İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Size Uygun Yatırım Araçlarını Nasıl Belirlersiniz?

Yatırım, birikimlerin değer kazanması amacıyla kullanılması ve fayda beklentisiyle bir varlığa fon ayrılmasıdır.

Yatırım aracına yönlendirilmeyen para zaman içinde değer kaybeder. Bu sebeple birikimleri yatırıma yönlendirerek değerlendirmek gerekir. Yatırımlar, bireysel yatırımlar olabileceği gibi işletmeye yönelik yatırımlar olarak da sınıflandırılabilir.

Yatırım Araçları Nelerdir?

Farklı yatırım araçları içinde risk ve getiri dengesine dikkat edilmesi gerekir. Yatırım seçeneklerinin kâr getirileri de birbirinden farklıdır.  Finansal başarıya ulaşmak için farklı yatırım araçlarının nasıl çalıştığını anlamak kritik öneme sahiptir. Cari hesaplar, katılma hesapları, altın, döviz, hisse senedi, tahvil, bono, yatırım fonları başlıca yatırım araçlarındandır. 

Size Uygun Yatırım Araçlarını Nasıl Belirlersiniz?

Bir yatırım yapmadan önce hedefleri doğru belirlemek gerekir. Birikim yaparken planlanan hedeflerin yatırım için de belirlenmesi gerekir. Rahat bir emeklilik, kariyer planlaması, çocuklar için iyi bir eğitim gibi farklı hedefler kapsamında nasıl tasarruf ve birikim yapılması gerekiyorsa yatırımda da hedeflerle hareket edilmelidir. Bu kapsamda yatırım yapma sebebi ve sonucunda ulaşmak istenilen nokta belirlenmelidir. Bir yatırım fonunun neye yatırım yaptığını anlamak, piyasaları sıklıkla takip etmek, ücret, komisyon ve diğer giderleri belirlemek, kısa, orta ve uzun vadeli seçenekleri incelemek yatırım yapmadan önce dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken hususlardandır. 

Riskli ürünlere yönelmeden önce para kaybetme olasılığının da bilinmesi gerekir. Para kaybını minimize etmek üzere uzman danışmanlara da danışılarak risk çeşitlendirmesi yapılmalıdır. Portföyün karşılaştığı riskler yatırım çeşitlendirmesi ile minimuma indirilebilir. Çeşitlendirme, mümkün olduğunca aynı anda aynı yöne hareket etme eğiliminde olmayan yatırım araçlarının birleştirilmesi ile sağlanır. Yatırım araçlarının bir kısmı kısa dönemde getiri sağlarken, bir kısmı bu dönemde kâr elde ettirmez ancak gelecekte değer artışı sağlayabilir. Yatırım araçlarında hisse senedine örnek verirsek tek bir sektöre bağlı olarak tercih edeceğiniz hisse senetleri değer kazancınız aynı yönde etkilenir. Ancak farklı sektörlerden tercih edilmesi durumunda pozitif bir çeşitlendirme negatif yönlü bir seçeneği dengeleyecektir. Risk çeşitlendirmesi, risk toleransı, yatırımların reel getirisi ve uzun vadeye dikkat edilerek yatırım tercihinde bulunulmalıdır. 

Yatırım Nasıl Yapılır?

Bütçe dağılımında aylık gelirin belli bir kısmını birikime ayırırken bu miktarın yatırım aracında değerlenmesi gerekir. Sıkı bir bütçeye sahip olunması durumlarında dahi maaş gelirinden ayrılacak bir miktar uzun vadeli bir emeklilik fonunda değerlendirilebilir. Ancak yatırım yapmak üzere borçlanılmamalıdır. Mevcut durumda kredili ürünlere ilişkin bir borçlanma durumu varsa yatırım yapmadan önce finansal anlamda korunmak üzere borçların ödenmesinin ardından birikim yapılmalıdır. 

Yatırımlar kısa, orta ve uzun vadeli olabilir. Kısa vadeli olan yatırımlar günlük, haftalık ya da aylık getirili işlemler arasından tercih edilirken, orta vadeli yatırımlar ortalama bir yıl, uzun vadeli yatırımlar ise 5-10 yıl süren emeklilik fonları gibi çok daha uzun vadeyi kapsar. Uzun vadeli yatırım için ise Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil olarak emeklilik dönemi için yatırım yapılabilir. Yatırım yaparken güvenilir bir uzmana da danışmak ve salt bireysel karar vermemek gerekir. Kazanç beklentisiyle tam olarak anlaşılmayan, karmaşık yatırım araçlarını tercih etmek zarar getirebilir. 

Döviz, kıymetli maden, vadeli (forward) gibi hazine ürünlerine ilişkin alım satım işlemlerinizi Kuveyt Türk hizmet ayrıcalığından faydalanarak yapabilirsiniz. Kuveyt Türk, hazine ürünlerinin yanı sıra sermaye piyasası ürünleri de sunar. Kuveyt Türk'te hesap açarak hisse senedi, kira sertifikası ve yatırım fonlarına ilişkin işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Kuveyt Türk Mobil, İnternet Şube ve size en yakın şubelerinden, avantajlı hazine veya sermaye piyasası yatırım ürünlerini tercih ederek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.