İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Hibrit ve Elektrikli Araçlarla Geleceğe Adım Atın

Gün geçtikte tüketicilerin yeni nesil hibrit ve elektrikli araçlara olan talebinin arttığı görülüyor. Araçların sunduğu performans ve yenilikleri yazımızda inceliyoruz.

Gelişen teknoloji ile birlikte hibrit ve elektrikli araçlara yönelim artıyor. Peki elektrikli ve hibrit araçlar neden cazip bir seçenek olarak görülüyor? Hibrit ve elektrikli araçları muadillerine göre öne çıkaran temel faktör; çevreye daha az zarar vermeleri oluyor. Fosil yakıtlarla çalışan araçlarda kullanım sırasında karbon salınımı meydana geliyor. Karbon emisyonlarının atmosferde birikmesi sonucunda sera gazı etkisi gibi çevre sorunları oluşuyor. Dolayısıyla, çevre sorunlarının azaltılması kapsamında küresel ölçekte elektrikli ve hibrit araçlara yönelim söz konusu. Bu araçların yaygın olarak tercih edilmesinin tek sebebi daha az çevresel etki oluşturmaları değil. Performansları ve sundukları avantajlar ile elektrikli ve hibrit araçlar birçok yenilikçi özelliğe sahip.

Hibrit ve Elektrikli Araçlar Ne Kadar Yaygın?

Gün geçtikte tüketicilerin yeni nesil hibrit ve elektrikli araçlara olan talebinin arttığı görülüyor. Otomotiv alanında tüketicilerin kullanım tercihleri ve satın alma alışkanlıkları üzerinde yapılan bir araştırmada; Türkiye’de araç satın almak isteyenlerin hibrit veya elektrikli araba tercih ettiği, bu oranın bir önceki yıla göre 11 puan arttığı belirtiliyor. Elektrikli veya hibrit araç tercih edenlerin oranının ise %27 olduğu görülüyor. Maliyetlerin cazip olması durumunda ise bu tip araçları tercih edenlerin oranı %90’ları buluyor.

Türkiye’deki araç satışları üzerine araştırma yapan Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği; 2023 yılının ilk yarısında 10 bin 96 adet hibrit otomobil satışı yapıldığını belirtiyor. Elektrikli otomobil satışlarının ise fosil yakıtlı araç tüketimini geçtiği biliniyor. Dernek; elektrikli araçların fosil yakıtlı otomobillere göre 2 bin 477 adet daha fazla satıldığını dile getiriyor. Son dönemde hibrit araç satışlarının %94, elektrikli otomobil satışlarının %469,4 oranında artış gösterdiği görülüyor. 

Hibrit ve Elektrikli Araçlar Yakıt Kullanımından Ne Kadar Tasarruf Sağlıyor?

Elektrikli araçlar içten yanmalı motora sahip araçlara göre yakıt kullanımından ve maliyetten daha fazla tasarruf sağlıyor. Benzinli veya dizelli araçlar petrol bazlı yakıtlarla çalışırken, elektrikli veya hibrit araçlar yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilebilen kaynaklarla şarj ediliyor. Güneş panelleri veya yenilenebilir enerji ile şarj edilebilen bu tip araçların pilleri düşük maliyetle doldurulabiliyor. Nihayetinde içten yanmalı motorlara göre daha az yakıt tüketimi ve daha düşük maliyetle elektrikli ve hibrit araç kullanımı gerçekleştiriliyor.

Elektrikli ve Hibrit Araçların Performansı Nasıl?

Elektrikli ve hibrit araçlar yakıt tasarrufu ve düşük maliyetlerinin yanı sıra pek çok avantaja da sahiptir. Elektrikli araçlar, içten yanmalı motorlu araçlara nazaran çok hareketli parçadan oluşmuyor. Dolayısıyla, servis gereksinimleri daha az. Bunun yanı sıra, bu tip araçların kompleks kontrol sistemleri ve vitesi gibi donanımları yok. Bu nedenle, sürücü sadece fren, direksiyon ve gaz pedalını kontrol ediyor. Benzinli ve dizelli araçlara göre elektrikli ve hibrit otomobiller özetle sürüş kolaylığı, daha az servis gereksinimi, yakıt tasarrufu ve düşük maliyetler açısından daha iyi performans gösteriyor.
 

Elektrikli ve Hibrit Araçların Kullanımının Gelecekte Ne Kadar Yaygınlaşması Bekleniyor?

2023 yılı itibariyle elektrikli araç pazar payının %2,5 olduğu belirtiliyor. Avrupa’da giderek yaygınlaşan bu araçların, sağladığı yararlar nedeniyle küresel ölçekte kullanımının artacağı araştırmalarda ortaya konuluyor.
 
Halihazırda hibrit ve elektrikli araçların daha az karbon emisyonu oluşturması, kullanım sırasında daha düşük maliyete neden olması, sürüş kolaylığı gibi avantajlar kullanıcının bu otomobillere talebini artıran etkenler oluyor. Ancak elektrikli araçların yaygınlaşmasında şarj istasyonları ağı, satın alma maliyetleri, altyapı gibi pek çok farklı parametrenin de etkisi var. Elektrikli ve hibrit araçların şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması, satın almada vergi indirimleri gibi adımların gelecekte bu tip otomobillerin kullanımını artıracağı belirtiliyor.