Modern tarım, birçok yeni teknikle daha yüksek getiri sağlamayı amaçlamaktadır. Tarım faaliyetleri için fiziksel, ekonomik ve teknolojik birçok faktör bulunmaktadır.
Çiftçilik, hayvan yetiştiriciliği, hammadde ve gıda için mahsul üretme pratiğidir. Tarım faaliyetinin önemli bir yönüdür. İnsanların göçebe avcılığı bırakıp büyük şehirlere dönüşen yerleşimler oluşturmalarını sağlayan Neolitik Devrim sonrasında gelişen bir üretim biçimidir. Modern tarım, birçok yan dala ek olarak ürün rotasyonu, çit, gübre kullanımı, ekim, yabani otların ayıklanması, çiftlik ve sera gibi çeşitli teknikleri içerecek şekilde gelişmektedir. Teknikler, daha yüksek getiriler sağlamak için çiftlik üretimini ve çıktısını artırmayı amaçlamaktadır. Küresel düzeyde yaygınlaşmasını sürdüren çiftçi faaliyetleri çeşitli fiziksel, ekonomik ve teknolojik faktörlerden etkilenmektedir.
Tarımı Etkileyen Temel Faktörler
Tarımsal uygulamalar, mahsul şemaları, ürün verimliliği; jeo-iklimsel, sosyoekonomik ve kültürel-politik faktörler tarafından belirlenir. Aynı zamanda, teknolojik gelişmeler de tarımın ilerlemesine yardımcıdır. Modern çiftçi, ekim ve hayvan yetiştiriciliği yönetimlerinin hemen her aşamasında tarım makinesi kullanabilir. Dünya üzerinde bulunan herhangi bir bölgenin tarım faaliyetleri temel olarak şu faktörlerin etkisi altındadır:
- Fiziksel Koşullar Arazi, topografya, iklim ve toprak bölgede tarımı mümkün kılan ve gelişmesini sağlayan birincil koşulları oluşturur. Bitkiler büyümek için yeterli miktarda ısı ve neme ihtiyaç duyar, toprağın kimyasal bileşimi üretkenliğini belirler.
- Altyapı Unsurları Sulama, elektrik, yollar, depolama, tesisler, araştırma imkanlarının yanı sıra, arazinin büyüklüğü ve arazi reformları da altyapı unsurları arasında sayılabilir. Verimli ulaşım imkanlarını bulunması, tarım ürünleri pazarının genişlemesini sağlar.
- Teknolojik Gelişmeler Yüksek verimli tohumlar, kimyasal gübre çeşitleri, böcek ilaçları, traktör gibi toprağı işlemeyi kolaylaştıran tarım makineleri, teknolojik türdeki gelişmeler arasındadır. Modern tarım teknolojisi çiftlik verimini yükseltir.
- Ekonomik Faktörler Tarımı etkileyen en önemli ekonomik faktörler; piyasa, ulaşım olanakları, emek, sermaye, devlet politikaları, tarım sigortası ve çiftçilere sağlanan finansman olanaklarıdır.
Emek faktörü de tarımın karakterini ve türünü belirler. Çay, pamuk gibi yoğun ekimi yapılan ürünlerin yetiştirilmesi için büyük miktarda ucuz ve verimli iş gücünün bulunması gerekir. Bu nedenle, işgücünün bulunabilirliği faktörü de tarımda hayati bir rol oynar. Bu faktörler ayrı ayrı ve toplu olarak, bir bölgedeki mahsul düzenleri, tarımsal gelişme ve mahsullerin seviyesi üzerinde doğrudan veya dolaylı etkiye sahiptir.