Vücudumuz Toksinlerden Nasıl Arınır?

Vücudumuz Toksinlerden Nasıl Arınır?

Geri Dön
07 Temmuz 2023 5 dk.
A +

Zamanla vücutta biriken ve sağlık için tehdit oluşturabilen toksinlerden kurtulmak için gerekenleri bu yazımızda derledik.

Toksinler zamanla vücutta birikir ve sağlık için tehdit oluşturabilir. Canlı organizmanın sağlıklı çalışması için gerekli olan enzimler, toksinler nedeniyle zarar görebilir. Bu zarar neticesinde de vücut fonksiyonları istenilen şekilde çalışmaz ve yaşlanmayı hızlandıran bir süreç başlar.
Çevreden maruz kalınan toksik maddelerden kurtulmak aslında sanıldığı kadar zor değil. Doğru beslenme alışkanlığı geliştirmek, düzenli şekilde spor yapmayı yaşam biçimi haline getirmek ve bol su içmek gibi basit kurallarla toksinlerden kurtulmak mümkün.

Toksinlerden Arınmak için Tüketilmesi ve Tüketilmemesi Gerekenler Nelerdir?

  • Bol bol su tüketilmeli. En basit ve en temel yöntem gün içerisinde bolca su tüketmek olarak söylenebilir. Su, ter ve idrar olarak vücutta biriken toksik maddelerin atılmasını kolay hale getirir. Günlük tüketilen suyun içerisine eklenecek limon, nane gibi sebzeler ise suya lezzet verirken toksinlerin atılmasına da katkı sağlar.
  • Koruyucu katkı maddeli ve işlenmiş gıdalardan kaçınmak gerekir. Raf ömrü uzun olsun diye koruyucu katkı maddesi eklenen içerikler tüketmek vücuda ağır toksik maddeler alınmasına sebep olabilir. Alınan her ürünün içeriği mutlaka detaylı olarak incelenmeli ve sağlıklı ürünler tercih edilmeli. Mümkün olabildiğince organik ve işlenmemiş yiyecekler tüketmek vücudu hem toksinlerden korur hem de uzun vadede yaşlanmayı geciktirmeye yardımcıdır. Gıda boyalı ya da genetiği değiştirilmiş gıdaların da yine sağlık açısından zararlı ve toksik ürünler oldukları unutulmamalıdır.
  • Şekerden uzak durmak toksin oranını azaltmak için çok önemlidir. Bazı insanlar tatlıya düşkün olabilir ve şekerli yiyecekler tüketebilir. Ancak şeker tüketimi hem istenmeyen fazla kiloya hem de toksin oluşumuna sebep olabilir. Özellikle işlenmiş şeker ile hazırlanan tatlılardan uzak durmak ve bunun yerine daha sağlıklı olan taze meyvelerden tüketmek faydalı bir seçim olabilir.
  • Doğru et ve balık tercih edilmeli. Et ürünleri satın alınırken taze olmalarına dikkat edilmelidir. Bayat ve beklemiş et ürünlerinde oluşabilecek mikroorganizmalar vücutta toksinlere ve ilerleyen süreçte daha ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Et ve balık alışverişlerinin güvenilir satıcılardan, günlük ve taze olarak yapılması oldukça önemlidir.

Toksin Atmaya Yardımcı Besinler

Yeşil yapraklı bitkiler, karnabahar, pancar, kabak, avokado, enginar, kuşkonmaz, brokoli sarımsak ve soğan gibi besinler vücuttan toksinleri uzaklaştırmak için en etkili alternatiflerdir. Bu ürünlerin günlük beslenme alışkanlıklarına dahil edilmesi sayesinde hem sağlıklı beslenmek hem de toksinlerden arınmak mümkün hale gelebilir.

Toksinlerden Arınmaya Yardımcı Olan Egzersizler Nelerdir?

  • Günlük yarım saatlik egzersiz programları vücudun sağlıklı ve dinç kalmasına, toksinlerden arınmaya ve zinde hissetmeye yardımcı olabilir.
  • Detoks yapmak ilk akla gelen yöntemdir. Detoks yani arınma ile vücuttaki toksinler uzaklaştırılabilir. Esasen vücudun kendini arındırma özelliği vardır ancak maruz kalınan çevresel pek çok faktör bu kendi kendine arınmaya engel teşkil edebilir. Bu nedenle haftalık detoks programları uygulamak, yeşil yapraklı bitkilerden hazırlanan sağlıklı içecekler tüketmek, vücudu desteklemeye yardımcı olabilir.
  • Temizlik maddesi deyip geçmemek gerekir. Güçlü kimyasallar içeren temizlik maddeleri özellikle solunum yoluyla vücuda girerek vücuda ciddi zararlar verebilir. Temizlik sırasında kullanılmak üzere alınan deterjanlar, beyazlatıcılar veya yumuşatıcıların olabildiğince doğal içerikli ve organik ürünler olmasına dikkat edilmelidir.
  • Kozmetik ürünler satın alınırken içerikleri muhakkak kontrol edilmelidir. Cilde doğrudan temas eden kremler, makyaj malzemeleri, parfümler ya da şampuanlar olabildiğince organik içerikli ürünlerden tercih edilmelidir. Cilde uygulanan kozmetik ürünlerdeki ağır metaller ve zararlı maddeler doğrudan deri yoluyla emilir ve kana karışarak toksin oluşumuna sebep olur. Toksinlerden korunmak için dermokozmetik ürünler ya da organik ürünler kullanılabilir.
  • Doktor kontrolünde alınması uygun olan C vitamini veya antioksidanlar, vücudu zararlı bileşenlere ve toksinlere karşı daha dayanıklı hale getirmeye yardımcı olur. Vitamin ve antioksidanları doktora danışarak kullanmaya özen gösterilmelidir.

Vücutta biriken toksinler böbrek ve karaciğer sayesinde idrar ve ter olarak vücuttan uzaklaştırılır. Doğru ve sağlıklı beslenme ile bu organların sağlıklı çalışması desteklenebilir ve vücudun dinç kalması sağlanabilir. Toksinlere karşı bazı zamanlarda detoks yapmak ve bol bol su tüketmek ihmal edilmemelidir.
Sağlık konusu ihmale gelmez. Bu nedenle siz de Kuveyt Türk Sağlam Kart edinerek sağlık sektörü harcamalarınızda birçok avantajdan yararlanabilirsiniz.

Öne Çıkan Yazılar

b Yaşam Size Uygun Bisikleti Nasıl Seçebilirsiniz?
Bisiklet çeşitleri, kullanım amacına göre farklılık gösterirken, doğru modelin seçimi büyük önem taşır. Bisikletlerin çeşitleri ve seçim kriterleri hakkında detaylı bilgi almak için blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Yaşam 20 Kasım 2024 5 dk.
ksm Yaşam Kasım Ayı Ara Tatilinde Gidilebilecek Rotalar
Kasım ara tatilinde yoğun ders temposuna ara veren çocuklarınızla ailece keyifli bir tatil yapmaya ne dersiniz? Ara tatilde gezebileceğiniz birbirinden güzel rota önerileri için blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Yaşam 25 Ekim 2024 5 dk.
küçük değişiklikler Yaşam Küçük Değişikliklerle Hayat Kalitenizi Artırın
Hayat kalitenizi artırmak için yapabileceğiniz pratik ve kolay önerileri sizin için derledik.
Yaşam 16 Ekim 2024 5 dk.