İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Podcast Serimizden Eğitim Hakkında Bir Konuşma..

"Gelişim kişisel, akademik veya fiziksel olarak farklı şekillerde mümkündür. Kendinizi geliştirmek için birçok farklı alanda çalışmalara katılabilirsiniz. İleriye dönük planlarınız için özellikle eğitim, gelişimin kaçınılmaz bir parçasıdır. Eğitim planlamanızı hazırlarken çok yönlü düşünmeli ve size gerçekten değer katacak olanları seçmelisiniz. Popüler olanın peşinden gitmek yerine sizin için anlamlı ve değerli olan eğitimler üzerine yoğunlaşmalısınız. Bu noktada kendini keşfetme ve geliştirme çalışmaları ile olmak istediğiniz yeri kolayca bulabilirsiniz.

Alan Seçimi

Birçok kişinin göz ardı ettiği, lise döneminde çok da üzerinde durulmadan yapılan alan seçimleri sonraki eğitim hayatınızı etkiler. Sayısal, eşit ağırlık, sözel veya dil bazlı seçenekler arasından genellikle hangi alanın iş kapasitesi daha genişse, o alanı tercih etme eğiliminde olabilirsiniz. Fakat bu seçimler üniversiteye giriş döneminde karşınıza çıkacaktır. Eğer yaşamınızın ilerleyen dönemlerinde daha başarılı olmak istiyorsanız, bu erken dönemlerde doğru karar vermeniz çok önemlidir. Herkesin dilinde olan o popüler meslekleri yapmak istemiyor olabilirsiniz, kendinizi daha iyi hissedebileceğiniz alanlara ağırlık vermek isteyebilirsiniz. Ancak sırf onlardan biri olabilmek için yanlış seçim yaparsanız hem kendinizi geliştirme hem de değer kazanma açısından yeterince verim alamayabilirsiniz. Bu nedenle anlık verilere göre değil, ileriki planlarınıza göre seçim yapmalısınız. Örneklerin artırılabileceği bu seçimler, yalnızca lisede değil, tüm eğitim sürecinde karşı karşıya kalacağınız durumlardır. Bu gibi durumların önüne geçmek için öncelikle kendinizi iyi tanımalısınız. Olumlu veya olumsuz yönlerinizi tespit etmeli, geliştirmeye uygun yeteneklerini fark etmelisiniz. Bu noktada reskilling ve upskilling stratejilerini kullanabilirsiniz. Yeni bir beceri kazanma ve var olan becerilerinizi geliştirme açısından bu teknikler oldukça önemlidir.

Öz Değerlendirme

Her dönem karşınıza ‘Geleceğin En Önemli 10 Mesleği” gibi birçok yazı derlemesi çıkar. Geleceğe dair bazı öngörüler sunsa da bu içerikler kişisel olarak yanıltıcı olabilir. Bir mesleği yalnızca popüler olduğu ya da maddi kazancı yüksek olacağı için seçmek sonrasında psikolojik olarak yetersizlik hissetmenize yol açabilir. Bu nedenle trendleri takip etmenin yanı sıra kendinizdeki güçlü yanları doğru belirlemek ve buna uygun seçimler yapmak çok daha sağlıklı olacaktır. Unlearning yani bildiklerinizi bırakma ve relearning stratejileri, bu noktada size yardımcı olabilir. Özellikle meslek edinmeyle ilgili bu kalıplaşmış ifadelerden uzaklaşıp bu alana yeni bir perspektiften bakabilirsiniz.
Kendinizi gerçekçi şekilde değerlendirmelisiniz. Birçok şirketin durum değerlendirmesi için başvurduğu SWOT analizi yöntemini kişisel olarak da uygulayabilirsiniz. Güçlü yanlarınız, geliştirilmesi gereken yönleriniz, zayıflıklarınız ve hayatınızdaki fırsatları listelemeniz size iyi bir kaynak oluşturur. Bu analiz sonucunda sizi mutlu edeceğine inandığınız yolda ilerlemek ve buna uygun eğitimler almak çok daha yararlı olabilir.
Yıllar boyu sürecek eğitim hayatınızda tek motivasyonunuz maddi kazanç veya popülerlik olursa süreç boyunca olumsuz etkilerle karşılaşabilirsiniz. Bunun yerine iç sesinizi dinleyebilmek, güçlü yanlarınıza odaklanmak ve sahip olduklarınızın değeri bilmek oldukça önemlidir. Kendinizi keşfetmek ve buna göre seçimler yapmak, pozitif psikoloji ve iş hayatı elde etmenize katkıda bulunur. Bu da motivasyon ve başarıyı beraberinde getirecektir.

Akışta Kalabilmek

Zamanın hızla aktığı bu dönemde, sahip olabileceğiniz en yararlı yetkinliklerden biri akışta kalmak. Bu tabi ki hareketsizlik veya daha iyisi için çalışmamak anlamına gelmez. Tam tersi, kendinizi keşfettiğiniz, sahip olduklarınızla mutlu olduğunuz ve trendlerin peşinden oradan oraya savrulmadığınız bir yaşam biçimidir.
Hayatın anlamını, sizin için değerli olanın ne olduğu bulduktan sonra eğitim ve kariyer sürecinizi yönetmeniz de kolaylaşır. Her dönem değişen popüler meslek gruplarına veya yetkinliklere yetişmeye çalışmaktansa sizin için en uygun olanı bulmak en iyisi olur. Bu, değişime ayak uydurmamak veya gelişime kapalı olmak demek değildir. Kendi alanınızı doğru belirleyip mevcut durumunuzdan memnun olarak şükretmeyi öğrendiğinizde gelişim çok daha rahat olacaktır. Öz güveniniz daha yüksek ve yetkinliklerinizden emin olduğunuz için trendler, size yalnızca yeni alanlar açmanızda yol gösterici olacaktır. Alanınızda değişimler yaşandıkça siz de kendinizi rahatça bu akımlara uyum sağlarken bulabilirsiniz. Eğitim ve kariyer sürecinde kendinize güven duymanız önemlidir. Kendinizi keşfedip buna uygun planlama ile eğitim yolculuğuna çıktığınızda sizin için en iyi fırsatları da değerlendirmeniz kolaylaşır.
Eğitim artık yalnızca okullarla sınırlı değil. Birçok kurum eğitim alanında ciddi yatırımlar yaparak, kişisel kariyer hedeflerine ulaşmak isteyenlere akıllı sistemlerle destek olur. 
Kuveyt Türk Akademi de kariyer hedefleriniz için size destek olabilecek birçok program düzenler. Siz de Kuveyt Türk Akademi’yi takip ederek, kendinizi geliştirmek için önemli bir adım atabilirsiniz."

Gelişimin ve deneyimin sadece kariyerimizde değil hayatımızda da ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu Eğitim ve Geliştirme Müdürlüğümüzden Merve Göksu Polat ile konuştuk.

Siz de İyi Ki Anlattın podcast serimizi YoutubeSpotify ve diğer platformlardan dinleyebilirsiniz.