılarak yeni varvasyonlar oluşturmak, sunulan görüntülerden birini iyileştirmek veya favori görüntüyü büyütmek mümkün olur.

Midjourney Kullanmanın Avantajları

Görüntü oluşturucu bu yapay zekayı kullanmanın en büyük avantajı yüksek kaliteli ve özgün görüntüler elde etmektir. Midjourney, 1792x1924 piksele kadar çözünürlükle görüntü oluşturarak, tüm görselde ayrıntı ve netlik sağlar. Diğer faydalar ise şöyle sıralanabilir:
  • Ücretsiz Test: Kullanıcılar ücretli plana geçmeden önce yapay zekayı test edebilir. Bunun için sınırlı sayıda görüntü oluşturma hakkınız olur. Ücretli planda ise daha hızlı işleme, ek özellikler ve daha fazla görüntüleme yeteneği bulunur.
  • Kolay Kullanım: Yaygın olarak kullanılan bir sohbet platformu olan Discord ile çalışır. Bu sayede basit komutlar vererek yapay zeka botuyla rahatlıkla iletişime geçebilmeniz mümkün olur. Kodlama deneyimi olmayanlar bile bota rahatlıkla komut verebilir.
  • Özelleştirme: Midjourney, kullanıcıların ince ayar yapmasına yardımcı olacak çeşitli komut ve parametreler sağlar. Bu sayede nihai sonuç üzerindeki kontrolünüz oldukça fazla olur.
  • Aktif Topluluk: Yapay zekaya etkileşime geçmek için kullanacağınız Discord sunucusu, kullanıcıların oluşturulan görseli paylaşabileceği hem diğer kullanıcılarla hem de Midjourney yardım ekibinden destek alabileceği aktif bir topluluk sunar.
  • Gelişim: Midjourney ekibi, aracın sürekli gelişen yapay zeka ortamında güncel kalması için daima çalışır. Bu bağlamda yapay zekaya her geçen gün yeni yetenekler eklenir.
Tüm bu avantajlarla kullanıcılarına yapay zeka deneyimi yaşatan Midjourney, doğal dil işleme (NLP) ile çalışır. NLP, aslında makine öğreniminin bir alanıdır. Bu alanın amacı da bilgisayarın insan dilini anlama ve işleme yeteneği edinmesini sağlamaktır.

Kullanım Alanlarıyla Midjourney

Midjourney reklamcılıktan tasarıma kadar pek çok alana destek verir. Logolar, uygulama simgeleri, resimler, oyun tasarımları gibi alanlarda aktif olarak kullanılır. Ancak bu kullanımda uzmanlar, sadece destek amacıyla yapay zekadan yardım alır. Yapay zekanın yardımıyla elde ettikleri görselleri olduğu gibi kullanmak yerine, resmin üzerine eklemeler yaparak geliştirir. Böylece Midjourney, tasarımın var olduğu hemen hemen her alanda uzmanlara ilham verir. Yapay zekanın en çok kullanıldığı sektörler şu şekildedir:
  • Pazarlama ve Reklamcılık: Bu sektörlerde yapay zekayla sosyal medya gönderileri, afiş reklamları, mailing gibi pazarlama kampanyaları için özelleştirilmiş görüntüler oluşturulur. AI teknolojisiyle işletmeler, müşterileri için benzersiz ve ilgi çekici görsel deneyim sunarken içerik oluşturmada zamandan ve kaynaktan tasarruf edebilir.
  • Video Oyunu Geliştirme: Video oyunları için gerçekçi ve sürükleyici ortamlar, karakterler oluşturmada kullanılan AI, oyun geliştiricilerin oyunlarında yüksek düzeyde ayrıntı ve kalite elde ederken zamandan tasarruf etmelerine katkıda bulunabilir.
  • Dijital Sanat Tasarımı: Dijital sanatçılar ve görsel tasarım üzerine çalışanlar, benzersiz ve orijinal eserleri oluştururken bu teknolojiden yararlanır. AI, tasarım sürecinde sanatçıların yeni stiller ve teknikler geliştirmelerine yardımcı olabilir.
  • Film ve Animasyon: Film ve animasyonda arka plan manzarası, karakter tasarımı gibi konularda gerçekçi ve ayrıntılı görsel efektler oluşturmak için kullanılır.
Bunlara ek olarak Midjourney mimari, iç tasarım, moda ve daha birçok sektöre de yardımcıdır. UI/UX gibi konularda, web tasarımında uzmanlara yardımcı araçlardan biridir. Daha kısa sürede ekonomik sonuçlar elde etmeye destek veren AI, geleceğin teknolojisi olarak görülür.

Geleceğin Teknolojisi Midjourney

Midjourney ve benzeri yapay zeka platformları gelişmeye devam ederken, bu teknolojinin tasarım başta olmak üzere birçok sektörde kendine yer bulacağı öngörülür. Özellikle kişiselleştirilmiş reklamcılık deneyimi, sanal gerçeklik (VR) ve oyun endüstrisi, eğitim ve öğretimde yapay zeka etkin rol oynayabilir. Özellikle, maliyetleri düşüreceği için birçok sektörün geleceğine katkı sağlayabilir. Örneğin, VR ile desteklenen oyunların geliştirilmesi sürecini hızlandırabilir ve oluşturacağı görsellerle daha gerçekçi bir deneyim sunabilir. Oyun endüstrisi ile birlikte eğitim öğretim de Midjourney’in kendine yer edineceği bir alan gibi görünüyor. Özellikle gerçekçi simülasyonlar, görsel yardımcılar, bireysel ihtiyaçlara göre hazırlanmış öğrenme materyalleri oluşturmak için yapay zeka şimdiden bu sektörde kendine yer edinmeye başladı.