Memur Tayin Hakları Nelerdir?

Memur Tayin Hakları Nelerdir?

Geri Dön
08 Ağustos 2024 4 dk.
A +

Hem hizmetlerin daha etkili olması hem de çalışanların memnuniyeti için memur tayin hakkı büyük öneme sahiptir. Memurlar, gerekli şartları yerine getirdikleri takdirde il içerisinde ya da il dışında yer değiştirebilir. Bu tayinler, isteğe bağlı tayin ve mazeret tayini şeklinde birbirinden ayrılır. Peki, memurlar tayin hakkını nasıl kullanabilir? Memur tayin hakları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler için içeriğin devamına mutlaka göz atın!

Memurların Tayin Yolları Nelerdir?

Memurlar, gerek isteğe bağlı gerekse de mazeretlerini bildirerek yer değiştirme yapabilirler. İsteğe bağlı tayinler için yer değiştirme süreci hem il içi hem de il dışı şeklinde ayrı ayrı gerçekleştirilir. Mazeret tayininde ise memur, il içi ve il dışına tercihler yapabilir. Memurların tayin yollarına ilişkin detaylı bilgiler ise şu şekilde:

İsteğe Bağlı Yer Değiştirmeler

İsteğe bağlı yer değiştirme, özellikle herhangi bir mazereti olmadan, yalnızca zorunlu çalışma yükümlülüklerini yerine getirmiş memurların tercih ettiği bir tayin yöntemidir. Bunun için memurun çalıştığı bakanlık ya da kurumca tercih süreci başlatılır. Çoğu kurum, il içi ve il dışı isteğe bağlı yer değiştirmeleri ayrı ayrı yapar. Bulunduğu ilde yer değiştirmek isteyenler il içi tayinlere başvurur. Bulunduğu şehirden başka bir şehre gitmek isteyenler ise il dışı yer değiştirme kapsamında başvurusunu yapar.
Memurların isteğe bağlı yer değiştirmelere başvurabilmesi için bulunduğu yerdeki zorunlu çalışma süresini tamamlamış olması gerekir. Örneğin, Milli Eğitim Bakanlığı’nda hizmet bölge ve alanlarına göre değişmek kaydıyla ortalama olarak görev süresi 4 yıldır. Her kurumun bu kapsamda farklı prosedürleri olduğundan memurun mutlaka ilgili yönetmelikleri okuması gereklidir.

Öğrenim Nedeniyle Tayin

Öğrenim nedeniyle tayin, memurun yeni bir lisans, yüksek lisans ya da doktora eğitimi alması durumunda başvurabileceği tayin yoludur. Eğer memur bulunduğu ilin farklı bir ilçesinde ya da bulunduğu ilden başka bir ilde eğitim alıyorsa öğrenim nedeniyle tayine başvurabilir. Bu tayin hakkını her kurumun vermediğini de belirtmek gerek. Bazı bakanlıkların yönetmeliklerinde öğrenim nedeniyle tayine ilişkin bir bilgi yoktur. Sağlık Bakanlığı ise öğrenim süresiyle sınırlı olmak kaydıyla memurun eğitim aldığı şehre görevlendirmesini yapabilir.
Burada Milli Eğitim Bakanlığı’nın da farklı bi uygulaması var. Milli Eğitim Bakanlığı, memura öğrenim nedeniyle tayin hakkı vermese de öğretmenlerin derslerinin olduğu bir günü boş bırakma hakkı tanır. Yani öğretmenlerin çalıştıkları okuldaki ders programı, eğitimlerine göre şekillendirilebilir.

Mazeret Tayinleri

Memurlar, aile birliklerinin sağlanması, sağlık problemleri, güvenlik endişesi gibi durumlar nedeniyle mazeret tayinine başvurabilir. Mazeret tayininin şartları isteğe bağlı yer değiştirmelere göre daha esnektir. Bu sayede mazereti olan memurun mağdur olmasının önüne geçilir. Memurların mazeret tayinleri şunlardır:

  • Aile Birliği: Eş durumu olarak da bilinen aile birliği mazereti, memurun eşinin başka bir şehirde çalışması durumunda sağlanan tayin türüdür. Memurun eşinin kadrolu ya da sözleşmeli memur olmasına veya özel kuruluşlarda sigortalı çalışmasına göre aile birliği mazereti farklı şekillerde uygulanır.
  • Sağlık Durumu: Memurun kendisinin, annesinin, babasının, eşinin ya da çocuğunun bir hastalığının olması durumunda bu tayine başvurulabilir. Burada dikkat edilmesi gereken ise sağlık kurulu raporunun olmasıdır. Eğer memurun çalıştığı yerde hastalığın tedavisi mümkün değilse sağlık durumu tayininden faydalanmak mümkündür.
  • Can Güvenliği: Memurun kendisinin ya da ailesinin, bulunduğu yerde güvenliğinden endişe ediliyorsa ve bu durum idare makamlarınca onaylanmışsa can güvenliği mazeretine başvurulabilir.

Memurlar bu tayin haklarına ek olarak boşanma nedeniyle ya da hizmet gereği üzerine de tayin hakkına başvurabilirler.

Memurlar Ne Zaman Tayin İsteyebilir?

Memurların tayin isteyebilmesi için bulunduğu yerdeki zorunlu çalışma süresini tamamlaması gerekir. Sözleşmeli personeller için kadroya geçiş bu aşamada şarttır. Kadroya geçtikten sonra ise +1 yıllık çalışma süresini tamamlaması zaruridir. Yani, 3+1 yıl çalışma, tayin hakkı elde edebilmek için şarttır. Mazeret tayinlerinde ise kadroya geçişin tamamlanması yeterlidir. Can güvenliği ve sağlık mazeretlerinde ise kuruma göre değişmek kaydıyla çalışma süresinin tamamlanması beklenmeyebilir.
 

Öne Çıkan Yazılar

Ekip İş Dünyası Ekip Performansını Arttırmak İçin Etkili Aktiviteler
Ekipçe yapılan aktiviteler motivasyon ve performans düşüklüğü gibi durumlarda çeşitli yararlar sağlar.
İş Dünyası 16 Haziran 2023 5 dk.
toplanti İş Dünyası Toplantılarınızı En Verimli Hale Getirin
Etkili bir toplantı için bu yazımızdaki verim artırıcı önerileri dikkate alabilirsiniz.
İş Dünyası 16 Haziran 2023 4 dk.
Pomodoro İş Dünyası Pomodoro Tekniği ile Zamanınızı Yönetin!
Pomodoro tekniği, 25 dakikalık çalışma süreçlerinin ardından 5 dakika mola vermeye dayanıyor.
İş Dünyası 16 Haziran 2023 4 dk.