İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Dikkat Çekici İnfografik Hazırlama İpuçları

Şirketlerin geniş kitleleri kısa sürede bilgilendirmesi amacıyla tasarlanan infografik seçenekleri, en modern sanat ürünleri arasında kabul ediliyor.

“Bilgilendirme grafiği” olarak da bilinen infografikler, hem iş yaşamında hem de sosyal medyada sıklıkla kullanılıyor. Tek bir görselle çok sayıda bilgi verilebilmesini mümkün hâle getiren ve etkileyici tasarımları sayesinde hedef kitle üzerinde olumlu etki bırakan infografikler, dikkatle hazırlanması gereken görseller arasında bulunuyor. Eğer dikkat çekici infografik hazırlamanın yollarını öğrenmek isterseniz, bu yazının devamını okuyabilirsiniz.

İnfografik Nasıl Hazırlanır?

Temel görevi hedef kitleye bilgi sunmak olan infografik çeşitleri, özellikle sosyal medyada ya da yazılı basında sıklıkla tercih ediliyor. Şirketlerin, resmi kurumların, think tank kuruluşlarının ve sivil toplum örgütlerinin geniş kitlelere kolayca ulaşabilmesini sağlayan infografikler, dileyen kullanıcılar tarafından reklam amaçlı olarak da hazırlanabiliyor. İnfografikler, çeşitli tasarım programlarıyla kolayca hazırlanabiliyor. Kimi tasarım programlarında, hazır infografik şablonları yer alıyor ve gerekli yerlere hedef kitleye iletilmek istenen bilginin girilmesi, infografiğin hazırlanması için yeterli oluyor.
Daha geniş kapsamlı grafik ve tasarım programlarında ise her kullanıcının kendi özgün infografik tasarımını oluşturması mümkün hâle geliyor. İnfografik tasarlarken canlı renkler seçilmesi ve takipçilere sunulmak istenen bilgilerin okunaklı bir şekilde yazılması büyük önem taşıyor. Bu sayede kısa sürede yüksek etkiye ulaşabilen infografik seçeneklerinin yüksek çözünürlüklü dosyalar hâlinde üretilmesinde de yarar bulunuyor. Sosyal medya hesaplarında küçük boyutlu; mail, internet sitesi, gazete ve dergi ortamlarında büyük boyutlu şekilde paylaşılabilen infografiklerin her boyutta rahatlıkla okunabilecek şekilde üretilmesi, hedeflenen etkiye ulaşılmasını kolaylaştırıyor.

İnfografik Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İnfografik hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktaların başında, grafik tasarımının sadeliği ve çarpıcılığı geliyor. İnfografiklerin içerdiği yoğun bilgiyi en kısa yolla hedef kitleye aktarması gerekiyor. Bu sebeple de bilgilerin okuma yönünde, yani soldan sağa olarak dizilmesi ve kolayca takip edilebilmesi büyük önem taşıyor. Arapça gibi sağdan sola okunan dillerde hazırlanan infografiklerin ise yine aynı mantıkla sağdan sola dizilmesi öneriliyor. İnfografik hazırlarken seçilen renklerin de birbiriyle tezat oluşturmaması ve görüntü kirliliğine yol açmaması tavsiye ediliyor.
Canlı ve çok renkli infografikler, çok sayıda kişinin dikkatini kolayca çekebilmeleri sebebiyle pek çok kuruluşun öncelikli tercihleri arasında yer alıyor. Bu canlılık içindeki tüm unsurların ise birbirleriyle uyumlu şekilde dizilmesi gerekiyor. Özellikle görsel bulunan infografiklerde göz dinlendirici renk tonlarına yer verilmesi, birlikte olumsuz bir görüntü oluşturan renk tonlarından kaçınılması ve tüm yazıların kolayca okunabileceği tonlar seçilmesi, infografiğin başarısını doğrudan etkiliyor. İnfografiğin en üstünde ya da en altında grafiğin hazırlanma amacına ve mesajına dair net bir cümleye yer verilmesi de çalışmanın daha kolay bir şekilde anlaşılabilmesine yardımcı oluyor.

İnfografik Hazırlama Programları Hangileridir?

İnfografik hazırlarken faydalanılan programlar arasında Adobe Photoshop, Corel Draw ve Freehand başı çekiyor. Temel tasarım ve grafik programlarından olan Adobe Photoshop ve Corel Draw, özgün infografik görünümleri hazırlayabilmenize ve dilediğiniz tasarımı kolayca gerçekleştirebilmenize yardımcı oluyor. Uzun yıllardır yeni versiyonu çıkmayan ve varlığını güncellemelerle sürdüren Freehand ise basit infografikler hazırlamak isteyen kullanıcılar için ideal bir yazılım olarak öne çıkıyor.
Vektörel tabanlı infografikler tasarlamak isteyen kullanıcılar, ağırlıklı olarak teknik ressamlıkta kullanılan AutoCAD programından da yararlanabiliyor. Programlar için hazırlanan şablonlar ise infografik tasarlama sürecinizi sadece birkaç dakikaya indirmeleriyle ön plana çıkıyor. Özellikle Photoshop ve Corel Draw üzerinde rahatlıkla kullanılabilen hazır infografik şablonları, zahmetsiz bir şekilde infografik hazırlanabilmesini ve istenen tüm bilgilerin hedef kitleye kolayca ulaştırılabilmesini mümkün hâle getiriyor.