Öncü Uygulamalar Hangi Ruhla Ortaya Çıkar?

Öncü Uygulamalar Hangi Ruhla Ortaya Çıkar?

Geri Dön
13 Haziran 2023 4 dk.
A +

Üretken ve çözüm odaklı insanların bir işletmede, şirkette çalışırken de yenilikçi fikirler üretebileceğini ve bunun değerini bu yazımızda ele alıyoruz.

"Bir işletmede kurumda ya da hayatın içinde fark oluşturan buluşlara imza atmak için her zaman mucit olmak gerekmez. Akıllı insan içinde bulunduğu ortamı gözlemler ve eksiklerini fark ederek ihtiyaçları belirleyebilir. Bir olayın ya da kurumun içinde dikkat çekecek fikirleri ortaya koyabilir. Fikir sahibi olmak çoğu zaman çözüme ulaşmanın yoludur. Fakat fikirler yüksek sesle konuşuldukça gelişir. Aynı durumun içinde olan kişilerin beyin fırtınası yapması ile ileriye taşınabilir.

Değer Katmak

Fikir sahibi olanların bunu konuşmaktan çekinmemesi bir şirketin büyümesi için önemlidir. Bir bütünün parçalarını oluşturan şirket çalışanları yaptıkları toplantı ya da sohbetlerde daha iyisi için yollar sunabilir. Tüm bu fikirlerin ortaya konup tartışıldığı çalışmaların sonunda aksiyon almak şirkete değer katmaktır. Konuşulanların gerçekleşmesi ile şirketler ileriye taşınabilir.

Bir şirketin eksiklerini ve değişmesi gereken kurallarını en iyi tespit edenler çalışanlardır. Kurulu sistemin her alanında etkin faaliyet gösteren çalışanların özgür bir şekilde düşüncelerini söylemesi ve öneride bulunması gerekir. Bu şekilde şirket gelişir ve çalışanları ile büyür.

Girişimcilik

Bilgiyi iş zekâsı ve potansiyel ile bir araya getiren, kendi şirketi veya çalıştığı yer için karlı işler ortaya koyan kişiye girişimci denir. Girişimcilik ruhu her daim bireysel olarak ortaya çıkmaz. Çalıştığı kurum içinde fark oluşturmak için adım atan kişiler de girişimcilik ruhuna sahiptir.

Bir iş önce doğru planlanır ardından organizasyonu yapılır. Bu süreçte işlerin sorunsuz yürümesi için yönetim ve denetlemenin düzgün yapılması gerekir. Girişimlerde başarıya giden yol 4 taştan oluşur. Planlama, organize etme (örgütleme), yürütme (yönetme) ve denetleme (kontrol) mihenk taşlarıdır.

Strateji Geliştirme

Kuveyt Türk Katılım Finans Kuruluşu, girişimcilik ruhu olan çalışanları ile bir adım ileriye gidebilmek için özel platformlar kullanır. Yani şirket içinde öncü olan fikirleri duyabilmek için özel bir strateji geliştirir. Fikr'inn Platformu ile kolay geri bildirim alır. Özgün ve yenilikçi fikirlerin yanı sıra var olan hizmetler için deneyimlerin toplandığı bir platform kullanır.

Lonca Girişimcilik Merkezi ise girişimci ruha sahip insanlar için büyük fırsatlar sunar. Teknoloji odaklı, ölçeklenebilir bir iş fikrine sahip olanların destek almak için başvurabilecekleri bir platformdur. Projelerin geliştirilmesi ve ticari faaliyete hızlı bir şekilde başlayabilmesi için girişimcilere destek verir. Bu süreçte alanında uzman mentor ve danışmanlar da proje sahibine destek olur.

Kurum İçi Girişimcilik

Şirketlerin girişimci ruha sahip çalışanları fark etmesi ve onları değerlendirmesi başarısını artırır. Girişimciliğin yönetimi için olmazsa olmaz faktörlerin bu süreçte bulunması gerekir. Kurum içi girişimcilik (iç girişimcilik) şirketin çalışanlarının fikirlerini meydana alması ile oluşur.

