İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Sanal dünyanın dikkat çeken oluşumlarından olan dijital ve kripto paranın özelliklerini, farklılıklarını ve kullanım alanlarını birlikte inceleyelim.

Teknolojinin günlük hayatın neredeyse her alanına dahil olmasıyla birlikte dijital dönüşüm de her alanı etkilemektedir. Fiziksel sınırların ortadan kalkması sonucu dünya genelinde sanal para birimlerine yaklaşım farklılaştı. Bu durum beraberinde dijital para ve kripto para gibi kavramların yanı sıra bazı karışıklıkları da getirdi. Bunun sonucunda sanal dünyanın dikkat çeken oluşumlarından olan dijital ve kripto paranın özelliklerini, farklılıklarını ve kullanım alanlarını bilmek de büyük önem kazandı.

Dijital Para Nedir?

Dijital para, dijital ortamlarda yer alan internet tabanlı bir para birimidir. Dijital paralar geleneksel paranın tüm özelliklerini taşımanın yanı sıra kendine özgü yenilikleriyle belirli farklılıklara sahiptir. Dijital paraların özellikleri ve yapısı kullanıcılarına yüksek işlem hızı ve işlem kolaylığı sağlamaktadır. Elektronik ortamlarda online olarak ödeme yapılabilen paralar sadece bu ortamlarda bulunan kişiler tarafından kullanılabilmektedir. Dijital para kullanarak fatura ödemek, para transferi gerçekleştirmek ya da alışveriş yapmak mümkündür. Kâğıt yerine bilgisayar dosyaları kullanan dijital paraların şifrelenmiş yapıları geleneksel paralara oranla daha güvenlidir. Geleneksel paralara oranla kopyalanması ve çalınması çok daha zor olan dijital paranın örneklerinden bir tanesi de banka hesaplarında duran paralardır.

Kripto Para Nedir?

Kripto para, sanal para birimi olarak kullanılan ve fiziksel bir yapıda olmayan dijital varlıktır. İsmini kriptografi, yani şifreleme, yönteminden alan kripto paraların öne çıkan özelliklerinden bir tanesi güvenli yapısıdır. Kripto paraların kopyalanması ve aynı parayla birden fazla işlem gerçekleştirilmesi şifreleme yöntemi sayesinde imkansıza yakın bir seviyededir. Kripto paraları diğer para birimlerinden ayıran en önemli özellik ise merkeziyetsiz yapıda olmasıdır. Kripto para birimleri klasik para birimlerinden farklı olarak merkezi bir otorite aracılığıyla belirlenmemektedir. Bu durumun sonucu olarak kripto paralar diğer para birimleri gibi hükümetlerin düzenlemeleri ve etkilerinden uzak kalmaktadır. Kripto paraların bu özelliği yatırımcılar için de oldukça önemlidir. Her geçen gün genişleyen kripto paraların geçerlilikleri ve yapabildikleri de yeni gelişmelerle birlikte güncellenmektedir.

Dijital Para ve Kripto Paranın Farkları Nelerdir?

Dijital para ve kripto paralar geleneksel paraların aksine herhangi bir fiziksel parçadan oluşmamaktadır. Birçok benzerliği olan bu para birimlerinin aynı zamanda farklılıkları da mevcuttur. İki para arasındaki en temel fark dijital paraların merkezi, kripto paraların ise merkeziyetsiz yapıda olmasıdır. Dijital paralar bir otorite tarafından hazırlanmakta ve kontrol edilmekteyken, kripto paraların arkasında otorite bulunmamakta ve dolayısıyla bir otorite tarafından kontrol edilmemektedir. Paralar arasındaki farklardan bir diğeri ise kullanıcıların bilgileridir. Dijital para kullanılan işlemlerde gerçek bir kullanıcı kimliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Kripto para işlemleri kişisel bilgilere ihtiyaç duymadan yapılabilmektedir. Dijital ve kripto paraların farklarından bir tanesi de güvenlik seviyesidir. Dijital para işlemleri, kripto para işlemlerine oranla siber saldırı ve manipülasyonlara karşı daha zayıf bir güvenliğe sahiptir. Kripto paraların blok zincir tabanlı yapıda olması, olası saldırılara karşı güçlü şifrelendirilmiş yapılarıyla daha güvenlidir.

Hangi Alanlarda Kullanılır?

Teknolojik gelişmelerle birlikte günlük hayatın içerisine giren dijital para ve kripto paraların kullanım alanları her geçen gün genişlemektedir. Günümüzde dijital para kullanarak geleneksel parayla yapılabilen neredeyse tüm işlemler yapılabilmektedir. Dijital paranın kâğıt ve madeni paradan çok daha kolay ve hızlı işlem sunması alışverişte, banka işlemlerinde, marketlerde, kısacası hayatın neredeyse her alanında kullanımını sağladı. Kripto para piyasası yatırımcıların döviz kurları gibi günlük takibine takılmayı başardı. Kripto paraların değişkenliğe açık yapısı ve merkeziyetsiz yapıları kullanım alanlarını da etkilemektedir. Bununla birlikte kripto para ile işlem yapılan alan sayısı hızlı bir şekilde artmaktadır.
 
Kuveyt Türk’ün Fikr'inn Platformu üzerinden kamuoyu ile paylaştığı Kripto Paralar Araştırma Raporunu inceleyebilirsiniz.