İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

İstanbul'da Keyifli Bir Hafta Sonu İçin Öneriler

Asırlardır dünyanın en önemli merkezlerinden biri olan ve Napoleon tarafından “Dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu.” sözleriyle tanımlanan şehir, keşfedilmeyi bekleyen pek çok güzelliğiyle milyonların ilgisini çekiyor.

Şair Nedim’in “Bu şehr-i Sitanbul ki bi misl-ü behâdır” dizeleriyle başlayan eseri, aradan geçen asırlara rağmen hâlen hafızalardaki yerini korur. Bu durumda şairin başarısı kadar “Bu İstanbul ki paha biçilmez ona” anlamına gelen dizelerin hâlâ geçerli olması da etkilidir.

İstanbul’u gezmek, tanımak ve keşfetmek için belki yıllar harcamak gerekir. O kadar vaktiniz yoksa ve hafta sonunda hızlı bir İstanbul turu deneyimlemek istiyorsanız, aşağıdaki rota önerilerinden yararlanabilirsiniz.

İstanbul Gezisiyle Tarihi Keşfedin

İstanbul tarihinde çok önemli iki dönem bulunur. Bunlardan kronolojik olarak ilki, İstanbul’un Bizans İmparatorluğu’nun başkentliğini yaptığı süreçtir. Bu nedenle etkileyici bir İstanbul turu yapmak istiyorsanız, Bizans temalı bir gezi düzenleyebilirsiniz. Gezinize Üsküdar’dan başlayarak Kız Kulesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Sonrasında vapur ya da motorla mis gibi deniz havası alarak Avrupa Yakası’na geçebilir ve Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528’de fener kulesi olarak yaptırılan Galata Kulesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Sonrasında Karaköy sahilinden otobüse binerek kısa sürede Fatih’e geçebilir ve asırlar boyunca İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan Bozdoğan Valens Kemeri’ni keşfedebilirsiniz. Fatih’ten yürüyerek Sultanahmet Meydanı’na çıkabilir ve bugün cami olarak faaliyet gösteren Ayasofya’yı, Yerebatan Sarnıcı’nı ve Theodosius Dikilitaşı’nı görebilirsiniz. Eğer Bizans kültürünün en önemli unsurları arasında yer alan dikilitaşlar ilginizi çekiyorsa Sultanahmet’ten Eminönü’ne doğru yürümeye başlayabilir ve Çemberlitaş Sütunu, Gotlar Sütunu ve Milyon Taşı gibi eserleri de keşfedebilirsiniz.

Osmanlı Tarihine Yakından Bakın

İstanbul tarihindeki en önemli dönem şüphesiz ki Osmanlı dönemidir. 1453 ile 1923 yılları arasında Osmanlı Devleti’nin başkenti olan İstanbul, yaklaşık 500 yıllık bu sürecin birbirinden etkileyici izlerini hâlen taşır. Osmanlı temalı bir kültür gezisi düzenlemek istiyorsanız şehrin her yerinden harekete geçebilirsiniz çünkü İstanbul’un neredeyse tüm sokakları, Osmanlı Devleti’nin ölümsüz eserleriyle doludur. Eğer Osmanlı kültürünün en önemli yapılarını yakından tanımak isterseniz, Sultanahmet Meydanı’na gidip yaklaşık 350 yıl boyunca Osmanlı’nın yönetim merkezi olan Topkapı Sarayı’nı ziyaret edebilir, Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinden biri olan Süleymaniye Camii’nin ihtişamına tanık olabilirsiniz. Sonrasında tramvaya ya da otobüse binerek Fındıklı’ya gidebilir, bir diğer Mimar Sinan eseri olan Molla Çelebi Camii’ni yakından görebilir, Fındıklı sahilde deniz havası alarak Dolmabahçe’ye yürüyebilirsiniz. Yalnızca 10 dakikalık bir yürüyüşten sonra en görkemli Osmanlı yapılarından biri olan Dolmabahçe Sarayı’nı ziyaret edebilir, imparatorluğun son yıllarına dair birbirinden değerli eserleri inceleyebilirsiniz. Eğer bu görkemli saraydan etkilendiyseniz Dolmabahçe’den yürüyerek ya da otobüse binerek Beşiktaş’a geçebilir, Dolmabahçe Sarayı’nı inşa eden Balyan Ailesi’nin bir diğer başyapıtı olan Çırağan Sarayı’nı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca İstanbul birçok önemli şahsiyetin türbesine de ev sahipliği yapmaktadır. Örneğin Eyüp’te bulunan Eyüp Sultan Hazretleri Türbesi’ni ve Üsküdar’daki Aziz Mahmut Hüdai Hazretleri Türbesi’ni ziyaret ederek manevi bir yolculuğa da çıkabilirsiniz.

Doğanın Tadını Bisikletinizle Çıkarın

İstanbul, tarihiyle olduğu kadar eşsiz doğasıyla da dikkat çeker. Eğer hem doğayı keşfetmek hem de spor yapmak isterseniz, bir günlük bisiklet turları da düzenleyebilirsiniz. Bisikletinizle Beşiktaş’tan yola çıkabilir ve sahil şeridini takip ederek Ortaköy, Arnavutköy, Bebek, Aşiyan ve Rumeli Hisarı gibi doğasıyla meşhur boğaz semtlerini gezebilirsiniz. Eğer turunuzu daha da etkileyici bir doğayla tamamlamak isterseniz Sarıyer’e kadar gidebilir ve Emirgan Korusu’nun muhteşem doğasını keşfedebilirsiniz. Benzer bir turu İstanbul’un Anadolu yakasında gerçekleştirmeniz de mümkün. Kadıköy’den bisikletinizle yola çıkarak sahil şeridi boyunca Fenerbahçe, Bostancı, Maltepe, Kartal gibi semtleri gezebilir ve yaklaşık 40 kilometrelik bir alana yayılan sahil parkları sayesinde gününüzün tamamını doğal ortamlarda geçirebilirsiniz.