İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

5G teknolojisi ne demek ve beraberinde hangi yenilikleri getiriyor? Aklınıza takılan soruları birlikte yanıtlayalım.

Teknolojinin her geçen gün gelişmesi, mobil teknolojiler alanında da önemli yeniliklerin ve değişikliklerin meydana gelmesine neden oluyor. Hal böyleyken 4G teknolojisine ilişkin gündem, yerini 5G teknolojisine bırakıyor. Dünyanın birçok ülkesinde 5G teknolojisi için gerekli altyapının hazırlıkları çoktan başladı bile. Hatta çok sayıda ülke bu teknolojiyi aktif olarak kullanıyor.

5G Teknolojisi Nedir?

5G terimi, küresel anlamda kullanılabilen kablosuz ağ altyapısının beşinci neslini ifade ediyor. Söz konusu mobil ağ teknolojisi, kullanıcılarına diğer dört nesile kıyasla daha yüksek veri hızı, güçlü güvenilirlik özellikleri, gelişmiş ağ kapasitesi ve oldukça düşük gecikme süresi gibi olanaklar vadediyor.

Mobil ağ teknolojilerinde kullanılan her yeni nesil; daha yüksek performanslı, kullanıcı deneyimleri göz önünde bulundurularak geliştirilmiş ve verimliliği yüksek özellikler barındırıyor. 5G teknolojisi de söz konusu amaçlar doğrultusunda, yeni erişim modelleri ve hizmetler tasarlanarak sunuluyor. 5G teknolojisinin sahip olduğu gelişmiş özellikler ve altyapı sayesinde, mobil endüstrinin birçok alanında önemli değişiklikler ve gelişmeler yaşanması öngörülüyor. 2019 yılının başlarından bu yana, mobil ve küresel operatörler 5G teknolojisini desteklemeye başladı.

Öte yandan, öncü akıllı telefon üreticileri de 5G teknolojisini destekleyen yeni modelleri piyasaya sürmeyi sürdürüyor. 5G teknolojisi günümüzde 60’tan fazla ülkede aktif olarak kullanılıyor. Bu sayının gitgide artması ve kullanıcıların 5G teknolojisini günden güne benimsemesi bekleniyor.

4G ile 5G Arasında Nasıl Farklar Var?

5G teknolojisi, dördüncü nesil teknolojiyle kıyaslandığında çok daha hızlı veri iletimi sunuyor. Elbette söz konusu hızı belirleyen temel kriterlerden biri, bu teknolojinin kullanıldığı cihazın altyapısı ve özellikleri. Ancak her koşulda 5G teknolojisinin beraberinde getirdiği yüksek hız, 4G teknolojisini geride bırakıyor.

Öte yandan, hız yükseldiği halde ağ gecikmesinde azalma elde edilebiliyor. Bu sayede 5G, 4G teknolojisine kıyasla 60 - 120 kat daha az gecikme süresi vadediyor.

Yapılan araştırmalar, 5G teknolojisiyle elde edilen hızın ortalama 1,4 gigabit olduğunu gösteriyor. Söz konusu değer, 4G teknolojisinden yaklaşık 20 kat daha hızlı. Gündelik yaşamdan bir örnek vermek gerekirse, 5G teknolojisi kullanılarak yüksek çözünürlüklü bir film indirmenin yaklaşık 10 - 20 saniye sürmesi öngörülüyor. 4G teknolojisinde 50 - 150 milisaniyelik gecikmeler normal kabul edilirken, 5G için öngörülen gecikme süresi yalnızca birkaç milisaniyeyle sınırlı.

5G Teknolojisi Beraberinde Hangi Yenilikleri Getirecek?

5G teknolojisiyle elde edilen yüksek hız ve düşük gecikme süresi, teknolojinin birçok alanında devrim niteliğinde gelişmelerin kapılarını aralayabilir. Özellikle sanal gerçeklik uygulamalarının 5G teknolojisiyle yepyeni bir boyut kazanması bekleniyor. Ortak bir ağı paylaşan tüm cihazlar 5G teknolojisi sayesinde çok daha hızlı bir şekilde veri alışverişi yapabileceği için, bu teknolojinin nesnelerin interneti alanında da önemli gelişmelere önayak olacağını söyleyebiliriz.

Nesnelerin interneti (IoT), akıllı ev eşyalarından sürücüsüz arabalara, sesli asistanlardan insansız hava araçlarına kadar sayısız alanda başrolü oynuyor. 5G teknolojisiyle nesnelerin internetinin gündelik yaşama daha fazla taşınması; buzdolabı, saat, klima, televizyon ve kahve makinesi gibi birçok eşyanın arasında yüksek hızlı iletişim kurulabilmesi bekleniyor.

5G teknolojisinin sunduğu geniş kapsama alanı, başta kırsal alanlar olmak üzere birçok bölgede halen yaşanan sorunlara çözüm getirebilir. Uzun vadede mobil ağ erişimi olanaklarının artması, bu sayede de bölgesel ekonomilerin güç kazanması da beklentiler arasında. 5G uyduları birbirleriyle bağlantı kurmanın yanı sıra diğer ağlarla da birleşebileceği için, bu teknolojiyle sunulan hizmetlerin en uzak yerleşim yerlerine dek ulaşabileceği tahmin ediliyor.

5G Teknolojisinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Günümüzde kullanılan akıllı telefonların en önemli sorunlarından biri, düşük pil ömrü. 5G teknolojisiyle enerji tüketiminin azaltılması ve cihazların pil ömrünün uzatılması hedefleniyor. Keza yapılan araştırmalar, 5G teknolojisini destekleyen akıllı cihazların ayda bir kez şarj edilmesinin yeterli olacağına dair sinyaller veriyor.

5G teknolojisinin getirdiği en büyük avantaj, daha önce deneyimlenmemiş ölçüde yüksek hız. Söz konusu hızın sağlıktan eğitime, ulaşımdan eğlenceye, reklamdan ticarete, tıptan sosyal yaşama kadar sayısız alanda kullanıcılara avantajlı olanaklar sunduğunu söyleyebiliriz. Ancak 5G teknolojisinin bazı dezavantajları da bulunuyor.

Söz konusu dezavantajlardan ilki, kurulum pahalılığı. 5G teknolojisine adaptasyon sağlamak için gerekli altyapıyı kurmak, yüksek maliyetleri de beraberinde getiriyor. Öte yandan, henüz tüm dünya için yeni olan bu teknolojinin bazı güvenlik sorunları olabileceğinden endişe ediliyor. Yazılım geliştirme süreçlerinin nasıl ilerleyeceğine bağlı olarak, bahsi geçen dezavantajlar da ortadan kaldırılabilir gibi görünüyor.