İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Bu yazımızda evden çalışan ebeveynlerin uygulayabileceği püf noktalardan bahsettik.

Hayatımızı ciddi bir değişime uğratan koronavirüs salgını ile birlikten iş, eğitim ve sosyal yaşamda birçok yenilik yaşamımıza entegre oluyor. ‘Yeni normal’ adıyla anılan bu gerçek, temasın minimum olduğu ve tüm işlerimizi evden halletmeye çalıştığımız bir dönemi temsil ediyor. Özellikle kurumsal işlerde çalışanlar, uzun süreli bir eve kapanma süreci yaşıyor. Salgının getirdiği tüm bu yeni normal gereklilikleri, çocukları olan profesyoneller için biraz daha yorucu olabiliyor.  Siz de evden çalışıyorsanız ve ufak bir çocuğuz varsa merak ettiğiniz püf noktaları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Eskiden Yaptığınız Aktiviteleri Yeni Yollarla Yapın

Salgın döneminde çocuklar da ebeveynler gibi sosyalleşecek alan ve zaman bulmak konusunda sıkıntı yaşıyor. Sosyalleşme sorununu aşabilmek için onlara yeni aktivite ve alışkanlıklar bulmak gerekiyor. Bazı yeni aktiviteler sayesinde ebeveynler çalışma koşullarının devamı için daha geniş zamanlar bulabiliyor. Salgın öncesinde sosyalleşme türleri farklı olan çocuklar, artık daha farklı araçlara yönlendiriliyor.
Örneğin internetin artık hayatımızda daha çok bulunmasıyla çocuklara sanal oyun buluşturmaları gerçekleştiriliyor. Çocuğunuzun arkadaşlarıyla sosyalleşebileceği ortamlar, hem sizin daha rahat işe odaklanmanıza hem de çocuğunuzun arkadaşlarıyla eğlenceli vakit geçirmesine olanak tanıyor. Üstelik bu oyunların kompleks yapıda olmaları da gerekmiyor. Çocuklar görüntülü konferans uygulamaları ve platformlarda buluşarak kitap okuyor, boyama yapıyor veya sohbet edebiliyorlar.
Çocuğunuzun arkadaşlarının ebeveyn grupları veya çocuklu arkadaşlarınız ile ortak aktivite kararlaştırarak eğitim saatleri dışında da onun sosyalleşmesini sağlayabilirsiniz. Yahut film, dizi izleyerek veya çocukla ortak bir spor programı seyrederek de keyifli vakitler geçirebilirsiniz.

Salgın Öncesi Rutinlere Geri Dönün

Eski düzenin devamı, sizin için olduğu kadar çocuğunuz için de oldukça önemli. Salgın öncesindeki ev düzeni işleyişine sadık kalmak, ebeveynler için önemli bir rehber görevi görüyor. Sabah tüm aile uyandıktan sonra kahvaltı hazırlayarak beraber masaya oturma, mesai sonrasında yemek düzeni ve beraber vakit geçirme bu süreçte önemli bir rol oynuyor.
Yeni normale ayak uydurmaya başladığımız bugünlerde kahvaltıyı beraber etme gibi rutinlerin devam etmesi gerekiyor. Örnek olarak, sabah uyandıktan sonra salgın öncesinde 7:30’da aile kahvaltı ediyorsa, rutinin evden çalışma sürecinde de aynı kalması gerekiyor. Rutinleri devam ettirme, değişikliğe ayak uydururken önemli bir temel oluyor.
Rutinlerin tüm aile fertlerince devam ettirilmesi, hem psikolojik olarak aileye yarar sağlıyor hem de değişen çalışma şartlarına sizin ve çocuğunuzun daha kolay uyum sağlamasına olanak tanıyor. Salgın öncesi rutinler tekrar sağlanınca sıradaki hedef, detaylı planlar oluşturarak zamanın daha efektif kullanılmasına kalıyor.

Detaylı ve İnce Planlarla Günü İşlere Bölün

Salgın şartlarında eski rutinlerinize ek olarak yapılması gereken yeni görevler de ekleniyor. Bu yeni sorumluluk ve görevler evi toplama, temizleme, çocukla ilgilenme ve yemek hazırlama gibi durumları içeriyor. Tüm bu sorumlulukları çocuğunuz ve kendiniz için daha sağlıklı hale getirmek, detaylı bir şekilde geliştirilmiş planları uygulamaya geçirmeyi gerektiriyor.
Planlamanızı oluştururken bazı basit soruların cevabını vermeye çalışabilirsiniz. Bu sorulardan bazıları:
  • Sıradaki öğünde ne yiyeceğiz?
  • Çocukların programları neler ve onlara nasıl ayak uydurmalıyım?
  • Kritik bir iş görüşmem olduğunda evdeki sorumluluklarımı idare etmesi gerekecek kişi ne zaman gelmeli?
  • Ev işlerimi (çamaşır, bulaşık, yemek) ne zaman yapmalıyım?
Bu soruların cevabını takviminize işaretleyerek daha planlı ve sağlam bir ev yaşamına sahip olabilirsiniz. Soruların cevaplarına göre ebeveynler olarak vardiya değişikliği ile birbirinize yardım etmeniz çok daha sağlıklı bir seçenek!