İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Her geçen gün daha da ivme kazanan ve yavaş yavaş günlük yaşama girmeye başlayan artırılmış gerçeklik teknolojisi, pek çok firma tarafından farklı amaçlarla geliştiriliyor.

İngilizcedeki “Augmented Reality” kavramından Türkçeye kazandırılan “Artırılmış Gerçeklik” ifadesi, geleceğin teknolojisinden bahsedilirken sıklıkla dile getirilir. Bilgisayar desteğiyle oluşturulan artırılmış gerçeklik, gerçek dünyadaki unsurların CGI, GPS verileri, ses ve görüntülerle zenginleştirilmesiyle oluşturulur. Artırılmış gerçeklik teknolojisi üzerine çalışan firmaların bir bölümü eğlence sektöründe faaliyet gösteriyor ve kullanıcılara sıra dışı bir eğlence deneyimi yaşatmayı hedefliyor. AR çalışmalarının bir kısmı ise finans kuruluşları, teknoloji ürünleri satan şirketler ve hizmet sektöründeki kurumlar tarafından kullanıcı deneyimini zenginleştirme amacıyla sürdürülüyor.

Artırılmış Gerçeklik Nedir?

Artırılmış gerçeklik, gerçek görüntülerin bilgisayarla işlenmesi sonucunda interaktif bir hâle gelmesine verilen isimdir. İlk olarak 1990 senesinde, Boeing uçaklar üzerine çalışan Thomas Caudell tarafından kullanılan “Augmented Reality” kavramının günlük hayatta gözlemlenebilir ilk örnekleri 2010’lu yıllara aittir.

Google tarafından 2012 yılında denemesi yapılan Google Glass projesi, günlük hayatta artırılmış gerçeklik kullanımının en önemli adımları arasında yer alır. Ayrıca cep telefonlarında sıklıkla kullanılan ve gerçek fotoğraf ve videolara bilgi, görsel efekt, filtre gibi unsurlar ekleyen mobil uygulamalar da artırılmış gerçeklik çalışmaları arasında kabul edilir.

Artırılmış gerçeklik, sıklıkla sanal gerçeklik kavramıyla karıştırılır. Oysa bu iki konsept, birbirinden son derece farklıdır. Sanal gerçeklikte deneyimlenen evren, tamamen sanal olarak tasarlanır ve dijital verilerden oluşur. Artırılmış gerçeklikte ise ana unsur, gerçek bir görüntüdür ve bu görüntüyü kullanıcı için daha eğlenceli ya da daha verimli hâle getirecek dijital detaylarla güçlendirilir.

Artırılmış Gerçeklik Hangi Alanlarda Kullanılır?

Hâlen test aşamasında olan ve günlük hayata yavaş yavaş entegre edilen artırılmış gerçeklik teknolojilerinin yakın gelecekte pek çok farklı iş kolunda rahatlıkla kullanılabileceği öngörülüyor. Hem profesyonel çalışanlar hem de son kullanıcılar için tasarlanan artırılmış gerçeklik uygulamaları, günlük yaşamı kolaylaştıracak ve değiştirecek yeni bir disiplin olarak tanımlanıyor.

Çalışanlar için tasarlanan AR uygulamaları, gerçek dünyayı dijital verilerin yer aldığı bir panel üzerinden görmeyi ve bu sayede işle ilgili pek çok dataya tek seferde ulaşabilmeyi mümkün kılıyor. Bu teknolojinin yakın gelecekte finans sektöründe, her türlü şirket yönetiminde, veri analizinde, teknoloji üretiminde, eğitimde ve sanayide kullanılabileceği tahmin ediliyor.

Son kullanıcı için tasarlanan AR uygulamaları ise pek çok farklı hizmetin zahmetsiz ve pratik bir şekilde alınabilmesine yardımcı oluyor. Örneğin AR teknolojisiyle tasarlanan eğitim uygulamalarında öğrenciler hem eğitimcileri hem de eğitim aldıkları konuyla ilgili pek çok datayı aynı anda eğitim ekranlarında görebiliyor. Sosyal medyada kullanılacak AR teknolojisi ise sosyal medya paylaşımlarını daha dinamik ve daha interaktif bir hâle getiriyor.

Finans Sektöründe Artırılmış Gerçeklik Nasıl Uygulanır?

AR teknolojisinin kullanılacağı öngörülen sektörlerden biri de finanstır. Finans kuruluşlarının üzerinde çalıştığı artırılmış gerçeklik teknolojilerinin şube ve ATM ziyaretlerini büyük oranda azaltacağı tahmin ediliyor. Finans sektöründe kullanılacak AR uygulamaları sayesinde müşteriler, finansal danışmanlarla dijital cihazları üzerinden yüz yüze görüşme gerçekleştirebilirken finansal işlemlerini de AR uygulamaları üzerinden verecekleri komutlarla yerine getirebilir. Şubeye gitmeyi zorunlu kılan imza atma ve evrak paylaşımı gibi prosedürler de AR teknolojisine sahip sistemler aracılığıyla kolayca uygulanabilir. Parmak izi okuma, görüntülü görüşme, dosya aktarımı, sesli ve görüntülü onay verme gibi teknolojilerin gelişmesi, pek çok finansal işleminizi dilediğiniz her yerden zahmetsiz bir şekilde ve kısa sürede gerçekleştirmenizi sağlayabilir. Finans sektöründe kullanılacak AR uygulamalarının, insan faktörüyle dijital kolaylığı bir araya getirmesi sayesinde finansal işlemlerinizi daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde tamamlamanızı da mümkün kılacağı öngörülüyor.