Blog
Su Tasarrufu Nasıl Yapılabilir?

Su Tasarrufu Nasıl Yapılabilir?

Geri Dön
19 Haziran 2023 5 dk.
A +

Su tasarrufunda bireylere düşen görevler nelerdir? Su tasarrufu için ne yapılmalı? Nelerden kaçınmalı?

Geçtiğimiz kurak yazlar, suyun değerli bir meta olduğunu gösterir niteliktedir. Çünkü sadece insanlar değil tüm canlıların yaşayabilmesi için en önemli element sudur. Ayrıca salgın hastalıkların artmaması ve canlıların yaşamlarını rahatlıkla sürdürebilmesi için de oldukça önemlidir. Özellikle yağışların azalmasıyla birlikte ülke genelinde yaşanan su kıtlığı, bireylerin yaşamında bir etkiye sahip olurken, tarımsal faaliyet ve birçok üretim sisteminin de doğrudan etkilenmesine neden olur.
Su tasarrufu sadece bugün değil gelecek için de çok önemli bir konudur. Biyoçeşitliliğin, yeşil çevrenin korunması, sudan üretilen yeşil enerji ve daha pek çok şey suya bağlıdır. Peki su tasarrufunda bireylere düşen görevler nelerdir? Su tasarrufu için ne yapılmalı? Nelerden kaçınmalı? İşte yaşam biçimi haline getirip hem su rezervlerinin korunmasına yardım edebileceğiniz hem de bütçenizi koruyabileceğiniz su tasarrufu ipuçları.

Sürdürülebilirlikte Suyun Önemi

2017, 2019, 2020 ve 2021 yılı yağış bakımından Türkiye için oldukça kurak geçmiştir. Yüksek sıcaklıklar ve yağmur eksikliği, hem yeraltı hem de yüzey suları olmak üzere doğa ve içme suyu kaynakları için önemli sonuçlar doğurabilir. Çünkü artan iklim değişikliği nedeniyle, uzun kurak dönemler daha sık meydana gelecektir. Bu, önümüzdeki yaz aylarında su kıtlığı ile daha sık karşılaşmak zorunda kalacağımız anlamına gelir. Aynı zamanda, endüstriyel gelişmeler ve nüfus artışı nedeniyle suya olan talebin artması beklendiğinden sadece yağış kıtlığı ve küresel ısınma değil nüfus nedeniyle de su kıtlığı oluşabilir.
Düşük su seviyesinin özellikle flora ve fauna üzerinde büyük etkisi vardır. Yeraltı suyu şirketleri faaliyetlerinde kısıtlanmasa da yeraltı suyu seviyesinin kabul edilemez dereceye inmemesi için bireysel kullanıcıların temiz su kullanımı konusunda bilinçlenmesi gerekir. Çünkü musluk suyunun yüzde 40'ı yüzey sularından arındırılarak elde edilir. Kuraklık sırasında nehir suyu arzı azalır ve buharlaşma artar. Düşük bir nehir suyu seviyesi, göreceli kirlilik konsantrasyonlarının artmasına neden olarak çözümü daha karmaşık hale getirir ve daha fazla enerji gerektirir. Bu da doğrudan enerji kaynaklarını ve sürdürülebilirliği etkiler.

Bireysel Olarak Uygulayabileceğiniz Su Tasarrufu Yöntemleri

Mevcut suyu daha sürdürülebilir şekilde değerlendirmek için su tasarrufu yapmak gerekir. Çünkü su tüketiminizin daha iyi kontrol edilmesi hem çevre hem de bütçeniz için oldukça yararlıdır. Ayrıca, çözümler mevcut suyun optimum kullanımında yatmaktadır. Örneğin yağmur sularının toplanması ve atık suların yeniden kullanılması artırılabilir. Su tasarrufu için bireysel olarak uygulayabileceğiniz yöntemler ise şöyle sıralanabilir:

  • Duş sürenizi azaltın: Sıkça duyulan ama yine de çok faydalı bir ipucudur. Her gün kullandığınız suyun neredeyse yarısı duşta harcanır. Ortalama olarak, her bir duş sekiz dakikadır ve günde normalden bir dakika daha az duş alan kişiler yılda 6.000 litre su tasarrufu sağlayabilir.
  • Sürdürülebilir, su tasarrufu sağlayan cihazlar kullanın: Eski bulaşık makineleri ve çamaşır makineleri, modern makinelere göre daha fazla su ve enerji kullanır. Bugün üretilen ev aletlerinin çoğu A enerji sınıfı olarak etiketlenmiştir. Bu cihazlar enerji ve suyun mümkün olduğunca tasarruflu kullanılmasını sağlar. Ayrıca su tasarruflu bir duş başlığı veya termostatik musluk da su tüketimini azaltır.
  • Sifonda kullanılan su miktarını azaltın: Ekipmanların yanı sıra evde yapacağınız küçük ayarlamalarla da su tasarrufu yapabilirsiniz. Çift seçenekli sifon kullanabilir, sifonun içine azaltmak istediğiniz su miktarı kadar ağırlık yerleştirebilirsiniz.
  • Yağmur suyu toplayın: Her yıl ortalama bir evin çatısına yaklaşık 80.000 litre su düşer. Aşırı yağışların artmasıyla birlikte bazı günlerde su deposu kısa sürede dolabilir. Bu suyun bir kısmını toplayabilir ve örneğin araba yıkamak veya bahçeyi sulamak için kullanabilirsiniz.
  • Sızdıran ve damlayan muslukları değiştirin: Eski ya da yıpranmış bir tesisat su sızıntısına neden olur. Uzun vadede ise damlayan bir musluk önemli miktarda su israfına neden olur.
  • Atık suları değerlendirin: Mutfakta harcanan miktar da evin su giderlerinde üst sıralarda yer alır. Meyve ve sebze yıkanan sular, bir bidon ya da pet şişede biriktirilerek bahçe sulamasında, lavabo ve klozetlerin yıkanmasında rahatlıkla kullanılabilir.

Siz de hayatınızda ufak değişikliklerle su tasarrufu için büyük bir fayda sağlayabilir, katkılarınızla bugünün ve geleceğin dünyasını daha yaşanabilir hale getirebilirsiniz.

Öne Çıkan Yazılar

elektronik atıklar Sürdürülebilirlik Elektronik Atıkları Geri Dönüştürmenin Önemi
Elektronik atıklar geri dönüşüme dahil edilmediğinde çevre sağlığı tehlike altına girebilir. Elektronik atıklar hakkında detaylı bilgi için içeriğimize göz atın.
Sürdürülebilirlik 12 Eylül 2024 5 dk.
geridonusum Sürdürülebilirlik Evde Uygulayabileceğiniz Geri Dönüşüm Yöntemleri
Sürdürülebilirliğe katkı sağlamak için evde uygulanabilecek birçok geri dönüşüm yöntemi bulunur. Bu yöntemlere dair bilgi edinmek ve geri dönüşüme katkı sağlamak için blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Sürdürülebilirlik 02 Eylül 2024 4 dk.
enerji tüketimi Sürdürülebilirlik Evinizdeki Cihazlar ve Enerji Tüketimleri
Evlerimizde kullandığımız en popüler 10 elektronik cihazın çalışma yapısına ve genel enerji tüketim değerlerine yakından göz atalım.
Sürdürülebilirlik 29 Ağustos 2024 5 dk.