İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Giyilebilir Teknoloji ve Bankacılık Sektörü

Hızla gelişen giyilebilir teknoloji ürünleri, günlük yaşamın olağan parçaları arasına girmeyi başarıyor.

İlk olarak akıllı gözlük, ardından akıllı saat şeklinde günlük hayata dahil edilen giyilebilir teknoloji ürünlerinin sayısının zamanla artacağı tahmin ediliyor. Peki giyilebilir teknoloji bankacılık sektöründe ne gibi yenilikler getirebilir, biliyor musunuz? İşte yakın zamanda karşılaşabileceğiniz birbirinden çarpıcı yenilikler...

Giyilebilir Teknoloji Nedir?

Giyilebilir teknoloji ifadesi, cep telefonlarında ve kişisel bilgisayarlarda kullanılan teknolojik özelliklerin kıyafet seçeneklerine dahil edilmesini tanımlamak için kullanılıyor. En popüler ve yaygın giyilebilir teknoloji ürünleri arasında, cep telefonlarıyla kablosuz bağlantı kurabilen ve çeşitli uygulamaların takibini sağlayan akıllı saatler ve bileklikler yer alıyor. Yakın gelecekte giyilebilir teknoloji ürünlerinin çeşitleneceği ve yaşamın her safhasına entegre olacağı tahmin ediliyor. Doğrudan internet bağlantısı bulunan giyilebilir teknoloji ürünlerinin bu sayede internet gerektiren tüm işlemlerin herhangi bir cep telefonu, tablet ya da bilgisayara ihtiyaç olmadan kolayca tamamlanabilmesine imkân sağlaması hedefleniyor.

Giyilebilir Teknoloji Bankacılık Sektörüne Nasıl Entegre Edilebilir?

Giyilebilir teknoloji unsurlarının bankacılık sektörüne entegre edilebilmesi için, öncelikle giyilebilir teknolojik ürünlerin mobil bankacılık uygulamalarını çalıştırabilecek donanıma hazır hâle gelmesi gerekiyor. Mobil uygulamaları çalıştırabilecek kapasitedeki giyilebilir teknoloji ürünleri sayesinde bankacılık işlemlerinin son derece hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirilebileceği öngörülüyor. Giyilebilir teknoloji unsurlarında sesli komut sistemlerinin de geliştirilmesi planlanıyor. Bu sayede fatura ödemelerinin, havale ve EFT işlemlerinin, finansman başvurularının yalnızca sesli komut vererek kolayca yapılabilmesi planlanıyor. Giyilebilir teknoloji ürünlerinin finans kuruluşlarına ait mobil uygulamadaki yapay zekâyla doğrudan iletişim kurabilmesi ve bu sayede bankacılık işlemlerini kusursuz bir sürate kavuşturması da teknoloji üreticilerinin hedefleri arasında yer alıyor.

Hangi Bankacılık İşlemlerinde Kullanılabilir? Faydaları Neler Olabilir?

Finans kuruluşları, gelişen teknolojiyle birlikte her geçen gün daha fazla hareket alanı kazanıyor. Giyilebilir teknoloji ürünlerinin finans sektörüne entegre olmasıyla bu hareket alanının daha da artacağı ve günlük yaşamın çok daha kolay bir hâle geleceği tahmin ediliyor. Akıllı saate, bilekliğe ya da ileride geliştirilecek farklı giyilebilir teknoloji ürünlerine sesli komut ya da kısayollar aracılığıyla otomatik talimatlar vererek tüm bankacılık işlemlerinin kolayca yerine getirilmesi planlanıyor. Bu sayede müşterilerin banka şubelerine ve ATM’lere olan ihtiyacının azalacağı tahmin ediliyor.

Firmalar ve Müşteriler Açısından Avantajları Nelerdir?

Her türlü ödeme işlemine hız kazandırması beklenen giyilebilir teknoloji ürünlerinin hem firmalara hem de müşterilere büyük avantajlar sağlayacağı öngörülüyor. Nakit paraya olan ihtiyacı da azaltacak olan giyilebilir teknoloji ürünlerinin QR kod ya da NFC sistemleri sayesinde elden yapılan ödemelerin yerini alması planlanıyor. Diğer bir deyişle herhangi bir mağaza ya da dükkandan alışveriş yaparken nakit para ya da kredi kartı uzatmak yerine akıllı saati kasaya göstererek ödeme yapılabilecek günler, çok yakın gelecekte banka müşterilerini bekliyor. Ödemelerin düzenli ve hızlı bir şekilde alınabilmesi, fatura tahsilatlarının yapılabilmesi, vergi yükümlülüklerinin kolayca yerine getirilebilmesi gibi avantajlar da firmaları heyecanlandıran unsurlar arasında yer alıyor.

Giyilebilir Teknoloji ile Güvenlik Nasıl Sağlanır?

Giyilebilir teknolojilerle bankacılık uygulamalarını kullanmak, güvenlik açısından çeşitli soru işaretleri doğursa da esasında cep telefonlarından ya da bilgisayarlardan daha güvenli bir süreç teknoloji kullanıcılarını bekliyor. Akıllı saat, gözlük, bileklik gibi teknoloji ürünlerinde yer alacak olan parmak izi ve retina okuyucularının cihaz kullanıcısını net bir şekilde tespit edebileceği tahmin ediliyor. Ayrıca ses tanıma teknolojisiyle de donatılacak olan cihazların bankacılık uygulamalarını yalnızca sahipleri için ulaşılabilir kılması üzerine çalışmalar yapılıyor. Bugün kullanılan güvenlik önlemlerinin de giyilebilir ürünlere entegre edileceği ve bu sayede finans uygulamalarının tamamen güvende tutulacağı da öngörüler arasında bulunuyor.