İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Üniversite Öğrencileri İçin Staj Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Üniversite öğrencisi olarak iş deneyiminiz için seçeceğiniz staj yeri hakkında dikkat etmeniz gereken unsurları bu içerikte sıraladık.

Staj, iş deneyimi kazanmak için herhangi bir organizasyon içinde çalışan öğrencinin pozisyonudur. Deneyim, iş verenler ve iş arayanlar açısından oldukça önemli. Çünkü yeni mezun olsanız bile iş verenler yetkinliğinizi ve alanınızda nasıl çalışmalar yaptığınızı önemser. Bu nedenle mevcut işgücü piyasasında, eğitiminiz sırasında, staj yoluyla iş deneyimi kazanmanız önemle tavsiye edilir. Stajların süresi değişebilir, ancak genellikle 2 veya 6 ay sürer ve staj süresince alacağınız ödeme şirkete göre değişir.
Yurt içi stajlarının yanı sıra yurt dışında da staj imkânları vardır. Özellikle yurt dışında okumaya karar verdiyseniz bu, yeni bir kültürle tanışmanın veya yeni bir şeyler öğrenmenin mükemmel bir yoludur. Yurt dışında staj yapmak, daha uçağa binmeden önce sizin için konaklama, uçak bileti ve diğer ihtiyaçlarınızı ayarlayan çok çeşitli organizasyonlar sayesinde oldukça erişilebilir hale getirilebilir. Ancak her organizasyon farklıdır, bu nedenle tam olarak hangi hizmetlerin sunulduğunu kontrol ettiğinizden emin olmanız gerekir. Bununla birlikte yurt içi ya da yurt dışı stajı fark etmeksizin kazanacağınız iş deneyimi söz konusu olduğunda dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar vardır. Gelin staj seçiminizde dikkat etmeniz gereken 6 önemli noktaya birlikte göz atalım. 

Uygun Bir Staj Yeri Arayarak Başlayın

Ne öğrenmek istediğinizi, neyi başarmak istediğinizi ve ilgi alanlarınızın neler olduğunu dikkate alın. Çünkü direkt olarak alanınızla ilgili olmasa da bir şirkette farklı bakış açıları edinebilir ve deneyim kazanabilirsiniz. Ayrıca aile ortamına sahip küçük bir organizasyondan oluşan bir takımda kendinizi daha rahat hissedebilir ya da uluslararası büyük bir takıma katılmayı tercih edebilirsiniz. Karar vermeniz gereken tek şey stajınız yoluyla uzmanlaşmak mı yoksa ufkunuzu genişletmek ve tamamen farklı bir şey deneyimlemek mi? Bu soruların yanıtını net olarak verebildiğinizde staj yapmak istediğiniz şirketleri daha iyi belirler ve başvurularınızı yapmaya başlayabilirsiniz. 

Stajdan Sonra Tam Zamanlı İş Fırsatları

Öğrenciler ya da mezunlar, genellikle bir staj sonrası iş teklifi edilmesini ya da benzer şirketlerde iş olanakları sunulmasını bekler. Ancak bu birçok değişkene bağlıdır. En önemlisi şirkette alanınızla ilgili boş bir pozisyon bulunmasıdır. Staj yapmak istediğiniz şirketi bu yönden de araştırabilirsiniz. Çünkü her iki taraf için de olumlu bir staj döneminden sonra işe alınma oranınız artar.

Staj Yeri ile İlgili Araştırmalar Yapın

Hayalinizdeki stajı buldunuz mu? O zaman biraz araştırma yapmanız gerekir. Sadece şirketin web sitesini analiz etmeyin, ayrıca bir Google araması yapın. Şirket hakkında makalelere göz atın ve şimdiye kadar neler başardıklarını, hedeflerini öğrenin. Sosyal medya hesaplarını da kontrol edebilirsiniz. Bu sayede sosyal ağlarda ne gibi paylaşımlar yaptıklarını görebilir, orada ne tür insanların çalıştığını ve daha da önemlisi şirket kültürünü öğrenebilirsiniz. Çünkü iş görüşmeniz sırasında genellikle "Şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz?" diye sorulur. Bu araştırma da bu tür sorular yöneltildiğinde sessiz kalmamanız için oldukça önemlidir.

Sosyal Ağınızı Genişletin

Meslektaşlarınıza odaklanabilir, onların neler yaptığını araştırabilirsiniz. Bu sayede hangi stajlar sonrası ne tür iş imkanlarına sahip oldukları hakkında fikriniz olur ve staj yapacağınız şirketlere bu şekilde karar verebilirsiniz. LinkedIn'de bu bilgilerin birçoğunu bulabilir, iletişime geçebilirsiniz. Böylece çevrenizi genişletebilir, sosyal bir ağ oluşturabilirsiniz. Bu sayede hem şirketler hakkında bilgi edinebilir ve hem de sizin için en iyi staj şirketini öğrenebilirsiniz. 

İlgili Departmanda Nasıl Çalışacağınızı Öğrenin

Çoğu öğrenci takım çalışmasında daha rahat hisseder. Ayrıca öğrenciler bir takımda çalışarak güçlü yanlarını daha iyi kullanabilir, kendilerini daha iyi geliştirebilir ve stajlarından daha fazla verim alabilirler. Ancak yalnız çalışmaktan keyif alıyor olabilirsiniz. Bu nedenle staj yerinizi belirlerken grup çalışmaları yapan ya da bireysel projelere önem veren şirketler arasından seçim yapabilirsiniz.

İyi Referanslar Elde Edeceğiniz Şirketlere Yönelin

Staj, mesleki alanınızı tanımanız ve gelecekteki konumunuzun nasıl olabileceğini keşfetmeniz için mükemmel bir fırsattır. Çünkü öğrencilerin işgücü piyasasına girer girmez çok az iş deneyimleri olur, bu nedenle sahip oldukları deneyimleri özgeçmişlerinde vurgulamaktan hoşlanırlar. Siz de, staj yerinizi seçerken bir adım ötesini düşünebilir, yani ilk işinize yönlendiren bir şirket seçebilirsiniz. Bu, sadece şirketin size iş fırsatı sunması değil aynı zamanda referans olmasıyla da alakalıdır. Çünkü iyi bir referans çok daha iyi yerlerde iş imkânı sunabilir.

Kuveyt Türk’e İlk Adımınızı Öğrenciyken Atın, Deneyim Kazanın!

İş hayatı deneyimini kampüslere götüren öğrenci programımız Bankada Kampüs ile okul sıralarındayken iş deneyimi kazanacağınız ve kendinizi geleceğe hazırlayacağınız “İyi ki!” diyeceğiniz bir süreç sizi bekliyor!
 
Katılbize.com sitemizden ilanlarımıza başvurun, adımlarınızı geleceğe sağlam atın