Yüksek Lisans Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yüksek Lisans Başvurusu Nasıl Yapılır?

Geri Dön
12 Temmuz 2024 5 dk.
A +

Kariyerinizi ilerletmek, alanınızda derinlemesine bilgilerle uzmanlık kazanmak istiyorsanız lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ile devam etmeniz sizin için güzel bir başlangıç olabilir diyebiliriz.   

Yüksek lisans ile akademik hedeflerinize ulaşmanız için önemli bir adım atmış olursunuz. Aynı zamanda girmek istediğiniz işlerde daha fazla öne çıkabilirsiniz. Yüksek lisans, bireylere hem mesleki anlamda hem de akademi alanında büyük kazanımlar sağlar. Peki, yüksek lisans başvuru işlemi nasıl yapılır? Yüksek lisans başvuru sürecine dair merak ettiğiniz tüm bilgileri içeriğin devamında öğrenebilirsiniz.

Yüksek Lisans Yapmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Yüksek lisans yapmak için adayların bazı şartları mutlaka yerine getirmeleri gereklidir. Bunun ilk ve en önemli şartı ise lisans diploması almış olmaktır. Diğer bir ifadeyle, yüksek lisans yapmak isteyen adayın 4 yıllık üniversite eğitimini tamamlamış olması gerekir. Akademik eğitim sürecinizi bir adım öteye taşımak için yerine getireceğiniz diğer şartlar şunlardır:

  • İngilizce eğitim veren programlar için YDV veya YÖKDİL’den geçerli puanı almak
  • Geçerli ALES puanı almak
  • Bazı üniversitelere başvuru için referans mektubu
  • Talep eden üniversiteler için niyet mektubu

Bunlara ek olarak bazı yüksek lisans programlarının özel yetenek sınavları ve mülakatlar düzenleyebileceğini de unutmamalısınız.

Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisansın Farkı Nedir?

Yüksek lisans programları, “tezli yüksek lisans” ve “tezsiz yüksek lisans” olmak üzere ikiye ayrılır. Buradaki ayrımın nedeni, eğitim sürecinin sonundaki değerlendirme aşamasıdır. Tezli yüksek lisans programlarında öğrencilerden belirledikleri bir tez konusu üzerine bilimsel araştırma yapmaları istenir. Özellikle akademik kariyer hedefleyen, araştırmacı olmak isteyen öğrenciler için tezli yüksek lisans çok daha önemlidir. Tezli programlar doktora ve diğer ileri düzey eğitim ve araştırma süreçlerinin temelini oluşturur.

Tezsiz yüksek lisans programları çoğunlukla uygulamalı bilgiler ve mesleki beceriler üzerine odaklıdır. Öğrencilerin daha fazla ders çalışmasını ve alanlarıyla ilgili projelere daha fazla zaman ayırmasını sağlayan tezsiz yüksek lisans programlarında kapsamlı tez araştırma süreci olmadığından pratikteki bilgilere daha fazla vakit ayrılabilir.

Yüksek Lisans Başvuruları Hangi Dönemlerde Açılır?

Eğitimini yüksek lisans ile devam ettirmek isteyen öğrenciler için üniversiteler tarafından başvurular açılır. Başvurularınn açılma dönemleri genel olarak çoğu üniversitede aynıdır ancak tarihler farklılık gösterebilir. Güz ve bahar dönemlerinde açılan yüksek lisans başvurularına, lisans programlarından mezun olan ve gerekli şartları sağlayan tüm öğrenciler başvurabilir.
Güz döneminde açılan başvurulara müracaatlar genel olarak yaz ayları içerisinde yapılır. Bu dönemdeki başvurular bahar dönemine göre daha kapsamlıdır. Başvuru yapılabilecek program sayısı daha fazladır ve özellikle tezli yüksek lisans programlarına kabuller bu dönemde daha yoğundur. Bahar dönemi başvuruları ise her yılın ocak-şubat aylarında gerçekleştirilir. Bahar döneminde açılan bölümler, güz dönemine göre daha kısıtlı olabilir.

Yüksek Lisans Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yüksek lisans başvurusu için ilk olarak ilgilendiğiniz üniversitelerin akademik takvimlerini incelemelisiniz. Böylelikle başvuru dönemlerinin hangi tarih aralıklarında olduğunu öğrenebilirsiniz. Başvuru dönemi içerisinde üniversitenin sistemi üzerinden ön başvurunuzu iletebilirsiniz. Bu işlemin ardından bazı üniversiteler adayları mülakata davet ederler. Mülakata çağrılan adayların listesi üniversitenin internet sitesi üzerinden yayınlanır.

Mülakatın ardından veya başvurular tamamlandığında üniversite, ilk önce asil olarak kazanan adayları ve yedekleri duyurur. Bu işlemden sonra kayıt süreci başlar. Kayıt süreci bittiğinde boş kalan kontenjanlar için sırasıyla yedeklerden seçimler yapılır. Kayıt işlemleri için öğrencilerin üniversiteye teslim etmesi gereken evraklar vardır. Bu evraklar da üniversite tarafından kayıt dönemi öncesinde duyurulur.

Başvuru için Gereken Belgeler Nasıl Temin Edilir?

Başvurularınızı yapıp üniversiteye yerleştikten sonra gerekli evraklarla birlikte üniversitenin kayıt birimine gitmeniz gerek. Üniversitelerin genel olarak talep ettikleri belgeler şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı
  • Lisans diploması
  • Yabancı dil isteyen üniversitelerde YDS ya da YÖKDİL puanı
  • Tezli yüksek lisans programları ve bazı tezsiz programlar için ALES puanı
  • Erkek adaylar için askerlik durum belgesi
  • Adli sicil kaydı
  • Referans mektubu
  • Niyet mektubu
  • Son 6 ay içinde çekilmiş fotoğraf

Kayıt olacağınız üniversitenin isteyebileceği bu belgelerin bazılarını lisans eğitimi aldığınız üniversiteden, bazılarını da e-Devlet üzerinden temin edebilirsiniz. Sınav puanlarını ise ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden kolayca alabilirsiniz. Yüksek lisans eğitimi, kişinin kendini geliştirmesinin ve mesleki hayatını daha iyi seviyelere taşımasının en önemli yollarındandır. Siz de eğitiminiz süresince gereken tüm ihtiyaçlarınız için Kuveyt Türk’ü tercih edebilir, eğitim finansmanı ürünleriyle başarınızı daha ileriye taşıyabilirsiniz.
 

Öne Çıkan Yazılar

b Yaşam Size Uygun Bisikleti Nasıl Seçebilirsiniz?
Bisiklet çeşitleri, kullanım amacına göre farklılık gösterirken, doğru modelin seçimi büyük önem taşır. Bisikletlerin çeşitleri ve seçim kriterleri hakkında detaylı bilgi almak için blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Yaşam 20 Kasım 2024 5 dk.
ksm Yaşam Kasım Ayı Ara Tatilinde Gidilebilecek Rotalar
Kasım ara tatilinde yoğun ders temposuna ara veren çocuklarınızla ailece keyifli bir tatil yapmaya ne dersiniz? Ara tatilde gezebileceğiniz birbirinden güzel rota önerileri için blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Yaşam 25 Ekim 2024 5 dk.
küçük değişiklikler Yaşam Küçük Değişikliklerle Hayat Kalitenizi Artırın
Hayat kalitenizi artırmak için yapabileceğiniz pratik ve kolay önerileri sizin için derledik.
Yaşam 16 Ekim 2024 5 dk.