İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

İnternet üzerinden yaptığınız alışverişlerin güvenliğini sağlamak için kullanılan 3D Güvenlik Sistemi'ni birlikte inceleyelim.

Mağaza mağaza dolaşmak yerine, evinizin konforunda kahvenizi yudumlarken online alışveriş yapma imkânı size kolaylık sağlıyor. Ancak ne yazık ki bu konfor, gerekli önlemler alınmadığı takdirde çeşitli tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Bu önlemlerin başında ise bilgi güvenliğinin sağlanması geliyor. Çünkü online alışverişin her ne kadar pek çok avantajı olsa da güvenlik açığı bulunan sitelerden alışveriş yapmak oldukça tehlikeli durumlara sebep olabiliyor.

Peki, internet üzerinden alışveriş yaparken bilgi güvenliği nasıl sağlanır? İnternet ortamında güvenle alışveriş yapmanın yolu, 3D güvenlik sisteminden geçer.

3D Güvenlik Nedir?

3D güvenlik ya da 3D secure, en genel tanımı ile, internet üzerinden yapılan alışverişler için güvenli ödeme ortamı oluşturan üç boyutlu bir sistem olarak ifade edilir.

İnternet üzerinden alışveriş yaptığınız sırada, ödeme aşamasına geçtiğinizde karşınıza çıkan ekran, cep telefonunuza bir kod gönderildiğini söyler. Ödeme işlemini tamamlayabilmek için, cep telefonunuza mesaj olarak gelen bu kodu girmeniz gerekir. Bu işlem sayesinde alışverişi yapan kişinin gerçekten siz olduğunu kanıtlamış olursunuz. İşte bu işlem, 3D secure sayesinde mümkün olur.

Online alışverişe olan ilginin artması ile birlikte, 3D güvenlik sistemine duyulan ihtiyaç ve önem de artmış durumdadır. Online alışverişinizi tamamlarken 3D güvenlik sisteminden yararlanmak, kredi kartı ya da kart bilgilerinizi güvende tutmanıza olanak sağlar.

3D Güvenlik Neden Önemlidir?

3D güvenlik sisteminin en büyük önemi, sanal ortamda dolandırıcılık riskinin önüne geçmenizi sağlamasıdır. İnternetten alışveriş yaparken bilgilerinizi verdiğiniz ortamların son derece güvenilir olması gerekir. 3D güvenlik sistemi, hem sizin güvenle online alışveriş yapmanıza imkân tanır hem de bilgileriniz dolandırıcıların eline geçmiş olsa bile online alışveriş yapmalarını engellemiş olur.

3D güvenlik sistemi sadece sizin kartınız için değil, sizin kartınıza bağlı olan ek kartlar ve sanal kartlar için de geçerlidir. Bu sayede eşinize, çocuğunuza ya da bir yakınınıza verdiğiniz kartınızdan onay vermediğiniz alışverişlerin yapılmasının önüne geçmiş olursunuz.

3D Güvenlik Nerelerde Kullanılır?

Online alışveriş siteleri, alt yapılarında 3D güvenlik sistemini kullanarak tüketicilere daha güvenlik bir alışveriş ortamı sağlarlar. Tüketiciler de, alt yapılarında bu sistemi kullanan sitelere daha çok güven duyarlar ve alışverişlerini bu gibi yerlerden yapmayı tercih ederler.

3D güvenlik sisteminin kullanımı son derece kolaydır. Alışverişinizin ödeme aşamasına geçtiğinizde, finans kuruluşunuza belirtmiş olduğunuz cep telefonunuza bir kod gönderilir. Bu kod, belirtilen süre içinde tek seferlik kullanılmak üzere telefonunuza gönderilmiştir. SMS olarak cep telefonunuza gelen bu kodu, alışveriş yaptığınız sayfadaki belirtilen alana girmeniz durumunda 3D güvenlik sistemini kullanarak alışverişinizi tamamlamış olursunuz. Böylece güvenli ve hızlı bir şekilde alışverişinizin ödemesini tamamlama imkanına sahip olabilirsiniz.

Ancak 3D güvenlik sistemini kullanıp kullanmamak tamamen sizin tercihinize bağlıdır. Bazı kullanıcılar, ödeme aşamasını yavaşlattığını düşünerek, alışveriş yapmaktan vazgeçtiklerini ifade etmektedirler. Her ne kadar güvenlik açısından 3D güvenlik sisteminin her zaman kullanılması tavsiye ediliyor olsa da, kullanmayı tercih etmemeniz durumunda finans kuruluşunuzu arayarak bu özelliği kullanmak istemediğinizi belirtebilirsiniz.

Online alışveriş siteleri de ödeme aşamasına geldiğinizde, “3D Secure kullan” yazılı bir pencere açarak, bu sistemi kullanmak isterseniz onay vermenizi isterler. Bu yazının yanındaki kutucuğu tıklayarak ödemenize 3D secure kullanarak devam edebilirsiniz. Onay vermeden ilerlemeniz durumunda bu güvenlik sistemini kullanmadan alışverişinizi yapmış olursunuz.

Siz de güvenle internet ortamında alışveriş yapmak istiyorsanız, Kuveyt Türk kredi ve banka kartları ile 3D güvenlik sistemi sayesinde gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz.