İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Yeni Nesil Proje Yönetimi: Agile ve Öne Çıkan Metodolojileri

Agile Proje Yönetimi, dört farklı değer ve farklı metodolojilerle uygulanıyor. Kapsayıcı bir çerçeveye sahip olan bu yöntemin temelindeki ilke ise değişen koşullara hızlıca cevap verebilmesi.

Yeni nesil proje yönetimi Agile, son yıllarda yazılım dünyasında sık sık karşılaşılan terimler arasında yer alıyor. Proje yönetimi alanında giderek yaygınlaşan Agile, dört farklı değerle, farklı metodolojileriyle ve prensipleriyle birçok farklı ihtiyaca cevap verebiliyor. Bu da farklı tür projelerde kullanımı destekliyor ve Agile’i tercih sebebi yapıyor.

Agile Nedir?

Agile, özellikle son zamanlarda yazılım dünyasında kullanılan bir terim. Çevik veya çeviklik manasına gelen Agile, farklı koşullara hızlıca cevap verebilmek olarak tanımlanıyor. Yazılım dünyasının önde gelenleri tarafından ortaya atılan Agile, esasında başarısızlıklar üzerine kuruluyor. Bir grup mühendis, yazılım projelerinin olumsuz sonuçlanmasının akabinde bir çözüm arayışına giriyor ve daha sonra Agile proje yönetimini geliştiriyor.

Agile Proje Yönetiminin Öne Çıkan Metodolojileri

Agile Proje Yönetimi, dört farklı değer ve farklı metodolojilerle uygulanıyor. Kapsayıcı bir çerçeveye sahip olan bu yöntemin temelindeki ilke ise değişen koşullara hızlıca cevap verebilmesi. Bundan dolayı metodolojilerin her birinde en az iki haftada bir olmak üzere baştan sona kendini tekrar eden döngüler bulunuyor.
Agile Proje Yönetimi’nde amaç ana projeyi alt projelere bölmek ve her zaman minimum özellikle çalışmak. Bu yöntemin dayandığı 4 temel değer ise şu şekilde sıralanıyor:
  • Sözleşme müzakereleri yerine müşterilerle iş birliği
  • Bir planı sürdürmek yerine değişimlere cevap verebilmek
  • Kapsamlı dokümantasyon yerine çalışan bir yazılım
  • Süreçler ve araçlar yerine bireysel etkileşimler
Bu temel değerlerin her biri farklı amaçlara hizmet ederek Agile Proje Yönetimi’ni gerçekleştirebilmenin ilk basamağını oluşturuyor. Bu yöntemin önde gelen metodolojilerinden iki tanesi ise Scrum ve Kanban.

Scrum Nedir?

Agile Proje Yönetimi’nin en önemli metodolojilerinden biri olan Scrum; yazılımların sürekli teslimiyle müşteri memnuniyetini artırma, değişen gereksinimlerin memnuniyetle karşılanması, çalışan yazılımın sık aralıklarla müşteriye sunulması, analistler ve yazılımcıların her gün fiziksel bir ortamda çalışması, ekip ve dayanışmanın olması, güven ve dayanışma ortamının bulunması, bilgi alışverişlerinin yüz yüze gerçekleşmesi gibi birçok prensibe dayanıyor. Bu yönleriyle gereksinimlerin hızla değiştiği projelerde, ekip prensibinin gerekli olduğu durumlarda kullanılıyor. Cesaret, odak, taahhüt, saygı ve açıklık gibi değerler ise Scrum’ın temelini oluşturuyor.

Kanban Nedir?

Bu metodoloji, işlem süresince minimum problemle karşılaşmak için tasarlanıyor. Kanban, proje çalışmalarının görsel yönetimini sağlarken ekibin devam eden çalışmayı daha somut bir şekilde görebilmesine yardımcı oluyor. Süreci ve tüm riskleri anlamayı kolaylaştıran Kanban, ekip üyelerinin daha üretken olmasına da imkân tanıyor. Kanban ile proje süresince geliştirilen ve test edilen tüm süreçler daha da iyi bir hâle getirilebiliyor.

Agile Hangi Tür Projelerde ve Ne İçin Kullanılır?

Agile, tıpkı başlangıçta ortaya çıktığı gibi yazılım projelerinde sık sık kullanılıyor. Yazılım uzmanlarının gerçek yaşam projeleri için vazgeçilmez bir yöntem olan Agile, buna ek olarak mühendislik alanındaki projelerde de tercih ediliyor.

Neredeyse her yazılım geliştiricinin kullandığı Agile, geliştirme süreci boyunca sürecin optimize edilmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda şirketlerin doğal ürünü daha kolay ve kapsamlı bir biçimde ortaya koyabilmesini sağlıyor. Değişen gereksinimlere ayak uydurmaya yardımcı olan Agile, kritik pazar düzeyini koruyor ve çalışma ekibinin geride kalmasını engelliyor.

Projenin teslim edilmesi gereken süre içerisinde müşteriye sunulabilmesini sağlaması, müşterinin istediği kalitenin sürekli geliştirilebilmesi, müşterilerin sonuçlardan memnun kalması hem müşteriye hem de takıma olumlu faydalar sunması geliştiricilerin Agile’i tercih etmesinin en önemli sebepleri arasında yer alıyor.

Kısacası Agile, yazılım geliştirme sürecinin herkese fayda sağlayan çözümlerinden biri oluşuyla vazgeçilmez proje yönetimi metotları arasında bulunuyor.