Çevre sorunlarının arttığı günümüzde suyun etkili ve verimli kullanılması önemlidir. Su kullanımı özellikle tarım ve peyzaj faaliyetlerinde yüksek tüketime neden olur. Bunun için su tasarrufu sağlamak adına tarım ve peyzaj faaliyetleri, bahçe ve çiçek sulama için sürdürülebilir yaklaşımların tercih edilmesi gerekir.
Gerek tarımsal faaliyetler gerek bahçe ve çiçek sulama gibi bireysel işlemlerde sürdürülebilir yaklaşımlar ile önemli ölçüde su tasarrufu sağlanabilir. Peki, bahçe ve çiçek sulama faaliyetlerinde su tasarrufu sağlamak için hangi sürdürülebilir yaklaşımlardan yararlanılabilir? Bahçe sulamalarında dikkat edilmesi gerekenler neler?
Bahçe ve Çiçek Sulamada Kullanılan Sürdürülebilir Yaklaşımlar
Bahçe ve çiçek sulamada sürdürülebilirlik için farklı yaklaşımlar uygulanır. Damlama sulama, malçlama, yağmur suyunu toplayarak kullanma gibi yöntemler tarım veya peyzaj için harcanan su miktarından önemli ölçüde tasarruf yapılmasını sağlar.
Damlama Sulama
Damlama sulama bahçe sulamalarında en fazla tercih edilen yöntemler arasında yer alır. Bitkilerin su ihtiyacının karşılanmasını sağlarken israfı önler. Damlama sulamanın bahçede kullanılması için bazı ekipmanlarla kurulması gereklidir. Boru, vana gibi malzemelerle bahçeye kurulan damlama sulama sistemleri, saatte 2 veya 4 lt su kullanma özelliğine sahiptir. Böylece, sulama işlemi sırasında borudan akıp giden su miktarında önemli ölçüde azalma sağlanır.
Sulama işlemi için sistem içerisindeki ekipmanlar açılarak bitki veya çiçekler sulanır. İhtiyaç kalmadığında kapatılan vanalarla fazla su tüketimi önlenir. Damlama sulama bitkilerin kuraklıktan korunmasını sağlar. Aynı zamanda, bitkinin ihtiyacı olandan fazla sulanmasını engelleyerek çürüme olasılığını da azaltır.
Sulama yaparken bilinenin aksine fazla su tüketimi bitki ve çiçeklerin zarar görmesine sebep olabilir. Suyu sevmeyen bitkilerin köklerinde çürüme gibi zararlar meydana gelebilir. Damlama sulama, sürdürülebilir bir yöntem olmasının yanı sıra tazyikli su kullanımını önler. Damla şeklinde akan suyun bitkiler için verimli olmasını sağlar. Böylece bitki ihtiyacı kadar su ile ıslatılarak verimli hale gelir.
İlerleyen teknoloji ile birlikte damlama sulama için yenilikçi altyapı sistemleri de üretilmiş durumdadır. Herhangi birine ihtiyaç olmadan otomatik olarak damlama sulama gerçekleştiren sistemler piyasada mevcuttur. Böylece, kontrole gerek kalmaksızın zamandan da tasarruf yapılarak bahçe bakımı mümkün hale gelebilir.
Yağmur Suyu Toplama Sistemleri
Damlama sulama gibi suyu efektif ve verimli kullanan sistemlerle tasarruf sağlamak mümkündür. Nihayetinde sulama için verimli ve etkin bir teknik kullanılsa, az miktarda su tüketimi olsa da bunun için doğal kaynakların harcanması söz konusudur. Ancak yağmur suyu gibi kaynakların kazanılması ve değerlendirilmesi ile beslenen sistemlerle bahçe ve çiçek sularken süreç daha sürdürülebilir hale getirilebilir.
Hazır ve temiz suyu kullanmak yerine yağmur suyu toplama sistemleri ile kaynak oluşturmak sulama işlemleri için önemli bir adımdır. Ayrıca, meyve sebze yıkama gibi işlemlerle evde kullanılarak atık haline gelen gri su da bahçe ve çiçek sulamalarında kullanılabilir. Üstelik yağmur suyunu toplamak için karmaşık sistemlere ihtiyaç yoktur. Cüzi bir maliyetle yağmur suyu kolaylıkla toplanarak tarım veya peyzaj faaliyetlerinde kullanılabilir. Çatı akarlarına yerleştirilen depolarla yağmur suyu toplama oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Ancak yağmur suyu toplama sistemlerini damlama sulamaya bağlayarak kullanmak isterseniz bu alandaki profesyonel hizmetleri de tercih edebilirsiniz.
Malçlama
Birtakım malzemeler kullanarak toprak yüzeyini örtme ile işlem gerçekleştirilir. Malçlamada saman gibi malzemelerden yararlanılır. Bu işlem sırasında kullanılan malzemeler, bahçede toksikleşme oluşturmaz. Zehirsiz bir tarım yöntemi olarak bilinir. Malçlama, toprak yüzeyindeki buharlaşmayı azaltarak su tasarrufu sağlar. Yağmur suyunun daha uzun süre toprakta kalmasını sağlayarak bitkinin su ihtiyacını azaltır. Suyun verimli kullanımını sağlar.
Bahçe Sulamalarında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bahçe sularken bazı hususları dikkate alarak hem bitkilerinizi verimli yetiştirebilir hem de su tasarrufu yapabilirsiniz. Bahçe sulamaların dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:
• Bahçe sularken suyun her yere eşit dağılmasını sağlamak gerekir. Bahçenin belirli bölgesinde suyun birikmesi önlenmelidir.
• Hortumla bitki veya çiçek köklerini ıslatmak yerine yağmurlama veya damlama sulama gibi verimli tekniklerden yararlanılmalıdır.
• Suyun hemen buharlaşmaması için sıcaklıkların düşük olduğu gece geç veya sabahın erken saatleri tercih edilmelidir.
• Toprak çeşidi su tutma kapasitesini etkileyen bir faktördür. Bunun için bahçe veya çiçeklerde killi ve kaliteli topraklar tercih edilmelidir.