İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Ekip Performansını Arttırmak için Etkili Aktiviteler

Ekipçe yapılan aktiviteler motivasyon ve performans düşüklüğü gibi durumlarda çeşitli yararlar sağlar.

Yöneticiler, her şey olağan seyrinde ilerlerken çalışanlarının motivasyonlarının ve buna bağlı olarak da performanslarının düştüğünü gözlemleyebilir. Kısa sürede çözülmesi gereken bu sorun, uzun vadede çok daha ciddi problemlere yol açabilir. İyi bir lider, bir sorunu erkenden anlayıp zamanında müdahale etmelidir. Bu süreci çok az hasarla ve hatta krizi fırsata çevirerek atlatabilmek için uygulanabilecek bazı yöntemler bulunur. En ideal yöntemlerden bir tanesi de ekip olarak gerçekleştirilecek çeşitli aktivitelerdir. 

Ekip Aktiviteleri Düzenlemek Performansı ve Motivasyonu Nasıl Etkiler?

Çok sayıda faydası olduğu gözlemlendiği için iş dünyasında uygulanagelen ekip çalışması, motivasyon ve performans düşüklüğü gibi durumlarda ekipçe yapılan aktivitelerle çeşitli yararlar sağlar. Çalışanlar üzerinde birlik olma, birlikte bir şeylerin üstesinden gelme ve güzel anları paylaşma gibi olumlu duygular uyandıran bu aktiviteler, çalışanların şirkete ve işlere bağlanmasını kolaylaştırır. 
Yönetici tarafından organize edilen ve tüm ekibin katıldığı farklı aktiviteler sayesinde kısa sürede çalışanların moral ve motivasyonunda artış gözlemlenir. Ayrıca aktiviteler sırasında çalışanlar birbirini çok daha iyi tanımaya başladığı için iş yaşamındaki ekip ruhunun desteklenmesi de sağlanır. Stresi ve moral düşüklüğünü de büyük oranda ortadan kaldıran bu tip etkinliklerle kısa vadede performansın artmaya başladığı görülebilir. 

Performans Artıran Aktivitelerin Avantajları Nelerdir?

Performans artıran aktiviteler çalışanların yöneticilerine olan güvenlerini tazeler. Bu doğrultuda önemsendiklerini ve fark edildiklerini anlayan çalışanlar, yöneticilerinin onlara daima yardımcı olacağından emin olurlar. Aynı zamanda düzenlenen çeşitli etkinlikler sayesinde kurum kültürü de gelişir ve çalışanlar arasında giderek daha fazla içselleştirilir. Performans artıran aktiviteler sayesinde morali yükselen çalışanlar, çok daha istekli bir şekilde çalışmaya başlarlarsa bu elbette şirkete kaliteli iş, verimlilik ve çalışan bağlılığı olarak geri dönecektir. 

Performans Arttıran Aktivitelerle Çalışanların İş ve Sosyal Hayatı Nasıl Etkilenir?

Çalışanlarda zaman içerisinde şirketten, yaptıkları işten ve çalışma arkadaşlarından kaynaklı olarak mutsuzluk ve motivasyon düşüklüğü gözlemleniyorsa performans arttıran aktivitelerle bu sürece bir son vermek gerekebilir. Çalışanın sosyal yaşamı ve iş yaşamı arasında daima bir denge olmalıdır. Birindeki bir aksaklık, diğerine de olumsuz şekilde etki edebilir. Bu nedenle çalışanın gün sonunda iş yerinden ayrılırken memnun olması, dışarıdaki sosyal hayatına da olumlu etki eder. Benzer şekilde ailesine, çevresine ve hobilerine vakit ayırabilen çalışanlar, iş yerinde çok daha motive bir şekilde çalışabilir. Bu bağlamda performans arttırmaya yönelik ekip aktivitelerinin çok fazla katkısı olur. Ayrıca kişinin sosyal yaşamına destek olmak için ona mesai sonunda stressiz bolca vakit sağlamanın yanı sıra ailesiyle birlikte katılabileceği etkinlikler düzenlemenin de etkisi olacaktır. 

Outdoor ve Indoor Aktivite Örnekleri

  • Oyunlar
Şirkette mesai saatleri içerisinde gerçekleştirilebilecek aktivitelerin başında oyunlar gelir. Özellikle gün içerisinde yoğun stres altında çalışan ekiplere böyle bir nefes alma olanağı tanımak, işe döndüklerinde çok daha motive şekilde çalışmaları konusunda yardımcı olur. Bu yöntem kapsamında, ekip üyelerinin birbirini daha iyi tanıyacağı ya da birlikte bir şey inşa etmelerini sağlayan çeşitli oyunlar düzenlenebilir. 
  • Turnuvalar
Ekiplerin zaman zaman dışarıda bir araya gelmesi de çok doğru bir tercihtir. Bunun için bir restorana gidip yemek yemek yerine tüm ekibin seveceği bir aktiviteyi (örneğin; futbol, basketbol, masa tenisi, satranç, bowling) turnuva olarak gerçekleştirmek çok daha samimi ve keyifli bir ortam sunar. Ofis dışında da güzel anlarda bir araya gelebilen ekip üyeleri, performans düşüklüğü gibi konularda da birbirlerine destek olmaya başlayabilir.
  • Piknikler
Çalışanların outdoor aktivitelerde yalnızca ekip olarak bir araya gelmesi yeterli olmayabilir. Özellikle çalışanların ailelerinin de dahil edildiği piknik organizasyonları; çalışanları şirkete daha fazla bağlayarak performansın artmasına yardımcı olur. 
  • Eğitimler
Şirketin çalışanlarına çeşitli eğitimler sağlaması, onlara verdiği değeri açık bir şekilde ifade eder. Üstelik eğitimlere ekip olarak katılmak, iş performansına oldukça ciddi anlamda katkıda bulunur.
  • Keyifli Molalar
Şirket içerisinde çok yoğun çalışılan dönemlerde çalışanların bunalmasından kaynaklı olarak performans düşüşleri gözlemlenebilir. Bu süreçte çalışanlara baskı yaparak verim almaya çalışmak yerine onlara nefes alabilecek küçük ve keyifli molalar verdirmek çok daha doğru bir yöntem olacaktır. Örneğin; ekip olarak bir kısa film izlemek, biraz müzik dinlemek ya da birlikte kahve içmek motivasyon sağlamak konusunda epey etkilidir.