Çalışanlar özgürce fikir ve düşüncelerini belirtir, şirket mali potansiyeli olan fikirleri ürün olarak sunar. Hem şirketin hem de çalışanın kazandığı avantajlı bir durumdur. Girişimci çalışan kaynak aramakla, şirket fikir aramakla uğraşmaz ve ortak bir ürün ortaya konur. Üstelik ortaya konan yeni ürünün yaygınlaştırılması konusunda şirketin prestiji, değer ve hız artışı sağlar.

Disiplin

Bir işin başarılı olabilmesi için çalışmak kadar disiplin de önemlidir. Çalışmanın ne kadar verimli olduğu, düzenlilik için disiplin sağlanması gerekir. Disiplinli insanlar ayrıca diğerlerinin gözünde güvenilir görünmeye daha yatkındır. Kişinin işi zamanında teslim etmesi, elinden geleni yapması konularında güven verir.

Bir fikre sahip olanların girişimciliğe adım atmadan önce kendi öz disiplinini sağlaması gerekir. Çünkü sürecin devamında çalışanları yöneterek onların üzerinde disiplin sağlanması zorunluluğu doğar. Yönetecekleri çalışanlara her daim örnek olmaları gerektiği unutulmamalıdır.

Sonuç ve Süreç Psikolojisi

Bir girişime adım atıldığı zaman sanki bütün her şey ters gidiyormuş ya da bir türlü istenilen seviyeye varılmıyormuş gibi gelebilir. Sonuca odaklanmak ve sürecin gerçeklerinden uzaklaşmak birçok girişimcinin düştüğü hatalardan biridir. Oysa ki çalışmaya devam edilen her gün bir öncekinden daha ileriye gidilir. Hızlı aksiyon almak için acele etmek hataları doğurabilir. En sağlıklı sistem belirlenen plan üzerinden gitmek ve sürecin getirdiklerini tahlil ederek ilerlemektir."

Bir fikir sahibi olmanın, olaylara bütünsel bakmanın, fikirlerini yüksek sesle anlatmanın, beyin fırtınası yapmanın ve tüm bunların sonucunda aksiyon almanın önemini Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Müdürlüğümüzden Açık Bankacılık Yöneticimiz Elif Elmas ve Lonca Girişimcilik Merkezi Koordinatörü Faruk Yücegög ile konuştuk.

Siz de İyi Ki Anlattın podcast serimizi YoutubeSpotify ve diğer platformlardan dinleyebilirsiniz.

Girişimcilik Hakkında Detaylı Okuma:

https://www.kariyer.net/pozisyonlar/girisimci/nedir

https://acikders.ankara.edu.tr/mod/resource/view.php?id=127048

Girişimciliği Etkileyen Psikolojik Süreçler Hakkında Detaylı Okuma:

https://www.researchgate.net/publication/288671456_GIRISIMCILIK_EGILIMINI_ETKILEYEN_PSIKOLOJIK_FAKTORLERIN_YAPISAL_ESITLIK_MODELLEMESI_ILE_BELIRLENMESI

Öne Çıkan Yazılar

Ekip İş Dünyası Ekip Performansını Arttırmak İçin Etkili Aktiviteler
Ekipçe yapılan aktiviteler motivasyon ve performans düşüklüğü gibi durumlarda çeşitli yararlar sağlar.
İş Dünyası 16 Haziran 2023 5 dk.
toplanti İş Dünyası Toplantılarınızı En Verimli Hale Getirin
Etkili bir toplantı için bu yazımızdaki verim artırıcı önerileri dikkate alabilirsiniz.
İş Dünyası 16 Haziran 2023 4 dk.
Pomodoro İş Dünyası Pomodoro Tekniği ile Zamanınızı Yönetin!
Pomodoro tekniği, 25 dakikalık çalışma süreçlerinin ardından 5 dakika mola vermeye dayanıyor.
İş Dünyası 16 Haziran 2023 4 dk.